Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

İşte Ak Parti'nin Seçim Takvimi; Ödenecek Para Belli Oldu

İşte Ak Parti'nin Seçim Takvimi; Ödenecek Para Belli Oldu

SİYASET 31.10.2023 12:59:00 0
İşte Ak Parti

Ak Parti, yerel seçimlere yönelik takvimini belirledi. 7 Kasım tarihinde yapılacak Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısında, Merkez Yürütme Kurulu'na (MYK) yetki verilecek ve seçim takvimi işlemeye başlayacak. Partiden aday olacaklardan alınacak ücretler de belirlendi. 

ADAY BELİRLEME 

VE İTTİFAKLAR

MKYK toplantısında, belediye başkanlarının istifa durumu, seçime katılacak iller ve ittifak stratejileri belirlenecek. MKYK toplantısında, mevcut belediye başkanlarının istifa edip etmeyeceği, partinin seçime katılacağı iller ve ittifaklar çerçevesinde hareket edilip edilmeyeceği, aday belirleme süreci, adaylık başvuru tarihleri ve adaylık ücretlerinin miktarı gibi konular ele alınacak. 

ADAYLARDAN KAÇ

PARA ALINACAK?

Adayların tanıtımı ise Kasım ayının son haftasında başlayacak. Aday belirleme sürecinde teşkilatlardan 2 isim önerisi istenecek.

İlk aşamada, büyükşehir belediye başkan aday adaylarından 20 bin TL, il belediye başkan aday adaylarından 15 bin TL ve ilçe belediye başkan aday adaylarından 10 bin TL başvuru ücreti alınması planlanıyor. Bu rakamların genç aday adaylarına yarı oranda, engelli aday adaylarına ise dörtte bir oranında uygulanacağı ifade ediliyor.

ADAYLARIN AÇIKLANMA 

TARİHİ VE TEMAYÜL YOKLAMASI

Belediye başkan adayları, Kasım ayının sonunda açıklanmaya başlanacak ve Ocak sonuna kadar devam edecek. Seçim beyannamesi ve aday tanıtım toplantısı ise 31 Ocak'ta gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Ayrıca, Kasım ayının ortasında teşkilata yönelik temayül yoklaması yapılması hedefleniyor.

İL VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE 

BAŞKANI ADAY BELİRLEME SÜRECİ

İl temayül formunda, belediye hizmetleri, halkla ilişkiler ve parti ilke ve değerleri gibi konular için değerlendirme yapılacak. Adayların yeniden aday gösterilip gösterilmemesi konusunda da görüşleri alınacak. Ayrıca, büyükşehir belediye başkan adayları için en fazla 3, en az 1 aday önerisi istenecek.

SEÇİM TAKVİMİ VE İSTİFA TARİHLERİ

AK Parti, ilçe seçim kurullarının oluşturulmasının seçim takvimine denk gelmesi durumunda, değişikliklerin sonraki yıla ertelenmesini planlıyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından planlanan takvime göre, aday olacakların istifa tarihi 1 Aralık, seçim takviminin başlangıcı 1 Ocak, seçime katılabilecek siyasi partilerin ilanı 2 Ocak, muhtarlık bölgesi askı listelerinin askıya çıkartılması 4-17 Ocak, seçim kütüklerinin kesinleştirilmesi 31 Ocak, aday listelerinin son teslim tarihi 19 Şubat ve kesin aday listelerinin ilanı 3 Mart olarak belirlendi. 

 

 

 


Anahtar Kelimeler: Parti' Seçim Takvimi; Ödenecek Belli
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °