Bugün, 15 Mayıs 2024 Çarşamba

KUMUN ÜSTÜNE, PLAJA BİNA YAPMAK! YAPMAYIN!

KUMUN ÜSTÜNE, PLAJA BİNA YAPMAK! YAPMAYIN!

GÜNDEM 19.02.2019 07:56:00 0
KUMUN ÜSTÜNE, PLAJA BİNA YAPMAK! YAPMAYIN!
Eğirdir Gölü Özel Hükmüne(EGÖH) Hem de çakarım Binaları Gölün taaa kıyısına! Altınkum Plajına! Hem de tamamen zemini kum olan yere! Neden? Kim ? Kimler? Yapmakta! Alan kim? İzni veren kim? İktidara yakın mı? Turizm Teşvik de almıştır! Kimler ortak! Yutrdışı?
   Göl mü? Stratejik öneme sahip içme suyu kaynağımı?  Plajın suyu zaten çok kirli.. Burası ; otelin yükünü kaldırır mı? Hukuki mi?  Onaylı mı? İmar planı değişikliği ne zaman yapıldı? Orada oturanlar mı? Sakin şehrimin insanları hayatlarından  menün... Yan tarafı askeri lojmanlar, üst tarafı camii, diğer yanı plaj...Ne ala... Alt çenede bir orada boşluk vardı.. Oraya  da implant yapılmakta...! Her ne kadar Eğirdir’e çok çivi çakılmışsa da ,”çivi çakamıyoruz “diyen; başkan aday değilmiş! Kışın ortasında!
  Kaçar kaçar? Paylaşıldı!  Biri ..öbürü...Kim;. Altınkumu ve İstasyon mahallesi nasıl bu hale kimler getirdi.. Hani çivi çakılmıyordu? Çakan çakana! yordunuz? Kaç yıldır bu “bakışlar” Eğirdir’i yönetti? Eğirdir’i” taş yığınına” döndürdü? Göl mü..!
YASA DERKİ; Göl Kıyıları da, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyıda ve sahil şeridinde planlama ve uygulama yapılabilmesi için kıyı kenar çizgisinin(suyun karaya değdiği noktadan sonraki; kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık vb. alanların doğal sınırını ) tespiti zorunludur. Belirlenmiştir de!
Nasıl? Ne yaparsak  “deleriz (!)” yasayı...
Kamu yararı! Yıllardır; nüfusu “göl yüzünden” azalan Eğirdir de, “turizm gelişmiyor” diyor!.
Ne demek kamu yararı ?
Bak kardeşim ; gölü kurumak için konulan yasağı “buraya örneğin, Camii, okul vb. yap
Nasıl ? Camiye okula karşı çıkan olur mu. ? Her şey yasal!
 Olmaz da ... Başka yer mi yok... Sonra?
Sonrası mı?  Poyraz Lodos yani 1. 2. Sahil yollarında da aynısı yapılmadı mı?  Karakol, Müftülük binası, Sağlık Ocağı... Plaja Cami AVM bunlar hep kamu yararına!
 Arkasından mı Apartmanlar gelir... Kişi yararına döner(!)
 Koruma kanunu yok mu?  EGÖH var! Ne demek
Göl stratejik önemi olan I. Derecede İçme Suyu Kaynağıdır. Korunması  ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için havzadaki her türlü faaliyetin düzenlenmesi amacıyla gerekli hukuki ve teknik esasları oluşturan  gölün adına has, mutlaka koruyun der yasa da..!
Yasak ve yasa olmasına rağmen Eğirdir Gölü çevresinde buna uyuluyor mu? Kime ne, ne kadar özeldir?(!) Yasa böyle…
 İyi de ! Kamu yararı kişiler yararına yol açmıyor mu?   8 er 10ar katıl kişi yarıma apartmanlar bu yapılardan önce yapılsaydı!.. Kim yaptı.. Yasal mı? Yasal yasal yol açıldı bir kere..
Kim kimi kandırdı..! Kimse kimseyi... Yasal..” karar vericiler” ..”yasayı mı  kandırdı(!)”
 “Sonuç da; halkın yararına başlanıldı, sonra şahıslara özel düzenlemelere yol açılmadı mı? Ufukta yeni kamu pardon “kişiler yararları” var mı?
Aman ha! Demiştik geçen yıl Kamu yaraı için yapılan  Camii , AVM kişilerle, encümende anlaşırlarsa 750  odalı Apart yapılacak aman ha encümen izin vermesin dedik . Sevinmiştik
Apart yerine  yaklaşık 200  yataklı Butik Otel yapılacakmış! ..
Nereye... Altınkum Plajına, tam anlamıyla “kamuya, göle ait olan kıyı kesimine”, halkın   göle girdiği, ailece  günlük konaklama- piknik alanı olarak kullandığı yere...Bence şimdiye kadar gölün kıyısına, altı tamamen kum olan yere  yapılan “en büyük kıyı işgali de
“ Otel olunca kıyıdan göle kimler girer?  Kıyıda mı özeleşecek? Neden otel yaparlar....
Zaten burası atık alanıydı.. Halkta  temiz tutmuyordu.. Şimdi tertemiz olacak! Otel olacak bakımlı olacak... Halk bakacak.. Eğirdir de yer yok.. Çivi çakılmıyor zaten...Göle nazır!
Eeee… Yasal mı? Kamu yararına göre… İzin alınmış, projesi onaylanmış daha ne? Fikir beyan edemez miyiz?
      Ne mi; bir kenti "kent" yapan şeyin, bir yerleşim yerinin, evlerin, göl kıyılarının , doğal güzelliklerinin, caddelerin olduğu bir taş yığını olmaktan çıkarıp o yere "ruh" ve "kimlik" katan şeyin, o kentin “kolektif kültürü” dür de… Kamu yararı bu güzelliklerin yapılarla işgaline onay verse de, kentine sahip çıkmak, düşüncelerini açıklamak, eleştirmek, korumak bizim görevimiz, hakkımız değil midir? Gücü olana daha çok kamu yararı mı var(!)  “Kim verdi… Kim haletti(!)?Üstün kamu yararı” diye bir “gerekçe” var yasa taslağında. Çünkü belediye “bir çivi çakamıyor- otel bile yapamıyoruz” diyor da.. Hep dedi ..Hep “çaktı” yıllardır! Sizce yasal mı? Çivi çaktıran; izni veren kim? İktidara yakın mı? EGÖH yasası kime geçerli?
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ T.T.K.D. Eğirdir –Isparta Temsilcisi

Anahtar Kelimeler: yapmak yapmayın bina plaja ?st?ne kumun
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °
Cuma 26.6 ° / 13.2 °