Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Kovada Kanalındaki Esrarengiz Çuvallar

Kovada Kanalındaki Esrarengiz Çuvallar

GÜNDEM 2.11.2018 07:16:00 0
Kovada Kanalındaki Esrarengiz Çuvallar
Eğirdir Gölü, Kovada Kanalında geçtiğimiz yıllarda  olduğu gibi, geçtiğimiz gün çok sayıda balık ölümleri belirlenmiştir.  Kanal Boyunca balık ölümleri ve kirlilik araştırılması – belgelemesi için yapmış olduğumuz su kalitesi ve dip çamuru imceleme çalışmalarında, bu kanalın adeta atık alanına dönüştüğü belirlenmiştir.
Eğirdir Gölü ile Kovada Gölü Milli Parkı arasında  24 km. boyunca  konumlanan , Boğazova’da yer alan  on binlerce  dönüm elma bahçelerinin -tarım  sahasının su aldığı,  çevresinde çok sayıda yerleşim yeri , etrafında çok sayıda soğuk hava deposu, ağ-plastik- işleme-arıtma ünitelerinin bulunduğu kanalda yıllarca bilinen- sorun teşkil eden  kirliliğin ve denetimsizliğin  ürkütücü boyutlara ulaştığı bu hafta içerisinde  yaşanmaktadır!  Geçtiğimiz gün çok sayıda balık ölümlerinin yaşandığı Eğirdir Kızılçıbık Köprüsü’nün bulunduğu aynı  yerdeki kanal içerisine bırakılan içi akışkan maddelerden oluşan  çok sayıda  çuval belirlenmiştir.
BU ÇAĞDA VE BU GÜZİDE YERDE BU KONUDA ÖNLEM ALINAMAMASI..., Eğirdir en hareketli, işlek ve Eğirdir’in  tarihinde çok önemli yer alan Eğirdir Orman Fidanlık Müdürlüğü  ve Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsünün bulunduğu  yerle sınır olan, üzücü ve inanılması çok güç olan bu çevre olayının adeta “katliamın”  meydana geldiği,  bu yere kimyasal madde vb. atıldığı kanalda izleme ve kontrol ile  önlem alınmaması , buralara  “insanların” atık bırakmalarını kolaylaştırmakta galiba! Bu çağda ve  çok sayıda önemli ünitelerin  yer aldığı yerde  önlem alman, çok zor olmamalı. Burada, kanal boyunda  teknolojik  araçlarla donatılmış  işletme ve kurumlar  yer almaktadır, kamera ve benzeri sistemlerle  kontrol altına alınmasının  çok zor olmaması gerekir diye düşünmekteyim....
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ TTKD –DOSDER Bilim Danışmanı

Anahtar Kelimeler:
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °
Salı 27.2 ° / 13.9 °