Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

İşte Hasan Balaman'ın son röportajı

Son röportajı ITKM üzerine oldu...

ISPARTA 13.04.2016 07:00:00 0
İşte Hasan Balaman
ITKM’nin Kadıahmetoğulları ile ihale sözleşmesini imzalayan Dönemin Belediye Başkanı Haşan Balaman, ölümünden 10 gün önce Akdeniz Gazetesi ve Basın Kulübü'ne özel bir röportaj vermişti. Balaman, ölümün­den önceki son röportajında ITKM'nin otoparkına dikkat çekmişti, işte o açıklama:
ÇAYIN TAŞI İLE ÇAYIN KUŞUNU VURMUŞTUM
"Orada Belediyemizin yüzde 50'nin üzerinde bir payı var. O günkü şartlarda Ispartalılar şunu diyordu 'yap da hiçbir şey alma.' Öyle şey olur mu, Belediyeye bir pay almadan yapılır mı? 'Belediye imkanları ile yapılsaydı' dendi. Belediye imkanları ile yapıl­ması mümkün değil. Belediyenin 15 milyon TL bütçesi var, maliyeti 100 milyonun üzerinde. Belediye belki 10 yıl hiçbir yatırım yapmayacak, person­eline maaş vermeyecek, gelirini oraya aktaracak. Böyle bir mantık var mı? Biz istemez miydik tamamı belediyenin olsun. Biz çayın taşı ile çayın kuşunu vurduk. Yüzde 52'lik oranla bedavadan mal sahibi olduk. Yüzde 52 az değil. Neden yüzde 52? Orada oluşacak yönetim şeklinde m2 bazında fazla olanın sözü geçer. Belediye hakimiyetinden çıkmaması için bunu yaptık. Yüzde 35-40'la da yapabilirdik. Hiçbir yer alınmamış. Oradaki cami kimseden bağış almadan yapıldı. Projesi ile birebir ilgilendim. Altında bir sürü işyerleri var.
OTOPARKIN TAMAMI BELEDİYEYE AİTTİR
Otopark belediyenindir. Kadıahmetoğulları teklifleri verdiğin de, düşündüm otoparkın almanın daha mantıklı olduğunu gördüm. Alışveriş merkezi otoparksız olamaz. Alışveriş merkezlerinin otoparkı bedava olmak zorunda. O zamanki düşüncem, halka ücretsiz olacak ama otoparkı Kadıahmetoğulları'na kiralamak. Daha sonra kafaları çark etti ama biz yanaşmadık, iyi bir getiri olacaktı. Otoparkın tamamı Isparta Belediyesi'ne aittir.
Dış tarafta 200 araçlık otopark vardır. Üstüne üstelik otopark paralarını da aldık. Bugüne gelindiğinde her yere otopark yapılıyor. Biz yapmasını bilmez miydik? 150 araçlık otopark küçücüktür. Çelebiler Mahallesi'nde bir kentsel dönüşüm yapmadan, oraları düzenlemeden otopark yap­manız yanlış. Şehir düzenlemesi yapıl­ması gerekir.
YILDA 6.6 MİLYON TL GELİR ELDE EDİLEBİLİRDİ
1800 araçlık otopark. Açarsanız Isparta’nın otopark sorunu biter. Bir aracın günlük getirisi Belediyenin deyimiyle 12 TL. 1800 araç için hesaplarsak 21 bin 600 TL. Girdisi ve çıktısını söylemiyorum. 22 bin TL'nin aylık hesabı 660 bin TL'dir. Otoparkın 1 aylık geliri 660 bin TL'dir. Bir yıla çarparsanız 6 milyon 600 bin TL eder.
1 yıllık gelir. 7 yıl önce açıldığını farz ederseniz yaklaşık 50 milyon TL'dir. Sadece otoparkın açılma­masından dolayı Isparta Belediyesi 50 milyon TL zarara uğratılmıştır. Bu para ile neler yapılır."

kaynak: Akdeniz

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °