Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Karanlık Gökyüzü Parkı yapılmalı

Karanlık Gökyüzü Parkı yapılmalı

GÜNDEM 13.08.2018 08:18:00 0
Karanlık Gökyüzü Parkı yapılmalı
Melikler Yaylası’nda 9-12 Ağustos’ta gerçekleştirilen Gökyüzü ve Gözlem Şenliği’ne 500’den fazla katıldı. Etkinliğin koordinatörü Prof. Dr. Ethem Derman, Melikler’e bir yatırımcının karanlık gökyüzü parkı yapmak istediğini belirterek, “Bu projeye orman genel müdürlüğü, valilik, kalkınma ajansı gibi kurumların da destek vermesi gerekiyor. Burada herkesin gözlem yapabileceği küçük bungalov tipi evlerin olacağı bir yer olsun istiyoruz” dedi.
 
 
Geçen yıl Yenişarbademli’de başarılı bir şekilde gerçekleştirilen Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin bu sene ikincisi 9-12 Ağustos tarihleri arasında yapıldı. Melikler Yaylası’nda düzenlenen şenlik kapsamında 500’den fazla katılımcı gökyüzü gözlemi için Isparta’ya geldi.
“BİR ŞEY VAAT ETMİYORUZ, SADECE GÖKYÜZÜNÜ VERİYORUZ”
Şenliğin koordinatörü Astronom Prof. Dr. Ethem Derman, gece gökyüzünün altında insanların gayet mutlu olduğunu belirterek, “Alanda su, tuvalet gibi olanaklarımız var. Fakat yeterli değil. Belediye Başkanımız sürekli destek verdi, yanımızda oldu. İnsanlara burada bir şey vaat etmiyoruz, sadece gökyüzünü veriyoruz” dedi.
“KATILIM 3 KATINA ÇIKTI”
Bu yıl ikincisi düzenlenen gözlem etkinliğini değerlendiren Derman, “Geçen sene 150 kişi kayıt yaptırdı. 130 kişi gelmişti. Bu yıl 900’ün üzerinde kayıt yaptıran oldu 500’ün üzerinde katılımcı var. Bu yıl daha erken duyuru yaptık. Böylece üç katın üzerinde bir katılımcı artışı yaşandı. İnsanların böyle bir şeye ihtiyacı olduğu görünüyor. Gelecek yıl bin kişinin üzerinde katılım olacağına inanıyorum. Buraya gelip memnun olan kişiler çevrelerinde bunun duyurusunu da yapacaklar. Sayının aşırı artmasının olumsuz yönleri de olabilir. Burada olanakların da katılımcı ile orantılı olarak artması gerekiyor.” Görüşlerine yer verdi.
“KARANLIK GÖKYÜZÜ PARKINA DESTEK VERİLMELİ ”
Prof. Dr. Ethem Derman, “Burada bir yatırımcı karanlık gökyüzü parkı yapmak istiyor. Bu projeye orman genel müdürlüğü, valilik, kalkınma ajansı gibi kurumlarında destek vermesi gerekiyor. Burada herkesin gözlem yapabileceği küçük bungalov tipi evlerin olacağı bir yer olsun istiyoruz. Karanlık Gökyüzü Parkı çok önemli ve Türkiye'de yok. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde var. Dolayısıyla ilk adımı atmak istiyoruz ama birilerinin yardımcı olması gerekiyor" dedi.
HİÇ GÖZLEM YAPMAMIŞ İNSANLAR BİLE GELEBİLİR
Derman “Gökyüzü ile bu güne kadar ilgisi olmamış kişilere teleskop firmaları stant açarak bilgilendirme yapıyor. 11-12 ağustos akan yıldız yağmurunun en yoğun olduğu günlerde akan yıldızları izleme fırsatı buluyorlar.”
“ULUSLAR ARASI BİR ETKİNLİĞE DÖNÜŞEBİLİR”
Melikler Yaylasında düzenlenen Gözlem Etkinliğine katılan astrofotoğrafçı Sedat Bilgebay, “Amatörce uzay fotoğrafları çekiyorum. Yenişarbademli gökyüzü fotoğrafçılığı için çok güzel bir yer. Sağ olsun Ethem hocamız ve Yenişarbademli Belediye Başkanımız çok güzel bir düzenlemeye gitmişler. Önümüzdeki yıllarda çok daha başarılı etkinlikler yapılacağına inanıyorum. Bu tür etkinliklerde ilk yıllarda bazı aksaklıklar olabilir. Ama bunlar ilerleyen yıllarda giderilir. Umarız belediye başkanımız ve Isparta halkının ilgisi sürer ve giderek gelişen, beklide uluslar arası bir etkinliğe dönüşebilir” dedi.
“HALK ARASINDA YAYGINLAŞMASI GEREKEN BİR HOBİ”
Bilgebay, “Çektiğimiz fotoğrafları çeşitli gökyüzü forumları ve astrofotoğraf sitelerinde yayınlıyoruz. Bu hobinin halk arasında yaygınlaşmasında yarar var. İnsanları sürekli yeni şeyler öğrenmeye itiyor. Bu hobi ile uğraşan insanların Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma şansı yok. Çünkü sürekli insanı meşgul ediyor. Beyin kıvrımları sürekli yeni bağlantılar yapmak zorunda” ifadelerini kullandı. GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °