Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

İYİ Parti İl Başkanı Özgür Tandoğan; Emeklerinin Karşılığını Alamıyorlar!

İYİ Parti İl Başkanı Özgür Tandoğan; Emeklerinin Karşılığını Alamıyorlar!

ISPARTA 24.06.2020 08:24:00 0
İYİ Parti İl Başkanı Özgür Tandoğan;
Emeklerinin 
Karşılığını 
Alamıyorlar!
İYİ Parti İl Başkanı Özgür Tandoğan; kiraz üreticilerinin sıkıntılı olduğunu belirterek; “Ülkenin ekonomisini ayakta tutan, her zorluğu göğüsleyen üreticinin çilesi ne zaman bitecek? Ne zaman hak ettikleri değeri alacaklar? Ne zaman emekleri yüzlerini güldürecek?” dedi.
 
Başta kirazı ile dünyaya nam salan Uluborlu ve Senirkent olmak üzere tüm ilçe ve köylerinde de kiraz üreticileri aynı sıkıntıyı yaşamaya başladığını ifade eden İYİ Parti İl Başkanı Özgür Tandoğan, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Kemalpaşa’ da kiraz fiyatlarının 30-35 TL’yi bulması, Honaz tarafında 25 TL’ den açılıp, 15-20 TL arasında satılması buradaki kiraz üreticisinin yüzünü güldürmüş bu sene para kazanacaklarına, kirazlarını değeri karşılığında satacaklarına inançları çoğalmıştı.
 
Senirkent’te ilk gün açılan kiraz piyasasında fiyatlar 13 TL iken birkaç gün sonra fiyatın 10 TL’ ye düşmesi kiraz üreticilerinin morallerini bozmuştur. Son bir ümitle hiç olmazsa yetişen kirazlarını bu fiyattan satma istemişlerdir. Son bir kaç gündür de kiraz alımı yapan firmalarının çeşitli nedenlerle kasa vermemesi, fiyatların tabana vurması kiraz üreticimizin belini bükmeye başlamıştır. Şu an itibariyle iç piyasa kiraz 2-3 TL’ ye, sıyırma kirazın alımı 3-4 TL’ ye ve ihracat kirazın da 5 -7.50 TL’ye alınması kiraz üreticimizin ümitlerini ne yazıkki bitirmiştir.
 
2020 yılında 1 kg kirazın maliyeti çiftçilerimizin yapmış oldukları bakıma göre 5- 6 TL’ ye varırken kiraz firmalarının almış olduğu fiyatlar karşısında nasıl ayakta kalacakları ayrı bir konudur. Uluborlu ve Senirkent başta olmak üzere diğer köylerimizde de kiraz üreticimiz tamamen yalnız kalmıştır. Kiraz yetiştiricilerinin kaderi, kiraz alan firma yetkililerinin iki dudağı arasında bırakılmıştır.
 
Uluborlu Belediye Başkanımız Aziz TUNA çiftçi birliği kurmak için büyük çaba harcıyor. Çiftçimizin hem üretim maliyetlerini düşürmek, hem de kirazlarını satarken emeklerini koruyacak bir fiyata satabilmek için tüm girişimlerde bulunuyor.  Kilogram başına işçi maliyeti 1,25 TL ila 1,5 TL arasında değişmektedir. 7 TL’ den açılan fiyat Uluborlu Belediye Başkanımızın çabalarıyla önümüzdeki günlerde yükseltilecektir. Geçen sene 10 TL’ ye satılan kiraz; bu sene fiyat düşüşüyle üretici ve müstahsili zarara uğratmaktadır.
Yurtdışında arkadaşlarımızdan öğrendiğimiz fiyatlar ise; afaki değerlerde yüksek.
 
Avusturya da 9 euro ( 70 TL) Münih toptancı halinde 6 euro (50 TL) İstanbul’ da markette 35 TL İstanbul’da pazarda 17 TL. Bu durum kiraz yetiştiricisinin ağaçlarını sökmeye, üretimi bitirmeye kadar götürmesinden endişe duyuyoruz. Emek ve alın teri veren çiftçilerimiz, müstahsillerimiz hak ettiği kazancı almalıdır” dedi.

Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °