Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

İşte taşeronla ilgili tüm soruların cevapları

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı, taşeronla ilgili kılavuz hazırladı. Kılavuzda, yeni düzenlemeye ilişkin akıllardaki bütün sorulara cevaplar verildi.

ISPARTA 30.03.2016 12:56:00 0
İşte taşeronla ilgili tüm soruların cevapları

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı, taşeronla ilgili kılavuzhazırladı. Kılavuzda, yeni düzenlemeye ilişkin akıllardaki bütün sorularacevaplar verildi.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘taşeron işçisine kadro’müjdesiyle gözler atılacak adımlara odaklandı. Başında Genel Başkan YardımcısıMehdi Eker’in bulunduğu AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı konuyla ilgili‘taşeron kılavuzu’ hazırlarken kılavuzda, “Düzenleme kamu iş yerlerindeki altişveren işçilerini ilgilendirmektedir. Özel sektör şirketlerine ait iş yerlerindeçalışan taşeron işçileri bu kapsamda değildir” denildi. İşte tüm merakedilenler:
 
KİMLER YARARLANACAK
 
‘Genel ve özel bütçeli idareler’, ‘düzenleyici vedenetleyici kurumlar’, ‘sosyal güvenlik kurumlarıyla bağlı döner sermayeliidareler’, ‘il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlar’, ‘özelkanunlarla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları’nda çalışan işçiler kapsamdaolacak. Kamuda hem asıl işlerde ve hem de yardımcı işlerde çalışan yaklaşık 720bin işçi bu haktan yararlanacak. Özel sektör şirketlerindeki taşeron işçilerkapsamda değil.
 
1 Kasım öncesi geçerli
 
‘Kişilerde aranacak şartlar’ sıralanırken, “Tasarının sevkedildiği tarih itibariyle çalışıyor olmak”, “Kapsamdaki idarelerde 1 Kasımitibarıyla çalışıyor olmak”, “Yaş hariç, devlet memurluğuna atanmak için genelşartları taşımak”, “Emekli aylığı almaya hak kazanmamış olmak”, “65 yaşınıdoldurmamış olmak”, “Haftalık çalışma saatinin tamamında idareye ait işlerdeçalışıyor olmak” kriterlerine dikkat çekildi.
 
Terör kovuşturması olmayacak
 
Dava açma dahil, her türlü haklardan feragat etmeningerekliliği vurgulanırken, yapılacak yazılı veya sözlü sınavda başarılı olmanınönemine işaret edildi. Devletin güvenliğine karşı suçlar ile Anayasal düzene vebu düzenin işleyişine karşı suçlarla ilgili hakkında soruşturma ve kovuşturmabulunmaması gerektiği vurgulandı.
 
657’ye tabi tutulmayacaklar
 
– Personel, “özel sözleşmeli personel” unvanlı pozisyonaatanacak. 657’ye tabi olmayacak.
– Sözleşme dönemi üçer yıllık periyotlar olarakdüzenlenecek.
– Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı (SSK) olacak.- Memursendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak.
– Aynı işte ve aynı özlük haklarıyla çalışmaya devam edecek,maaş ve özlük hakları taşeron firmalar yerine kamu kurumları tarafından yerinegetirilecek.- 01.01.2016 tarihi itibarıyla ödenmekte olan ücret ve diğer malihaklar esas alınacak.
– 4/B’li sözleşmeli personelin yararlandığı aile ve yiyecekyardımları gibi sosyal haklardan aynen yararlanacak.
 
Başvuru süresi 30 gün
 
– Düzenlemeden itibaren 30 gün içinde çalışılan idareyeyazılı başvurulacak.
– Başvuru bitiminden itibaren 3 ay içinde idare başvuruyuinceleyerek şartları taşıyıp taşımadığını belirleyecek.
Kaynak: Akşam

Anahtar Kelimeler:
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °