Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam; O Sorumlulardan Neden Hesap Sormuyorsunuz?

İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam; O Sorumlulardan Neden Hesap Sormuyorsunuz?

ISPARTA 15.12.2021 13:49:00 0
İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam; 
O Sorumlulardan 
Neden Hesap 
Sormuyorsunuz?
İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam, 2020 Mali Yılı Sayıştay raporunda Belediye önündeki Yeraltı Otoparkında yanlış yapımdan dolayı 855 bin 955 liralık zarar meydana geldiğini belirterek; “Peki sayın Belediye Başkanı bu zararın oluşmasında sorumluluğu olanlara neden hesap sormuyor?” dedi.
 
İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek Sayıştay’ın Isparta Belediye Başkanlığı ile ilgili 2020 Mali Yılı raporunda yer alan konular hakkında açıklamalarda bulundu.
BAŞKAN BÜYÜKÇAM
SAYIŞTAY RAPORUNU AÇIKLADI
Bugün saat 11.00’de Parti Binasında gerçekleştirilen ve İl Başkan Yardımcıları ile Partinin Belediye Meclis Üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Başkan Büyükçam, Belediye eski Başkanı Yusuf Ziya Günaydın döneminde yapılan Belediye önündeki Katlı Otopark konusunun da raporda yer aldığını belirtti.
BÜYÜKÇAM; “KONULARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam, bugün düzenlemiş olduğu basın toplantısında konu ile ilgili olarak şunları söyledi; “Isparta Belediye Başkanlığının 2020 mali yılı iş ve işlemlerine ait Sayıştay Başkanlığınca Düzenlenen Rapora ilişkin İYİ Parti olarak kamu oyunu bilgilendirmek, raporda belirtilen eksikliklerin giderilmesi ve eksikliklere ilişkin belediye başkanınca hangi işlemlerin yapıldığının belediye başkanınca kamuoyuna açıklanmasını sağlamak ve konuların takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşmaktır.
1- 10.04.2014 tarih ve 28968 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre Isparta Belediyesi’nde memur norm kadro sayısı 689 olup; bu kadroların 206’sı dolu, 483’ü ise boştur. Norm Kadro Yönetmeliği’ne göre kurumda sürekli işçi norm kadro sayısı 335 olup; 224 sürekli işçi kadrosu doludur. 17 geçici işçi bulunmaktadır. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesine göre tam zamanlı olarak norm kadro karşılığı sözleşmeli kadrolarda, 1 avukat görev yapmaktadır. 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında belediye şirketleri aracılığı ile belediye hizmetlerinde 1259 taşeron işçi çalışmaktadır. (Isparta Belediyesi 2020 Sayıştay Denetim Raporu Sayfa (2-3)
HASAN BÜYÜKÇAM; “FIRSAT EŞİTLİĞİ TANINMASI LAZIM”
İyi parti olarak bu tespit de görüldüğü gibi belediyenin norm kadrosunda memur norm kadrosu 689 olup bunun 206 dolu 483 boştur.  Genç işsizlik % 32,4  civarında iken belediye KPS sınavı ile bu  kadrolara  ne den atama yapmamaktadır? Isparta belediyesi boş olan memur kadrolarına sınav ile atama yapma yerine neden sınavsız olarak sözleşmeli personel ve şirketler üzerinden yine sınavsız işçi alımı yapmaktadır. Sınavdan kaçarak yandaşlarınızı belediyeye doldurmak adalet midir? İşsiz olan diğer gençlerin hakkı ne olacak?  Bunun yerine bütün işsiz gençlerimize  fırsat eşitliği tanıyarak sınavla personel alımının yapılmasını  her platformdan işsiz kardeşlerimiz adına gündeme getirecek ve konunun takipçisi olacağız.
2- 5018 sayılı Kanun’un 63’üncü maddesinde kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla iç denetim birimi başkanlıkları kurulabileceği ifade edilmektedir. İçişleri Bakanlığının 14/08/2006 tarih ve 7603 sayılı yazısına istinaden, Bakanlar Kurulu’nun 2006/10911 tarih ve sayılı kararı ile Isparta Belediyesi’ne 3 adet iç denetçi kadrosu ihdas edilmiştir. Ancak Belediye tarafından iç denetim birimi kurulmamış ve iç denetçi ataması yapılmamıştır. Belediye, Kamu İç Kontrol Standartları Tebliği uyarınca her yıl sistemli bir şekilde amaç ve hedeflerine yönelik riskleri belirlememektedir. Dolayısıyla risklerin gerçekleşme olasılığı ve muhtemel etkilerini yılda en az bir kez analiz edip, risklere karşı alınacak önlemleri belirleyerek eylem planları oluşturmamıştır. Bu nedenlerle Belediye’nin yayınlamış olduğu 2020-2024 dönemini kapsayan stratejik planı çerçevesinde belirlediği hedef ve göstergelere ulaşmasını engelleyebilecek risklere açık olduğu değerlendirilmektedir. (Isparta Belediyesi 2020 Sayıştay Denetim Raporu Sayfa (9-10)
HASAN BÜYÜKÇAM; “NEDEN İÇ
DENETÇİ ATAMASI YAPMIYORSUNUZ?”
Belediye olarak   tahsis olan 3 adet iç denetçinin atamasını niçin  yapmıyorsunuz? Niyetiniz ne belediyenin stratejik planında belirlenen  hedeflerin ulaşılmasını engelleyecek  risklere açık olan  bu durumda neden  iç denetçi atamalarını yapmıyorsunuz? Bunun cevabını bekliyoruz.
3-İdare tarafından, 2017 yılında kesin kabulü yapılmış olan Belediye Önü Yer Altı Katlı Otoparkında sehim (eğilme, deplasman) ve çatlak gibi şekil değiştirmeleri meydana gelmesi neticesinde, 2020 yılı içerisinde otopark güçlendirme ihalesi yapılmış olup, otoparkın fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapılmaması sonucunda ortaya çıkan zarara ilişkin ilgililere rücu işlemleri yapılmamıştır.
2017 yılında kesin kabulü yapılan otoparkın, fen ve sanat kurallarına uygun yapılmaması sebebiyle, 2020 yılında taşıyıcı elemanlarının güçlendirilmesi zorunluluğu ortaya çıkmış olup bu işin maliyeti 855.955,00 TL olarak gerçekleşmiştir. 3 yıl önce kesin kabulü yapılan bir yapım işine ilişkin yukarıda yer alan hataların tespit edilmesi üzerine İdare tarafından mevzuatın öngördüğü üzere yüklenici ile projelendirme ve yapı denetiminde yer alan görevlilere ilişkin sorumlulukların belirlenerek zararın tazmini hususunda bir işlem yapılmamıştır. Yapım işlerinin fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapılmaması neticesinde ortaya çıkan zarardan dolayı ilgililere rücu işlemlerinin yapılması gerekmektedir. (Isparta Belediyesi 2020 Sayıştay Denetim Raporu Sayfa (21-22-23)
HASAN BÜYÜKÇAM; “OLUŞAN ZARARLA İLGİLİ NEDEN SORUMLULARINA HESAP SORMUYORSUNUZ?”
Sayın Belediye Başkanı, 6 Aralık 2021 tarihinde belediye meclisinde yapmış olduğu konuşmada, “Bu Kalp, Bu yürek beytülmal’a dokunmaz, orada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var, buranın 1 lirasına zarar getiren ömrü boyunca, öldükten sonra da mahşere kadar eziyet çeker diye bir açıklama yapmıştı.“ Fakat gelin görün ki belediye meclisinde böyle konuşan sayın belediye başkanı, belediyenin önünde, makam odasının hemen karşısındaki otopark da Isparta’yı yaklaşık 856 bin tl zarara uğrantalara, bu zararın hesabını neden sormadı ve neden sormamakta ısrar etmektedir? Oradaki zarar, beytülmal’dan gitmedi mi orada tüyü bitmemiş yetimin hakkı yok muydu da sayın belediye başkanı buna göz yumdu. Orada oluşan bu kamu zararı neden sorumlulara rücu edilmedi? Otoparkın projelendirilmesinden başlayarak ,projeye onay verenler ,ihale işlemlerini gerçekleştirenler , yapı denetim görevlileri, geçici  ve kesin kabul işlemlerini kimler yaptı ? Ispartalının 855.955,00TL si kimlerin yüzünden heba oldu belediyeyi kim zarar ettirdi. Belediye bu zararı rücu etmeyi neden bekletiyor geçen zaman için belediye gecikme faizini almayı unutmasın. Ispartalının  855.955,00TL sinin takipçisi olacağız. Sorumluların Isparta kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz.
4-Isparta belediyesinin kiraya verilen taşınmazlardan sözleşme süresi on yılı aşanların ihale yapılmak suretiyle kiralanması gerekirken, kira süresi dolan taşınmazların mevcut kiracılara ihalesiz bir şekilde kullandırılması, 2886 sayılı Kanun’un temel ilkelerinden olan rekabetin sağlanması ilkesine aykırılık oluşturmakta ve Kanun’da belirtilen on yıllık sürenin ihlal edilmesine sebebiyet vermektedir. Ayrıca süre uzatımının encümen kararıyla yapılması 5393 sayılı Kanun’a göre belediye meclisinin yetkisindeki bir işlemin belediye encümenince kullanılmasına neden olmaktadır. Kiraya verilen taşınmazlardan on yıllık uzama süresi dolanların kira sözleşmelerinin sona erdirilmesi ve yeniden kiraya verilecek ise bu işlemin 2886 sayılı Kanun çerçevesinde yeniden ihaleye çıkılarak yapılması uygun olacaktır. (Isparta Belediyesi 2020 Sayıştay Denetim Raporu Sayfa (23-24)
HASAN BÜYÜKÇAM; “KİRALARDA BAZI KURUM VE KURULUŞLARA İMTİYAZLI MI DAVRANILIYOR?”
Belediyenin ,  kira süresi dolduğu halde  encümen ce bir yıl süre ile sürekli uzatılan kaç tane  taşınmazı vardır. Bu taşınmazları kimler kullanmaktadır. Bu taşınmazların kira bedelleri ne kadardır. Bu taşınmazlar süre si dolduğunda tahliye edilip yeniden kiraya verilmiş olsaydı kira bedeli ne olurdu? Encümen, 2886 kanuna açıkça aykırı bir şekilde ve yetkisini belediyeyi zarara uğratacak şekilde kullanmıştır. Kira süreleri kanuna aykırı bir şekilde uzatılan  taşınmazlara ait işlemleri gerçekleştiren sorumlular hakkında bir işlem yapılmış mıdır?  Belediyenin derhal süresi dolan bu kiracıları  tahliye etmesi  yeniden ihale çıkarak oluşacak yeni kira bedellerinin  önceki dönemlere ilişkin gayri menkul değerlendirme uzmanlarına belediyenin  süre uzatımlarından dolayı ne kadar zarara uğradığının tespit ettirerek  oluşacak zararın sorumlularından tahsil edilmesini sağlamalıdır. Ayrıca bu tutum, bütün belediye kiracılarına karşı mı yapılmaktadır yoksa yine bazıları kayırılmakta, bazıları ise zor duruma mı sokulmaktadır.
5-Belediye’nin mülkiyetinde bulunan 4 adet taşınmaz, bazı dernek ve vakıflara tahsisli kullandırılmaktadır. 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporunda aynı husus bulgu konusu yapıldığı halde dernek ve vakıflara taşınmaz tahsisi uygulamasına devam edilmektedir. Belediye’nin mülkiyetindeki taşınmazların Yönetmelik ekinde sayılan idareler dışındaki kurumlara tahsis edilmemesi esas olduğundan, buna aykırı tesis edilen işlemlerin sonlandırılması gerekmektedir. (Isparta Belediyesi 2020 Sayıştay Denetim Raporu Sayfa (24-25)
HASAN BÜYÜKÇAM; “TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Yine Sayın Belediye Başkanı, 6 Aralık 2021 tarihli belediye meclisi konuşmasında belediyenin sürekli denetlendiğinden bahisle, “Bugün devletimiz verdiği bütün parayı inceleyen bir devlet, biz göreve geldik geleli bize 8 kez denetim geldi arkadaşlar, hem Sayıştay hem de mülki idare amirleri biz denetlenen bir kuruluşuz” ifadelerini kullanmakta fakat 2020 Sayıştay denetim raporu göstermekteki sayın belediye başkanı bu denetimleri pek umursamamaktadır. Zira Raporda da gözükeceği üzere 2019 yılı Sayıştay raporunda sonlandırılması istenen vakıflara yapılan tahsisler 2020 yılında da sonlandırılmamış ve 2020 Sayıştay raporuna tekrar bu hususlar girmiştir. Şimdi kendisine soruyoruz Sayıştay’ın 2019 yılı raporunda sonlandırılmasını talep ettiği tahsisler neden sonlandırılmadı? Bu tahsisler hangi dernek veya vakıflara yapıldı. Belediye ye ait 4 taşınmazın mevzuata aykırı bir şekilde kullandırılması ve Sayıştay raporuna rağmen  tahsisin iptal edilmemesi suçtur. Bu taşınmazlar gelir getirici nitelikte  ise  kullanılan sürede belediye açıkça zarara uğratılmıştır. Bu konunun Isparta halkı  adına sonuç alıncaya kadar takipçisi olacağımızı bilmenizi istiyorum” dedi.
 

Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °