Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Kendilerini savunacak avukat bulamadılar

Isparta'da 15 Temmuz gecesi darbe girişimine destek veren generaller ve askerler başta olmak üzere FETÖ soruşturması kapsamında haklarında hukuki işlem başlatılan şüpheliler, kendilerini savunacak avukat bulamadılar.

ISPARTA 15.08.2016 05:40:00 0
Kendilerini savunacak avukat bulamadılar
15 Temmuz terörist darbe girişimi ve sonrasında yaşanan olağanüstü gelişmelerin merkezi Isparta Adliyesi. Askeriyede, yargıda, kamuda ve sivil hayatta darbe girişimi sürecine destek verenler ile Fethullahçı Terör Örgütü ile irtibatlılara yönelik operasyonlar düzenleniyor, gözaltına alınıyor. Sorgulaması bitirilenler yargılama süreci için Cumhuriyet Savcılığı'na oradan da mahkemelere sevkediliyor.
                15 Temmuz terörist darbe girişiminin sabahında ilk alınanlar bu kalkışmaya destek verdikleri gerekçesiyle Eğirdir Dağ Komando Okulu Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya ile Terörizmle Mücadele Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz oldu. Daha sonraki süreçte ise hem Isparta tugayından hem de Eğirdir tümeninden çok sayıda rütbeli asker gözaltına alınarak tutuklandı. Devam eden süreçte ise FETÖ ile irtibatlı kamu görevlileri ile sivil vatandaşlardan gözaltına alınarak tututlananların sayısı oldukça fazla.
                Başta generaller olmak üzere, rütbeli askerler, yargı mensupları, harbiye öğrencileri yaşadıkları hukuki süreçte kendilerini savunacak avukat bulamadı. Yine FETÖ irtibatlı operasyanlar kapsamında alınan bir çok şüpheli de avukat bulmakta zorlandı. Şüplelilerin ve ailelerinin savunma görevini yürütecek özel avukat bulamaması durumunda Ceza Muhakemesi Kanunu devreye giriyor. Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi doğrultusunda Isparta Barosu, CMK'ya göre zorunlu müdafi görevlendirmesi yapmak zorunda. Bu doğrultuda Baro, FETÖ şüphelileri için CMK sisteme kayıtlı 200 avukatı zorunlu müdafi olarak görevlendirdi. CMK sisteminin otomatik atadığı avukatlar FETÖ'cü şüphelilerin savunmasını yapmak zorunda kaldı.
                Isparta Barosu Başkanı Av. Gökmen Hakkı Gökmenoğlu, şu ana kadar 200'e yakın avukatı zorunlu müdafi olarak görevlendirdiklerini söyledi. Savunmanın herkes için kutsal bir hak olduğunun altını çizen Gökmenoğlu, "Cumhuriyet Başsavcılığımızın yazılı talebi doğrultusunda CMK'ya göre zorunlu müdafi uygulaması yaptık. Otomotik bilgisayar sisteminde kayıtlı avukatlar arasından puanına göre müdafi ataması yapıldı. Şu ana kadar 200'e yakın avukat bu şekilde görevlendirildi" diye bilgi verdi. (kaynak: Akdeniz Gazetesi)

Anahtar Kelimeler:
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °