Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

Kayıtdışında teşvik kapatma sadece o ay geçerli olacak

Kayıtdışında teşvik kapatma sadece o ay geçerli olacak

ISPARTA 21.04.2017 06:17:00 0
Kayıtdışında teşvik kapatma sadece o ay geçerli olacak

SGK İl Müdürü Hüseyin İnceçam, daha önce kayıtdışı istihdamda yakalanan işverenin teşviklerden 1 yıl yararlanamadığını belirterek, bu uygulamanın değiştiğini bildirdi. İnceçam, “Kurumumuz artık sadece yakalandıkları ay teşviklerini kapatıyor. Burada ileriye doğru bir yıl teşvikin iptali söz konusu değil” dedi.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) ve Süleyman Demirel Üniversitesi işbirliğinde başlatışan İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor Projesi kapsamında ITSO’daki 17 komitenin bilgilendirilmesi toplantılarının sonuncusu Salı akşamı Öğretmenevinde gerçekleştirildi. Toplantıya katılan SGK İl Müdürü Hüseyin İnceçam, kayıtdışı istihdamda yakalanan işverenlere bir müjde verdi. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen de kayıtdışı istihdamın önemine vurgu yaptı.
İŞE BAŞLAMA VE ÇIKIŞTA ARTIK CEP TELEFONUNA MESAJ GİDİYOR
Toplantının açış konuşmasını yapan SGK İl Müdürü Hüseyin İnceçam, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işverenlere ve işçilere sunduğu hizmetler hakkında bilgi verdi. İnceçam, “Kurumumuz 01.10.2008’den itibaren sosyal güvenlikte büyük bir dönüşüm sağlayarak altyapı hizmetlerini paydaşlarımıza açtı. Muhasebeci arkadaşlarımıza elektronik ortamda bildiri sağlandı. Şuanda bir kişi işe başladığında cep telefonuna mesaj gidiyor, çıkışları verildiğinde cep telefonuna mesaj gönderiyoruz” dedi.
ARTIK SADECE YAKALANDIKLARI AY TEŞVİKLERİ KAPATILIYOR
Öte yandan SGK’nın geriye yönelik olarak kayıtdışında yakalanan işverenlerin bir yıl boyunca teşviklerini kapattığını hatırlatan İnceçam, “Bu uygulama değişti. Artık sadece yakalandıkları ay teşviklerini kapatıyor, ileriye doğru bir yıl teşvikin iptali söz konusu değil. İşverenlerimizin kayıtdışından teşviklerinin iptali çok büyük sorunlar yaratıyordu. Buradaki amaç onların önünü açabilmektir. Ayrıca 687 sayılı kanun hükmünde kararname ile geriye yönelik 3 ay işsiz dediğimiz kesimin 10 gün ve az çalışanlar şeklinde değiştirildi ve 10 günden az kurumumuza bildirilmiş olsa dahi 687 sayılı kanun hükmünde kararnameden faydalandırarak onlara teşvik sağlamaktayız” şeklinde konuştu. 
800 PROJEDEN BİRİNCİ OLDUK     
Öte yandan proje ile ilgili bilgi veren ITSO Başkanı Başdeğirmen şunları söyledi: “İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor projesini anlatmak için bu toplantıları düzenledik. Bu salonda 24’üncü toplantımızı yapıyoruz. 5 bin 100 üyemizi farklı günlerde bu salonda konuları aktarmaya çalıştık. İlk olarak 14 gün eğitimler verdik. 17 komitemize ayrı ayrı bilgilendirme toplantısını düzenledik. Bugün son bilgilendirme toplantımızı yapıyoruz. İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor projesi Türkiye’de 800 ayrı proje içerisinde birinci oldu. Projeleri yaparken biz yerel ya da bölgesel düşünürüz. Ama bu sefer ulusal bir proje olarak bu işe giriştik. Süleyman Demirel Üniversitesi ile bu projeyi hazırladık. Ayrıca MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz da bu projenin koordinatörüdür.
BİZ BURADA TEK SUÇLU OLMADIĞIMIZI ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ
İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor projesinin ana kaidesi kayıtsız çalışan insanlarımız. Çalışan insanlarımızın birçoğu kayıtsız çalıştıkları için ilk akla gelen işverenler. Kayıtsız çalıştırıyorsa işverenler maliyeti düşürmek ya da para kazanmak için bu insanları kayıtsız çalıştırıyor. Biz burada tek suçlu olmadığımızı anlatmaya çalışıyoruz. 
KAYITDIŞI ÇALIŞAN EMEKLİ OLAMIYOR, İLACINI ALAMIYOR
Türkiye’de yüzde 33 kayıtsız çalışan var. Her 3 çalışandan bir kişi kayıtdışı çalışıyor. Herhangi bir sosyal güvencesi yok. Biz onlar için devlete para ödemiyoruz. Kayıtdışı çalışan insanlar bizim ödeyeceğimiz primlerden istifade edemiyor. Kayıtdışı olan insan emekli olacak. Emekli olduğu zaman devletten emekli maaşı alamayacak. Hasta olduğunda herhangi bir ilaç alamayacak. Sayın Cumhurbaşkanımız kanser hastalığı için verilmeyen bazı ilaçları devletimizin vermeye başlayacağını söyledi. Bugün kanser hastalığı için bir dozu bin, 2 bin, 5 bin liradan başlayan ilaçlar var. Bizim verdiğimiz 775 TL’lik sigorta karşılığında bu hizmeti çalışanlarımız alıyor. Ama kayıtdışı olan bu hizmeti alamıyor.
DESTEKLERİN ARTMASI TALEBİMİZ VAR
Şuanda bir çok destek var. Son 3 ay içerisinde sigortalı olmayan çalışmaya geldiği zaman devlet bir yıl sigortasını ben ödeyeceğim diyor. Hatta yeni değişti, 10 günden aşağı sigortalı gösterilmeyenler de dahil olacak denildi. Devletimizin lokal şekilde ama devamlı olmayıp birçok insanın çalışanlarına faydası olmayan, yeni aldığımız kişilere çok faydalı olan destekler var. Ama burada 300 kişi çalışanı olan arkadaşlarımız var. Yeni alacağı 10 kişiden 775 TL’nin alınmaması onu çok fazla memnun etmiyor. Diğer çalışan 300 kişiden 100-200’er lira eksin alınsın diyor. Biz bunları da anlatmaya çalışıyoruz.
YÜZDE 33’DEN YÜZDE 32’YE İNMESİ 1 MİLYAR LİRA DEMEK
Bugün Türkiye nüfusunun 28 milyonu çalışıyor. 4 milyon kamuda çalışıyor. Kamudaki çalışanlar kayıtlı. Geriye kalan 24 milyon 3’te 1’i 8 milyon. Şuanda 8 milyon kişi kayıtsız çalışıyor. Devletimiz ortalama bir kişi için aylık bin lira prim alıyor. 8 milyon insandan almadığı prim 8 milyar lira. Yıllık 100 milyar yapıyor. Burada devletimizin 100 milyar lira kaybı var. Devletimizin şuanda bu paraya ihtiyacı var. Bizim devletimize destek olmamız lazım. Bugün içeriden ve dışarıdan gelen dış mihrakların Türkiye’yi küçültmek için mücadeleleri bizim büyük, güçlü olmamız sayesinde etkili olamıyor. Hem yurtiçi hem de yurtdışında ülkemiz operasyonlar yapıyor. Her gün binlerce, yüzbinlerce, milyonlarca dolar para harcıyor. Biz de 8 milyon insandan bir 1 milyonun katkısını verebilirsek devletimize katkısı olacak. Kayıtdışılığın yüzde 33’den yüzde 32’ye inmesi 1 milyar lira demek.”


Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °