Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Medya ve Bilişim Federasyonu Genel Başkanı Süleyman Basa; Her Önüne Gelen İnternet Haberciliği Yapamayacak

Medya ve Bilişim Federasyonu Genel Başkanı Süleyman Basa; Her Önüne Gelen İnternet Haberciliği Yapamayacak

SON DAKİKA 2.04.2022 16:29:00 0
Medya ve Bilişim Federasyonu Genel Başkanı Süleyman Basa; 
Her Önüne Gelen
İnternet Haberciliği 
Yapamayacak
Tüm Türkiye’den binlerce kişinin katıldığı ve Ankara’da gerçekleştirilen Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi sona erdi. İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) Genel Başkanı ve Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Kurucusu Dr. Süleyman Basa, açıklamalarda bulundu.
 
Dr. Süleyman Basa, İnternet haberciliğine yasal düzenleme geleceğini ve yasanın yakın zamanda çıkacağını söyledi. Basa, çıkacak olan yasa ile “Her önüne gelen internet haberciliği yapamayacak” dedi.
LİYAKATLI İNTERNET MEDYASI
VASATLARIN ALTINDA EZİLMEK İSTEMİYOR
Basa, İnternet medyasının her geçen gün güçlendiğini ancak liyakatlı medyanın vasatın altında ezilmemesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu; “İnternet medyası güçlenmeye devam ediyor ve güçlenmesi de lazım. Yazı ve matbaadan sonra internet en önemli buluşlardan biri. Medya da artık değişiyor. Eskiden matbaalar, gazeteler vardı. Devam ediyorlar ve etsinler inşallah. Ama artık hiçbir gazete internet sitesi ve sosyal medya olmadan devam edemiyor. Biz de işin bu alanındayız. Gazeteleri de internet haberciliğini de güçlendirmemiz lazım. Onların hayatını devam ettirebilmesinin yolu da internet haberciliğinden geçiyor. Çünkü ne yaparsak yapalım insanlar artık bu mecrada. Önce kendimize bakmamız, kendimizi düzeltmemiz gerekiyor.
 
Vasatın altında, liyakatlının ezilmesini engellememiz lazım. Liyakatlı internet medyası vasatın altında ezilmek istemiyor. Siz yatırım yapmışsınız, şirket kurmuşsunuz, adam çalıştırıyorsunuz ama Beşyüz TL’ye Bin TL’ye internet sitesi kuranda çıkıyor haberciyim diyor. İşte bunu nasıl engelleyeceğiz diye konuşuyoruz. Bizim ana amacımız internet medyasının hakkını hukukunu savunmak.”
 
İnternet medyasında yasal düzenleme ile ayrım yapılması gerektiğini ifade eden Basa, “Ayrım yapabilmenin tek yolu yasal düzenleme. Herkes internet haber sitesi kurup eğlenebilir. Hobi olarak gazetecilik yapabilir. İnternet haberciliği kanununun çıkması gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile de görüşüyoruz. Yakın zamanda çıkacak. Çoğu kişiyi de üzecek. Çoğu internet sitesi basın kartı ve ilan payı alamayacak. Belli bir kriter olacak. Herkes kendini bu kritere yükseltmeye çalışacak. Yerel gazeteyi kurmak için 2 sene bekliyorsunuz. Yatırım yapıyorsunuz, para harcıyorsunuz, 2 sene sonra kendini döndürecek hale geliyor. İnternet haberciliğinde de böyle olacak. Her önüne gelen internet haberciliği yapamayacak.
 
Belli kriterleri olacak. Belli süredir bu işi yapan, şirket olan, çalışanı olan, reytingi belli seviyede olan, özgün haberciliği olan gibi. Özgün haberciliğine bakılan bir sistemden bahsediyorum. Bu sistem gelirse gerçekten bu işi yapanlar ortaya çıkacak ya da yapmak isteyenler o seviyeye çıkacak” ifadelerini kullandı.
 

Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °