Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

İşte EYT’de Son Durum EYT Düzenlemesinde 'Tek Formül' Netleşti: Kim? Nasıl Emekli Olacak?

İşte EYT’de Son Durum EYT Düzenlemesinde 'Tek Formül' Netleşti: Kim? Nasıl Emekli Olacak?

SON DAKİKA 5.09.2022 01:23:00 0
İşte EYT’de
Son Durum
EYT Düzenlemesinde
Yaklaşık 6 milyon EYT’linin merakla beklediği düzenleme son viraja girdi.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT son durumu açıklarken masada tek formülün olduğunu açıkladı. Sızan bilgilere göre, kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde ise 9 bin prim gün sayısını dolduranlar yaş şartına bakılmaksızın emekli olabilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada EYT ve öğretmenlerle ilgili düzenlemeler konusunda bakanlıklarla koordineli şekilde çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bakan Bilgin ayrıca çeşitli Avrupa modellerinin söz konusu olmadığını söylerken konuşulan Hollanda ve Almanya modelini yalanladı. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş katıldığı bir canlı yayında bakanlıkların gerekli çalışmalar yaptığını söylerken "Vakti gelince açıklama yapılır" dedi. Peş peşe gelen açıklamalar sonrasında EYT ne zaman çıkacak sorusunun cevabı da ete kemiğe büründü. İşte EYT son durum ve konuyla ilgili son haberler...
 
Emeklilikte yaşa takılan milyonlarca vatandaşın gözü, EYT düzenlemesinde. Hükümetin üzerinde çalıştığı EYT düzenlemesinde detaylar netleşirken EYT son durum ve EYT ne zaman çıkacak gibi soruların cevabı da belli olmaya başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde oluşturulen komisyon dünyadaki farklı emeklilik sistemlerini inceledi. Birkaç alternatif ortaya çıktı ve EYT'ye Türk modeli denilebilecek bir taslak ortaya çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT ile ilgili masada tek bir formülün olduğunu ifade etti. AK Parti Grup Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise katıldığı canlı yayında bakanlıkların çalışmalara devam ettiği söylerken "Zamanı gelince açıklanacak" dedi.
BAKAN NEBATİ'DEN
SON DAKİKA EYT AÇIKLAMASI
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medya hesabı üzerinden emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ve öğretmenlerle ilgili düzenlemeler konusunda ilgili bakanlıklarla koordineli çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
PRİMİ DOLDUR, EMEKLİ OL
Komisyonun yaptığı çalışmada en fazla üzerinde durulan formül, kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde 9 bin prim gün sayısını dolduranların, yaş şartını yerine getirmemiş olsa bile, hemen emekli edilmesi.
BAKAN BİLGİN: EYT'DE
TEK FORMÜL VAR
Hükümet yaşını tamamlamasına rağmen prim eksiği olduğu için emeklilik hakkını elde edemeyen ‘emeklilikte prime takılanlara’ (EPT) da çözüm bulunmasını gündemine aldı. Bu doğrultuda eksik primlerin tamamlanmasına yönelik bir düzenleme yapılması veya mevcut prim gün sayısı üzerinden eksik maaş bağlanması formülü tartışılıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de EYT son durumla ilgili yaptığı açıklamada tek formülün olduğunu dile getirdi. Bilgin, Hollanda ve Almanya modellerinin doğru olmadığını belirtirken "Masamızda sadece bir tane EYT formülü var" ifadesini kullandı. Bilgin şöyle konuştu:
"Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor, bunlar doğru değil. Masamızda sadece bir tane EYT formülü var. Kapsamlı bir çalışma Aralık veya Ocak ayında Meclis'te olur. Kamuoyunda konuşulan modeller doğru değil. Biz zaten 62 yaşında çalışanları emekli ediyoruz." Bakan Bilgin, "Belli bir yaş sınırı olacak mı" sorusuna ise "bakalım" karşılığını verdi.
NUMAN KURTULMUŞ: VAKTİ
GELİNCE EYT AÇIKLAMASI YAPILIR
EYT çalışmalarında gelinen son noktaya ilişkin sorulan sorulara Numan Kurtulmuş, "Bakanlık çalışıyor. Vakti zamanı gelince açıklama yapılır." ifadelerini kullandı
MASADAKİ TEK
EYT FORMÜLÜ NE?
Bakan bilginin yaptığı son açıklama EYT'de tartışılan formülleri rafa kaldırdı. Yani Almanya ya da Hollanda gibi ülkelerdeki uygulamalardan çıkan bir düzenleme sözkonusu olmayacak.
Bu modellerden hareketle için dile getirilen, EYT'lilerin emekli aylıklarında belirli indirime gidilerek, emeklilik hakkı ya da yaş şartında indirim yapılması da uygulanmayacak. Yaşa takılanlar için belirli prim gün sayısını tamamlayanların yaşa ve çalışma yılına bakılmadan emekli edilmesi de sözkonusu olmayacak.
Sızan bilgilere göre masadaki tek EYT fürmülü şu şekilde:
Erkeklerde 9 bin gün (25 yıl), kadınlarda ise 7 bin 200 günü (25 yıl) tamamlayanlar 8 Eylül 1999 öncesi işe girmişse emekli edilecekler.
Eğer bu formül uygulanırsa, 2023 yılında Türkiye'de 1.5 milyon kişi emekli olacak. Yani 500 bin kişi fazladan emekli olmuş olacak.
Kuvvetle muhtemelen Bakanın masada olduğunu belirttiği formül buymuş gibi görülüyor. Tabi başka formüller de gündeme gelebilir. Çalışmaya son şekli verildikten sonra Cumhurbaşkanlığı onayına sunulacak ve oradan çıkacak nihai metin TBMM gündemine getirilecek.
Beklenen EYT düzenlemesinde bu seçeneklerin elenmesiyle gözler bir kez daha bakanlığın yürüttüğü çalışmada EYT formülünün ne olduğuna çevrildi.
EYT'DE YENİ ÖNERİ
Öte yandan tartışma sürerken HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan'dan da farkı bir öneri geldi. Arslan isteğe bağlı sigorta kapsamında yer alan, 1990 öncesi girişi olup 60 yaşını geçmiş olanlar için kalan prim gün sayıları kadar toptan ödeme imkanı geterilmesini ve böylece bu kişilerin emekli edilmesini önerdi.
EYT'NİN MALİYETİ NE OLACAK?
EYT düzenlemesinin bütçeye maliyeti de sık sık tartışılıyor. Vergi uzmanlarının yaptığı hesaplamalara göre, 47-50 yaş bandına takılan emeklilerin emekli edildiği düşünülürse 1 milyon kişinin devlete ek maliyeti olacak. En düşük emekli maaşından hesaplansa bile yıllık maliyeti 42 milyar TL’yi buluyor.
EYT'YE KİMLER TAKILIYOR,
EYT KAPSAMINA KİMLER GİRİYOR?
Peki emeklilikte yaşa takılanlar kimler, EYT kapsamına kimler giriyor. 8 Eylül 199'da yapılan emekliliğe yaş sınırı getirilmesiyle EYT sorunu ortaya çıktı. Bu tarihten önce herhangi bir sigortalılık durumu bulunanlar yani SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, özel banka emekli sandığı gibi tek bir gün dahi sigorta pirimi yatmış olanlar EYT kapsamında sayılıyor. 9 Eylül 1999'da çıkan 4447 Sayılı Kanun’la yapılan değişiklik öncesinde yaş koşulu aranmada SSK sigortalıları 5.000 prim günü ve kadınlar 20, erkekler 25 yıl sigortalılık süresi ile emekli olabiliyordu.
Bağ-Kur sigortalıları kadın ise 20 tam yıl yani 7.200 gün, erkekler ise 25 tam yıl yani 9.000 gün prim günü doldurunca emekli oluyordu.
Yeni kanunla sigortalılık süresi ve prim günü/hizmet süresi koşulları değişirken, kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş koşulu getirildi.
Kanundan önce sigortalılık durumu olanlara da kademeli yaş koşulu öngörüldü.
Bu durum prim/gün sayısını tamamlasa da emekli olmak için yaş koşulunu beklemeyi zorunlu hale getirdiği için EYT'liler sorunu ortaya çıktı.
Bu durumda kaç kişinin olduğu ise net şekilde açıklanmadı. Resmi bir bilgi paylaşılmadığı için EYT'liler için verilen sayıların tamamı kulis bilgisinden ibaret ya da uzmanların tahminlerini içeriyor. 

Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °