Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

MAVİ BAYRAKLI EĞİRDİR’DEN, SAKİN ŞEHİR EĞİRDİR’E .!(I) (

Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici'nin yazısıdır...

GÜNDEM 29.03.2017 10:02:00 0
MAVİ BAYRAKLI EĞİRDİR’DEN,  SAKİN ŞEHİR  EĞİRDİR’E .!(I) (
Ülkemizin turizm sektöründe ve uluslararası turizm pazarında ayrı bir yeri olan Mavi Bayrak; tatil programı yapan Turizm Sektörünün ve Tur Operatörlerinin aradığı tercih ettiği bir eko-etikettir.
    Mavi Bayrağın; politik bir yanı yoktur… Mavi Bayrak; siyaseten değil, plaj-sahil-marinalara uluslar arası kurallara uygunsa verilir.  Bu nedenle Mavi Bayrak tüm dünyada şüphe götürmez göstergedir. Mavi Bayrak; güvence belgesi olduğundan turistler hiçbir endişe duymadan bu yerleri tercih ederler. Çünkü mavi bayraklı plajlar için uyulması gereken 22 kriter ;
 *Yüzme amacıyla kullanılan suyun niteliği,
*Çevresel eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yönlendirilmesi,
*Plaj düzen emniyetinin sağlanması ve
*Toprak, su ve hava gibi doğal kaynakların çevresel açıdan kabul edilebilir uygulamalar yoluyla kullanılmasıyla ilgi çevre yönetimi. gibi 4 ana grupta toplanmıştır.
Altınkum Plajı; 2004 yılından itibaren 2-3 dönem Mavi Bayrak verilen, doğal tatlı su gölleri içerisinde ülkemizin tek Mavi Bayraklı Plajıydı. Benim de yer aldığım, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı-yerel yönetim çalışmalarında ve Uluslararası Kıyı Alanları Yönetimi toplantılarında; ülkemizde Mavi Bayrakları Plajların iyi denetlenmediği konusunda yerli yabancı turistlerden şikayetlerin gelmesi ve ne yazık ki 15 günde bir yapılması gereken su (mikrobiyolojik-kimyasal-fiziki)analiz sonuçların gerçeği yansıtmadığı ve bu analiz sonuçlarının “sipariş üzerine” verildiği , ayrıca çevre düzeni, güvenliği, yönetimi ve eğitim konularında önemli sorunların yaşandığı rapor edilmiştir.
 Bunun üzerine incelemeye alınan  çok sayıda plaja, koşulları yerine getirmesi için  belirli süre verildi ve eksikliklerini tamamlamayanların Mavi Bayrakları iptal edildi.   Eğirdir Altınkum Plajı da bunlardan biri olup, plaja 10 yılı aşkın süredir Mavi Bayrak verilmemektedir.  Bu konuda yerel yönetimler defalarca uyarıldı işin şakası yok, kurallara uymak gerekir, korumak gerek diye. Ama konuya; Mavi Bayrağı  nasıl olsa aldık, bir yolunu bulup tekrar alırız mantığıyla bakmak yanlıştı. Eğirdir Altınkum Plajı da bunlardan biri olup ,plaja 10 yılı aşkın üredir Mavi bayrak verilmemektedir. Tekrar verilir mi ?Plajın su kalitesi , çevre yönetimi bakımından tekrar Mavi Bayrak alması  bilimsel  veriler ve  FEE -  TÜRÇEV  kriterleri bakımından mümkün değildir…Ama!? Biz alırız, onaylatırız demek, radikal çözümleri yerine getirmeden doğru ve gerçekçi bir davranış olmayacaktır. Yanlış hesap tekrar geri dönecektir… O nedenle alınan Mavi Bayrak ödülünü her yıl tekrar alabilmek için, temiz ve çevre yönetimi yönünden duyarlılık ilkelerine mutlak koşulla uymak- korumak gerekmektedir.  Eğirdir Gölünün su katisinin vb. koşulların iyileştirilmesi gölün ve Eğirdir’in geleceği için akılcı bir davranış olacaktır.
Altınkum Plajına Mavi Bayrak verilmemesinin nedeni “şikayet”  değildir, kriterleri yerine getirirsen, niye vermesinler… Ülkemizde 444 plaj ve 21 marina Mavi Bayrak almaya hak kazanmıştır(2016) . Bu sayının kurallara uyarak artması ülkemiz ve uluslararası turizm yönünden çok önemlidir. Bu konuda başka bir mazeret aramamak gerekir. Ve bu günkü Altınkum Plajının da durumu ortadadır…
 Gelecek Yazı SAKİN ŞEHİR  MAVİ BAYRAK GİBİ OLMASIN!
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ  TTKD   Bilim Danışmanı-Eğirdir Isparta Temsilcisi 

Anahtar Kelimeler:
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °