Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Memur Ve Emeklilerin Gözü Kulağı; 3 Temmuz’da

Memur Ve Emeklilerin Gözü Kulağı; 3 Temmuz’da

EKONOMİ 29.06.2023 23:43:00 0
Memur Ve Emeklilerin Gözü Kulağı;  3 Temmuz’da

Emeklilere bayram ettirecek Cumhurbaşkanı jesti müjdesi! En düşük memur SSK BAĞKUR emekli Temmuz zammı 2023 son dakika hesaplandı - Milyonlarca emekli nefesini tuttu ve zamlı emekli maaşlarını almak için ilan edilecek olan resmi rakamı beklemeye başladı. 

TÜİK tarafından açıklanacak olan Haziran ayı enflasyonu sonrası ilk 6 aylık enflasyon farkı kesinleşirken bu oranın üzerine Cumhurbaşkanı jesti olarak ilave edilecek refah payı ile beraber yeni zamlı maaş tutarı kesinleşmiş olacak. Emekliler Temmuz ayı zammı için torba yasa ile yayımlanacak kanun değişikliği ile ek zam alacak ve maaş farkları ile yeni maaşlar ceplere zamlı bir şekilde girmiş olacak. Peki, emekli maaşı Temmuz 2023 zammı ne kadar, yüzde kaç olacak?

2023 TEMMUZ EMEKLİ 

ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Milyonlarca emeklinin beklemiş olduğu Temmuz zammı için geri sayım başladı. Emeklilerin maaş zammı için hesaplama toplu sözleşme zam oranı ile ilk 6 aylık enflasyon farkı üzerinden hesaplanacak. Bu nedenle Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon oranı beklenecek. Söz konusu oran Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından 5Temmuz 2023 Çarşamba günü ilan edilecek. Rakamın ilan edilmesinin ardından gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çevrilecek. Cumhurbaşkanı jesti ile son hesaplama yapılacak ve refah payı eklenen zamlı maaşlar ilan edilecek. 

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİ MAAŞI AYLIĞI 

TEMMUZ 2023 NE KADAR, KAÇ TL OLACAK?

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş memur emeklisi maaşı hesaplaması yaparak “Memur emeklilerinin maaş artışı SSK'lılardan ve Bağ-Kur emeklilerinden farklı. Dolayısıyla en düşük memur maaşını 22 bin lira olarak baz aldığımız zaman şu anda en düşük memur emeklisinin maaşı 7 bin 901 lira olduğunu görüyoruz.

Memurlara yapılacak olan bu zammı buraya uyarladığımız zaman en düşük memur emekli maaşını 15 bin 320 lirayı bulacağını söyleyebiliriz. Yine diğer memur emeklileri de mevcut çalışan memur emeklileri gibi görevi, unvanı ve emekli olduğu mesleğin kariyer olup olmadığı gibi kriterlere göre artış olacaktır” diyerek yeni zamlı maaşları kuruşu kuruşuna hesapladı. 

4A 4B 4C SSK EMEKLİSİ VE BAĞKUR EMEKLİ MAAŞI TEMMUZ ZAMMI SONRASI EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI KAÇ TL, NE KADAR OLUR?

SSK ve BAĞKUR emeklisi için de maaş zammı hesaplaması yapan Karakaş "İlk beş aylık enflasyon zaten 15,26. Dolayısıyla geriye sadece Haziran enflasyonu kaldı. Haziran enflasyonunun da mayıs ayındaki gibi düşük çıkacağı beklentisi var. Dolayısıyla benim tahminim enflasyon oranı, aradaki fark yüzde 16 civarında olacaktır. Refah payı artışı da olduğu zaman bu yüzde 30’u bulacaktır.

Ancak bununla sınırlı kalmayacağını söyleyebiliriz. Çünkü emekliler arasında memur maaşlarına gelecek yüksek artışlar, memur emeklilerine gelecek yüksek artışlar, açlık sınırının Mayıs ayı itibariyle 10 bin 362 lira olduğunu da göz önünde aldığımız zaman, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine gelecek olan zammın benim yaptığım hesaplamaya göre en az yüzde 35 oranında olacağını söyleyebiliriz” diyerek en az az yüzde 35 oranında zam beklediğini ifade etti. 

 


Anahtar Kelimeler: Memur Emeklilerin Kulağı; Temmuz’
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °