Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

MAKSAT MAZİYİ YAŞATMAKSA, İSMİ DE YAŞATMAK LAZIM

MAKSAT MAZİYİ YAŞATMAKSA, İSMİ DE YAŞATMAK LAZIM

ISPARTA 18.11.2023 21:52:00 0
MAKSAT MAZİYİ  YAŞATMAKSA, İSMİ DE YAŞATMAK LAZIM

AMATÖR spor ve futbol, “profesyonelliğe açılan kapıların altın anahtarlarıdır” der dururuz. Gerçekten de öyle. Çırak-kalfa-usta kavramları gibi. Basamak, basamak. Hedefleriniz ne? Hiçbir şey bilmeden bir işe kalkıyorsunuz, işin eğitimlerini alıyorsunuz, imkanlarınız ölçüsünde kendinizi geliştiriyorsunuz ve yaptığınız işin en iyisi olma yolunda çabalarınız sürüp gidiyor, hayat boyu… Yanisi şu. Profesyonelliğe geçiş yapmanız için, gereken ilk köprü ve girmeniz gereken ilk tünel amatörlük. 

Spor ve futbol kavramında amatörlük ise tam bir çileli meslek. Maddiyat ve kaynak sorunları, insan kaynakları sorunu, sosyal sorunlar derken yumak haline gelmiş problemler demeti kronik halde karşınızda duruyor. Çözebilmek ise tam bir beceri işi. İşin özü şu ki, (Derdi çekenin yakinen bildiği, çekmeyenin uzaktan izlediği) özel bir konu bu… Bu genellemenin ardından Isparta’mızdaki 2 konuya değinmek isteriz. Amatör futbol sorunlar yumağı dedik ya. Bakınız Isparta 1. Amatör kümedeki iddialı, şampiyonluk kovalayan, Uluborluspor bu sezon tüm maçlarını Isparta’da oynama kararı aldılar. Deplasman, otobüs giderlerinden (100 milyona yakın yakıt giderlerinden) kurtulmak için. 

Niye. Teknik adamlar ve futbolcuların hepsi Isparta merkezde oldukları için, şimdilik… “Merkez ilçede kal, merkez ilçede çalış ve maçları oyna ve ilçemizi başarıyla temsil et.” Bu da bir çözüm yolu, işte… Eleştiriyor muyuz? Hayır. Bir başka formül, sponsorluk konusu. Uluborlu bu işe de çözüm üretmiş. İzmir takımları Altay ve Göztepe’nin sponsoru olan MÜNİR İNŞAAT’LA anlaşmış. 

Helal olsun. Çünkü amatör spor ve futbol, dert-çile ve sıkıntıları yaşamak kadar, “ÇÖZÜMLERİ bulma sanatını” da öğretiyor, insanlarımıza. Başkan ve yöneticilere. Bu da bir şey demek. 

Gelelim 2. Konumuza. MERKEZ GENÇLİK SPOR ÜZERİNE, BİR KAÇ SÖZ. Isparta Merkez gençlik spor kulübümüz 1940 doğumludur. 83 yaşındaki dev çınar ilimizde futbolun köküdür. İlimizin en güzide sarı-lacivertli Fenerbahçe’sidir. Merhum, spor adamı Tahsin Bilginer büyüğümüzün kurup, yeşerttiği ender kulüplerimizden biridir Merkez gençlik spor kulübü. (İbrahim Aktuna’lar – Uğur Sağtürk’ler – Süleyman Terlikçi’ler Hilmi Kartal’lar – K.Ali’ler – İbrahim’ler – Birşen Teksoy’lar) gibi nice değerler yetiştirmiş emek ve alın teri dökmüşlerdir. Kısacası bir efsanedir, ilimizde Merkez gençlik spor. Şimdiler de bu kulübümüze, SAV BELEDİYESİ ve Belediye Başkanı Şakir İpekçi sahip çıkma yolunda. Ve kulübün ismi değiştirilerek “ SAV MERKEZ FUTBOL KULÜBÜ” olacak deniliyor. 

Bizim burada tavsiyemiz şu ki, madem ki 83 yıllık kulübe sahip çıkma olayıdır, o zaman 83 yıllık adına da sahip çıkılmalıdır. İsmi değişmemelidir. Tenkit kolay çözümünüz nedir ve ne olmalıdır derseniz. “Isparta Sav Merkez gençlik spor kulübü” olarak yoluna devam etmelidir, bizce. ( Sav Merkez futbol kulübü ) adı biraz eksik ve cılız kalıyor. Amatörü koruyup kollamak kadar, adına da sahip çıkıp, yaşatmak zor bir sevdadır çünkü. 

3. KONU YENİ HAKEM ODALARI. Milli egemenlik stadımız Emre ve Fatih spor kompleksinin açılmasıyla futbolun ağır yükünü çekmekten kurtuluyor. Milli egemenlik stadı bünyesinde ASKF yönetim odası, hakem odası, amatör kulüplerimize ait odalar, maç yapan takımların soyunma ve giyinme odaları, sosyal tesisler halen daha iç içe. Maç öncesi, devre arası ve maç sonlarında herkes kendisine ait soyunma ve giyinme odalarına dönerken yönetici-başkan-teknik adam-futbolcular arasında sataşma-münakaşa ve tartışmalar maalesef yaşanıyordu. 

İşte bu olumsuzluklar yaşanmasın diye ISPARTA Futbol il temsilciliği-Isparta Faal futbol hakem ve gözlemciler derneği- ASKF diğer spor birimlerinin aldığı kararla HAKEM soyunma ve giyinme odalarını stadın dışındaki (doğu yakasındaki) spor tesislerinin bir bölümüne alındı. Çok da iyi oldu. Şimdi hakemler doğu tarafındaki kapıdan sahaya girip maçları yönetiyorlar ve maç sonu güvenlik tedbirleri altında kimseyle muhatap olmadan stat dışına çıkabiliyorlar. Düşünenlerin beyinlerine sağlık. Güzel karar olmuş. 9. Cumhurbaşkanımız, hemşehrimiz merhum Süleyman Demirel ne demişti. “Demokrasilerde çareler tükenmez.” İstenirse çareler bulunuyor değil mi? Saygılarımızla. 

B A Ş S A Ğ L I Ğ I 

Merkez Gençlik spordan yetişip, Ispartasporda da futbol oynayan ve Isparta Gençlik spor il müdür yardımcılığı görevlerinde bulunan değerli abimiz, iyi insan HÜSNÜ ALTINİŞ’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Gerçek bir spor adamı olan, merhum abimize Yüce Mevla’dan rahmetler niyaz eder, kederli ALTINİŞ AİLESİNE sabır ve başsağlığı dileklerimizi sunarız. 

SEDAT CİCAN


Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °