Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam’dan; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam’dan; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

ISPARTA 8.03.2022 07:27:00 0
İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam’dan; 
8 Mart 
Dünya Kadınlar 
Günü Mesajı
İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir kutlama mesajı yayınladı.
 
Başkan Başdeğirmen mesajında; “8 Mart Dünya Kadınlar Günü İçin Atatürk, Cumhuriyet ile Birlikte Kadını Modern Yaşama Dâhil Etmiştir: Türk kadınına 1924’te eşit eğitim, 1926’da eşit birey, 1934’te de -tüm dünya kadınlarından önce- eşit seçme ve seçilme hakkı sunulmuştur. 8 Şubat 1935’te, TBMM Beşinci Dönem seçimleri sonucunda ilk kez 18 kadın milletvekili Meclis’e girmiştir.
 
Atatürk, kadınlarımızı Cumhuriyet Türkiye’sinin modern yüzü olarak görmüştür. 2022’de 8 Mart “Dünya Kadınlar Günü”nde Türkiye: • Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin konuşulduğu bir ülkedir. • Kadın erkek eşitliği neredeyse yoktur. • Kadın kelimesi en çok itaat etmek, haddini bilmek, susmak, çocuk gelin, şiddet ve ölümle yan yana anılmaktadır. • Her üç kadından biri hayatının bir döneminde şiddete maruz kalmaktadır. Her on kadından biri cinsel tacize veya tecavüze uğramaktadır. Çalışma yaşamındaysa her 7 kadından biri mobinge maruz kaldığını ifade etmektedir. • Hafif ve ağır ölçekteki yaşamsal işlerin %66’sı kadınlar tarafından görülmekte, gelirlerin %89’u erkekler tarafından paylaşılmaktadır. • Kadınların istihdam oranı erkeklerin yarısından azdır. • Kadınların karar mekanizmalarına katılma; siyasette, iş dünyasında, akademide yer alma oranı düşüktür. • Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik tarafından hazırlanan “Siyasette Kadın Haritası”nın 2021 yılı verilerine göre Türkiye, parlamentolardaki kadın milletvekili oranı sıralamasında dünyada 122’inci sıradan 129. sıraya gerilemiştir. • İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemiz ile kadına yönelik ayrımcı yasalar, kadını dezavantajlı grup haline getirmekte, ötekileştirmektedir.
 
Ülkenin içerisinde bulunduğu bu sıkıntılı gerçeklerle mücadele etmek, Türkiye’yi hak ettiği yerlere taşımak için geçtiğimiz günlerde partimizin de içerisinde bulunduğu 6 siyasi parti “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” için bir mutabakat metni imzalamış bu mutabakat metninde Kadın Hakları için özel bir bölüm ayrılmıştır. Kadınlarımızın hak ettikleri mutlu ve huzurlu yaşama kavuşabilmeleri için uygulanacak politikalar 6 Siyasi Partinin Genel Başkanlarının imzalarıyla mutabakat altına alınmıştır.
 
Şüphesiz Türkiye’nin yükselişi Türk Kadınlarının yükselişi ile birlikte gerçekleşecektir. Bunun farkında ve bilincinde olan bizler “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” ile birlikte Türkiye’de kadının güçlendirilmesi, aile ve toplum içindeki etkinliğinin arttırılması, eğitim fırsatlarından eşit bir şekilde yararlanmalarının sağlanması, istihdam oranlarının arttırılması, iş yaşamına girişimci ve profesyonel olarak katılımlarının teşvik edilmesi, ulusal düzeyde siyasete katılımlarının desteklenerek gerek ekonomik gerekse siyasi ve toplumsal açıdan toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve korunması için emin adımlarla çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
 
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin toplumun tüm bireylerine aktarılabilmesi için eğitim en önemli araçtır bu nedenle “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” ile birlikte Eğitim müfredatına ilkokul birinci sınıftan itibaren insan hakları ve kadın-erkek eşitliği dersleri konulması mutabakat altına alınan en önemli hususlardan biridir... Böylelikle kadınların her alanda güçlendirilmesi ve geliştirilmesi yoluyla hem kalkınma sağlanmış olacak hem de gelecek nesillerin güvenlikleri garanti altına alınmış olacaktır. Genel Başkanı Türk siyasetinin içinde yıllarca başarılı kadın kimliği ile var olmuş İYİ Parti’nin de kadın politikası bu yöndedir.
 
Dünya Kadınlar Günü’nde Türk kadınının Atatürk ile elde ettiği hakları sonuna kadar koruyup, geliştireceği inancıyla, başta fedakâr Türk kadınlarımızın, şehit ve gazi annelerimizin, Ispartalı hemşerilerim olmak üzere tüm dünya kadınlarının bu anlamlı gününü kutluyor, kadınlarımıza başarı, mutluluk ve sağlık diliyorum” dedi.

Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °