Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Kiraz bol ama...

Uluborlu'da bu yıl kiraz rekoltesinin yüzde 50 oranında daha fazla olması tarım işçisi, kasa ve mal alımı yapacak tüccarlar açısından sıkıntı yarattı. Uluborlu Belediyesi, ilçeye daha çok tüccarın gelmesi ve daha çok ürün alımı i

GÜNDEM 22.06.2016 05:23:00 0
Kiraz bol ama...
Isparta'nın ihraç kalitesindeki kirazıyla meşhur Uluborlu ilçesinde bu yıl bereketli bir sezon yaşanıyor. Geçen yıla göre yüzde 50 oranında rekolte fazlası ürünün olması beraberinde tarım işçisi, kasa ve ürün alımı yapacak tüccar sıkıntısını getirdi. Uluborlu Belediyesi, üreticilerin mağduriyetini çözmek ve kirazın elde kalmaması için tüccarlarla görüşüyor.
            Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, bu yıl ilçe merkezi ve köylerinden 15 bin ton kiraz rekoltesi beklediklerini söyledi. Hasat sezonunun yeni başladığını belirten Ünverdi, üreticilerin çalıştıracak işçi ve kasa bulmakta zorlandığını doğduladı. Sıkıntının ürünün bol olmasından kaynaklandığının altını çizen Ünverdi, ilçeye gelen ihracatçı ve iç piyasacı tüccarların tam kapasite alım yapmamasının da problem olarak karşılarına çıktığının altını çizdi. Belediye olarak kurdukları işçi çadırında 1300 kişinin kaldığını anlatan Ünverdi, "kiraz sezonu öncesinde Belediyemize 17 ihracatçı firma, 24'de iç piyasaya satış yapan firma başvurdu. Bu arkadaşlarımızın çoğu geldi. Kendilerine kiraz alım merkezinde yer tahsis ettik. Ama piyasa koşulları nedeniyle kimisi tam kapasite, kimisi yarı kapasite mal alımı yapıyor. Kiraz rekoltesi fazla olunca çalıştıracak işçi yeterli gelmiyor, kasa bulunamıyor. Belediye olarak sorunların çözümü için çalışıyor. Daha çok tüccarın ilçemize gelmesi için çaba sarfediyoruz. Görüşmeler yapıyor, davette bulunuyoruz. Sezon yeni başladı inşallah sıkıntıları aşacağız. Örneğin Belediye olarak kendi soğuk hava deposunda sıkışan büyük bir ihracatçı firmamıza kooperatifimizin soğuk hava deposunu açtık. Bu şekilde yardımlarla malımızın satışını sağlıyoruz. Çözüm daha çok tüccarın ilçemize gelmesi" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Cuma 26.6 ° / 13.2 °
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °