Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

‘Lavanta Kokulu Köy'de Sezon Devam Ediyor; Kuyucak’ta Mor Günler….

‘Lavanta Kokulu Köy'de Sezon Devam Ediyor; Kuyucak’ta Mor Günler….

ISPARTA 11.07.2022 14:41:00 0
‘Lavanta Kokulu Köy
Keçiborlu İlçesi Kuyucak Köyünde iris çiçeği ile başlayan gül ile devam eden görsel şölen yerini bu sıralar mor rüya lavantaya bıraktı.
 
Sezon yeni  başlamasına  rağmen lavanta  bahçeleri  ziyaretçilerini  ağırlamaya  başladı.  Bahçelere yerli ve yabancı  turistler  büyük  ilgi  gösteriyor.
GÜZEL; “KOKUSUYLA BÜYÜLÜYOR,
ÜRÜNLERİYLE MÜKEMMELLİK SUNUYOR”
Ziyaretçiler daha  köye  girmeden  eşsiz  lavanta kokusunu içlerine  çekerek  büyülendiklerini ifade eden Isparta Tarım ve Orman İl Müdürü Eyüp Adıgüzel, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Üreticilerden  bilgi  alan  ziyaretçiler,  dondurmadan  bala kadar, lavantadan üretilen birçok ürünü tatma imkânı bulmakta ve yöresel ürünleri satın alarak üreticilere destek olmaktadır.
“KUYUCAK, LAVANTA
TURİZMİNİN MERKEZİ”
Hasat edilen  lavantalar  distilasyon  fabrikalarında  işlenerek  lavanta  yağı  ve  suyu  elde  edilerek ekonomiye  kazandırılmaktadır.  Lavanta  yağı  ve  suyu  kozmetik  sektörünün  yanı  sıra  ilaç  ve  gıda sanayinde de oldukça fazla kullanılmaktadır. 2016  yılında  uygulanan  Lavanta  Kokulu  Köy  Projesi  ile  adı  Türkiye  sınırlarını  aşan  Kuyucak Köyü'nde kırsal turizm ile çiftçilere alternatif gelir sağlanmış oldu.
“ISPARTA’DA 7 BİN DEKAR ALANDA
LAVANTA ÜRETİMİ YAPILIYOR”
Çiftçilerin gelir düzeylerinde önemli ölçüde artış meydana geldi. Proje sonrasında köye tersine göç başladı. İlimiz lavanta üretiminde birinci sırada yer almaktadır. 2021 TUİK verilerine göre ilimizde 7032 dekar alanda Lavanta üretimi yapılmakta ve 1436 ton ürün elde edilmektedir” dedi.

Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °