Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

'Manevî arınma mevsimi' Üç Aylar Başladı; Nasıl İbadet Yapılmalı?

'Manevî arınma mevsimi' Üç Aylar Başladı; Nasıl İbadet Yapılmalı?

ISPARTA 3.02.2022 09:30:00 0
İslam aleminde Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan manevi yenilenme ve arınma mevsimi üç aylar, bugün başladı. Peki, üç aylar boyunca ne gibi ve nasıl ibadet etmeliyiz? İşte bu sorunun cevabı….
 
BU AYLARDA MANEVİ
KAZANÇ KAT BE KAT ARTIYOR
Üç aylar, kamerî takvime göre, Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu aylar, rahmet dalgalarının başladığı, manevî huzur ve sükunun kalplere doğduğu, İlâhi rahmetin coştuğu aylardır. Üç aylar, yapılan dileklerin dalga dalga Allah’a ulaştığı, dökülen pişmanlık gözyaşlarının günahları silip yok ettiği kandiller geçididir. Üç aylar, melekî olduğu kadar şeytânî özelliklere de sahip günah işlemeye müsait bulunan insanın, günahlardan temizlenmesi için bir fırsattır. Üç aylar, günahlardan arınma, sevaplarla bezenme mevsimidir. Ramazandan önce oruçla buluşanlar, Cuma namazına koşanlar, namaza başlayanlar, tövbe ile Allah’a çok yaklaşanlar... gibi manevî kazanç elde edenlerin çokça görüldüğü anlardır.
BU AYLARDA HANGİ İBADETLER
DAHA AĞIRLIKLI YAPILMALI?
Üç aylar, geçmişin muhasebesini yaparak, geleceğe azim ve enerji dolu bir şevkle atılmak için iyi bir imkândır. Üç aylar, Yaratıcımıza, ailemize, milletimize karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlatan; hata ve kusurlarımızdan dönmemize ve gaflet uykusundan uyanmamıza vesile olandır. İslam alemi "Şühûr-ü selâse", yani üç aylar olarak bilinen mübarek mevsim dilimine bugün itibariyle girdi. Peki üç ayları nasıl geçirmeli? Üç aylarda hangi ibadetler ağırlıklı yapılmalı? Üç ayları bugün itibariyle başladı. Regaib, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi gibi özel gecelerin de içerisinde bulunduğu üç aylarda bol bol Kur'an-ı Kerim okumanın yanı sıra oruç ve sadaka gibi ibadetlere de daha çok ağırlık verilmesi tavsiye ediliyor.
BU AYLAR İÇİNDE 4 MÜBAREK
GECE BARINDIRIYOR
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s), çok kıymetli ve faziletli olan üç aylara ulaştığında şu şekilde dua ettiği rivayet ediliyor; "Allah'ım; Receb ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle ve bizi Ramazan'a ulaştır." İslam alemi Receb ayının ikinci günü olan 3 Şubat Perşembe akşamı Regaip Kandili'ni idrak edecek. Miraç Kandili 27 Şubat'ta, "Ramazan ayının müjdecisi" olarak kabul edilen Berat Kandili ise 17 Mart'ta idrak edilecek. On bir ayın sultanı, huzur ve bereket ayı Ramazan ise 2 Nisan'da başlayacak. Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, Ramazan'ın 27. gecesi olan 27 Nisan'da idrak edilecek ve Müslümanlar 2 Mayıs'ta Ramazan Bayramı'na erişecek.
ÜÇ AYLARLARLA BİRLİKTE
RAHMET MEVSİMİ DE BAŞLADI
Rahmet mevsiminin başlamasıyla birlikte Müslümanların heyecanı artarken İslam Alemi de bambaşka bir havaya büründü. Namazlarda, bilhassa cumalarda ve kandil gecelerinde camilerin mü'minlerle dolup taşması, radyo ve televizyonda Kur'ân ve mevlidlerin okunması, camilerin mahyalarla süslenmesi, hattâ kandil simitlerinin dağıtılması, bu ayların huzur veren adetlerindendir.
BU AYLARI MÜMKÜN OLDUĞU
KADAR ORUÇLU GEÇİRİN
Üç aylar girdiği zaman Hz. Peygamber SAV şöyle dua ederdi; "Ey Allah'ım; Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazan'a kavuştur." Efendimiz Hz. Muhammed SAV Recep ve Şaban ayında ümmetine pazartesi ve perşembe günlerinin oruçlu geçirilmesini tavsiye etmiştir. Recep ayının ilk günü girince Allah rızası için iki rekat nafile namazı kılınır. Samimiyetle günahların affı istenip 111 defa ''Allahümme Salli Ala Muhammed'' diye Peygamber Efendimize salat-ü selam getirilir. Daha sonra 1660 defa ''Ya Allah'' diye tesbih çekilir. Üç aylar boyunca her gün 1100 kere ''La İlahe İllallah'', 100 kere de ''Muhammedürresulullah'' diye bu tesbihe devam edilir. *10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l - hayyil-kayyum *10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l - ehadi's-samed *10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l -gafuri'r-rahim Recep ayının ilk on gününde okunacak dua: Allâhümme bârik lenâ fî recebe ve şa'bân ve belliğnâ ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil-Kur'ân. Ardından yüz defa... Sübhânallâhil-Hayyi'l-Kayyûm. Recep ayının ikinci on gününde okunacak dua: Allâhümme bârik lenâ fî recebe şa'bân ve belliğnâ ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil-Kur'ân. Ardından yüz defa...Sübhânallâhil-ehadis-samed. Recep ayının üçüncü on gününde okunacak dua: Allâhümme bârik lenâ fî recebe ve şa'bân ve belliğna ramazân vehtimlenâ bil-îman ve yessirlenâ bil-Kur'ân. Ardından yüz defa... Sübhânallâhi'l-Ğafûri'r-Rahîm.
ŞABAN AYINDA OKUNACAK DUA
Enes b. Malik'den rivayet edildiğine göre: Sahabe-i Kiram Şaban hilalini görünce, kendilerini Kur'an-ı Kerîm okumaya verirler, çokça ve devamlı salat ü selam getirirlerdi. Ticaret erbabı borçlarını öderler, senelik hesaplarını toparlardı. Zenginler ise mallarının zekatını hesap eder, fakirlere dağıtırlardı ki, ihtiyaçlarını alabil-sinler. Sıkıntılarını giderebilsinler. Hakimler, valiler, mahkumlarla görüşür, ekseriyetini affedip, tahliye ederlerdi. "Allâhümme bârik lenâ fî Şaban ve belliğnâ Ramazan" duasını her gün en az bir defa okumalıdır. Şaban ayında çekilmesi gereken zikirler şunlardır: "Lâ ilâhe illallâhü velâ na'büdü illâ iyyâhü muhlisîne lehüddîne velev kerihe'l-kâfirûn" Anlamı: Allah'tan başka hiçbir İlah yoktur. Biz ancak O'na ibadet ederiz. Kafirler istemese de, biz taatımızı sırf O'na tahsis ederiz. Nevşehir İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya, mübarek üç aylar ve Regaib Kandili münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı. İşte Nevşehir İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya'nın Üç Aylar Ve Regaib Kandili Mesajı… Değerli Kardeşlerim; Allah’ın ve O’nun Resulü’nün önemini vurguladığı, kulluğu ön plana çıkarmak gereken vakitlerin bir kısmı da Kadim kültürümüz ve dinî literatürümüzde üç aylar dediğimiz, birbiri peşi sıra gelen aylar içerisindedir.
ÜÇ AYLAR, MANEVİ İKLİM MEVSİMİ…
Recep, Şaban ve Ramazan aylarının manevi iklimine yeniden ulaşmanın heyecanını yaşıyoruz. 2 Şubat 2022 Çarşamba günü ayların sultanı Ramazan’ın müjdesi olan Receb ayının ilk gününü, önümüzdeki 3 Şubat Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gece ise Regaib gecesini idrak edeceğiz. Rabbimizle olan ilişkimizi kuvvetlendireceğimiz, O’na yaklaşacağımız, hatta yaklaşırken adım atmaktan, yürümekten, koşmaktan korkmayacağımız bir zaman dilimi içerisine giriyoruz. İşte yakında idrak edeceğimiz mübarek üç aylar, Yaratıcımıza, ailemize, çocuklarımıza, milletimize ve bütün insanlığa karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlatmalı; hata, ihmal ve kusurlarımızdan dönmemize ve gaflet uykusundan uyanmamıza vesile olmalıdır. Üç aylar; dinî duygu ve heyecanın yoğun bir şekilde yaşandığı manevi bir mevsimdir. Tevbe ve istiğfarda bulunmak, nefis muhasebesi yapmak, ruhu günahlardan arındırarak yenilenmek ve salih kullardan olmak için gayret etme fırsatının daha yoğun olduğu bir dönemdir. Rabbimizin sonsuz af ve mağfiretine sığınmak, hata ve günahlarımızdan arınmak, gönüllerimizi ferahlatmak, kendimizle baş başa kalarak günlük hayatın yoğunluğu içerisinde ihmal ettiğimiz kulluğumuzu gözden geçirmek, öze dönmek, manevi diriliş ve ahlaki yükseliş fırsatları olarak görüp nefis muhasebesi yapmak üzere bizlere bahşedilen müstesna zaman dilimleridir. Üç aylar, geçmişin muhasebesini yaparak, geleceğe azim ve enerji dolu bir şevkle atılmak için iyi bir imkândır. Hayatımızda otokontrol sisteminin kurulmasına vesile olan mübarek üç aylar ve kandiller, dünyevî meşguliyetlerimizden sıyrılıp, yaratılış gayemizi düşünmemiz, yaratan ve yaratılanlarla olan münasebetlerimizi değerlendirmemiz için son derece kıymetli fırsatlardır. Peygamber Efendimiz; “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.” (Ahmet b. Hanbel, Müsned, I, 259) buyurmuştur. Üç aylar girdiği zaman da; “Allah’ım! Recep ve Şaban aylarını bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a kavuştur.” diyerek dua etmiştir. Bununla birlikte, içinde barındırmış olduğu Regaib, Miraç, Berat ve Kadir geceleriyle nurlanmış olan bu mübarek arınma mevsimini namaz, oruç, sadaka ve zekâtlarla süslemeli, bol bol dua ve istiğfar ederek, Kur’an-ı Kerim, meal ve tefsirini okuyarak sevgili Peygamberimizin hayatını daha çok öğrenme, anlama ve hayatımıza yansıtma gayreti içinde olmalıyız. Değerli Kardeşlerim; Recep ayının ilk Cuma gecesi, Regaib gecesidir. “Regaib” kelimesi, “kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey” demektir.
KİMSESİZLERİN KİMSESİ
OLMAYA GAYRET EDİN
Yüce Allah’ın rahmetinin, mağfiretinin ve nimetlerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi, samimi kalple Allah’a yönelenlerin affedilmelerinin ümit edilmesi ve müminlerce gönülden arzulanması sebebiyle bu geceye “Regaib” denilmiştir. İşte böyle bir geceyi 3 Şubat Perşembe akşamı idrak edecek olmanın sevinci ve huzurunu yaşamaktayız. Regaib kandili vesilesiyle bu gecede bol bol istiğfar etmeye, kaza ve nafile namazları kılmaya, Kur’an-ı Kerim okumaya ve dinlemeye, Peygamber Efendimize salât ve selam getirmeye, kendimiz, ailemiz, milletimizin birlik ve beraberliği ve tüm din kardeşlerimiz için dua etmeye, yetimleri ve kimsesiz çocukları gözetmeye, fakir ve yoksulların gönlünü diğer zamanlara nazaran daha fazla hoş etmeye gayret sarf etmeliyiz. Anne-baba ve büyüklerimizi unutmamalı, hayatta ise hayır dualarını almalı, vefat etmiş iseler hayır, hasenât ve dualarla onları yâd etmeli, Kur’an okuyarak ve dinleyerek geceyi hakkıyla ihya etmeye çalışmalıyız.  
CENÂB-I HAK, RECEP VE ŞABAN AYINI MÜBAREK
KILSIN VE BİZİ RAMAZAN’A KAVUŞTURSUN
“Müminler olarak her yıl gelişini heyecanla beklediğimiz nadide zamanlar olan mübarek üç ayların milletimize ve tüm insanlığa sağlık, afiyet ve hayırlar getirmesini yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Cenâb-ı Hak, Recep ve Şaban ayını mübarek kılsın ve bizi Ramazan’a kavuştursun.” Bu duygu ve düşüncelerle Nevşehirli kardeşlerimizin ve tüm İslam âleminin üç aylarını ve Regaib kandilini tebrik ediyorum. Cenab-ı Allah’tan bizleri sağlık ve afiyet içerisinde daha nice kandillere ulaştırmasını, hayatımızın her ânını hayırlı hizmetler ve makbul amellerle geçirmeyi nasip etmesini, milletimizin birliğinin, dirliğinin ve kardeşliğinin güçlenmesine vesile olmasını ve salgın hastalığın def ü ref olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederiz.
 

Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °