Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Isparta'nın doğa harikalarına ziyaretçi akını

Isparta'nın doğa harikalarına ziyaretçi akını

ISPARTA 17.09.2018 06:15:00 0
Isparta
Isparta’nın doğa harikaları olan Kızıldağ ve Gölcük Milli Parkları ile Yazılı Kanyon, Gölcük Tabiat Parkları yılın ilk 8 ayında yerli, yabancı ziyaretçi akınına uğradı. Eşsiz güzellikleriyle ziyaretçilerini etkileyen Isparta’nın doğa güzellikleri Ağustos sonu itibariyle toplam 183 bin 164 kişi tarafından ziyaret edildi.
 
Gül, lavanta, kiraz, elma gibi meyve üretimiyle adından söz ettiren Isparta, doğal güzellikleriyle de ziyaretçi akınına uğruyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Isparta Şube Müdürlüğü sorumluluk sahalarında bulunan milli park ve tabiat parklarını 2018 yılının ilk 8 ayında toplam 183 bin 164 kişi gezdi. Yazılı Kanyon ve Kovada, geçen yıl ki ziyaretçi sayısını bu yılın ilk 8 ayında geçti.
ZİYARETÇİ SAYISINDA ZİRVE GÖLCÜK’ÜN
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü’nün gözde Tabiat Parklarından birisi olan Isparta ili merkez ilçe sınırlarındaki 1100 hektar büyüklüğünde yer alan Gölcük Tabiat Parkı son yıllardaki tanıtım atağının ardından 2017 yılında olduğu gibi 2018’in ilk 8 ayında da ziyaretçi akınına uğradı. Gölcük’ü geçen yıl 121 bin kişi ziyaret etmişti. Bu yılın ilk 8 ayında ise ziyaretçi sayısı 110 bin 369 oldu. Gölcük’ü Temmuz ve Ağustos ayılarında 25’er bin kişi gezerken, kalan 4 aylık sürede ziyaretçi sayısının geçen yılın üstüne çıkması bekleniyor. Alanda tabiat yürüyüşü, bisiklet gezileri, atlı geziler, kuş ve yaban hayatı gözlemciliği (fauna gezileri), doğa gezileri, oryantiring faaliyetleri, olta balıkçılığı gibi aktiviteler yapılabiliyor.
KIZILDAĞ’I 46 BİN KİŞİ GEZDİ
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Isparta Şube Müdürlüğü sorumluluk sahalarından olan Kızıldağ Milli Parkı ilkbaharda doğanın uyanışıyla,  yaz aylarında serinliğiyle, sonbaharda renkleriyle ve kış aylarında beyaz örtüsüyle her mevsim ayrı güzelliğiyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Kızıldağ Milli Parkı; 1900-2400 m. yükseltileri arasında eşsiz göl-orman-dağ peyzajı, sucul, karasal ekosistemleri, endemik flora ve önemli fauna türlerini barındırması, ender jeomorfolojik özellikleri ve rekreasyon değeri ile görülmeye değer güzellikleri bir arada bulunduruyor. Kızıldağ Milli Parkı’nı 2018 yılının ilk 8 ayında 46 bin 409 kişi ziyaret etti. Kızıldağ’ı 2017 yılı boyunca 52 bin kişi gezmişti. Kalan 4 ayda geçen yılın rakamının geçilmesi bekleniyor.
REKOR AĞUSTOS AYINDA
Kızıldağ’ın ziyaretçi istatistiklerine bakıldığında en fazla ziyaretçinin 9 günlük bayram tatili olan Ağustos’ta olduğu görülüyor. Ağustos ayında Kızıldağ’ı 17 bin 19 kişi gezerken, Temmuz’da 11 bin 459, Haziran’da ise 6 bin 834 kişi ziyaret etti. En az ziyaretçi ise Ocak ayında görüldü. Ocak’ta Kızıldağ, bin 62 tarafından gezildi.
12 AY BOYUNCA KONAKLAMA İMKANI VAR
Kızıldağ Milli Parkı içerisinde Şarkikaraağaç İlçesinde doğal mavi sedir ormanında bulunan Günübirlik Kullanım Alanında iki katlı 5 adet şömineli ve yerden ısıtmalı Kır evi (Bungalov ev) bulunuyor. 6 kişilik yatak kapasiteli bungalov evlerde 12 ay boyunca konaklama imkanı var. Ormanın yoğun ve temiz hava akımı astım ve koah hastaları için rahatlama ve tedavi imkanı sağlanıyor. Sağlık turizmi açısından özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yoğun olarak kullanılan Kızıldağ’da fırın, restoran, mescit ve çadır alanı bulunuyor.
YAZILI KANYON’A 15 BİN 985 ZİYARETÇİ
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı da Ağustos ayı sonu itibariyle ziyaretçi akınına uğradı. Geçen yıl boyunca toplam 14 bin kişi tarafından gezilen Yazılı Kanyon, bu yılın ilk 8 ayında 15 bin 985 kişi tarafından ziyaret edildi. Tarihi olarak da önemli bir konuma sahip olan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline geliyor.
 KOVADA İLK 8 AYDA GEÇEN YILI GEÇTİ
Kovada Gölü Milli Parkı ise 2017 yılında 5 bin 500 ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştı. 2018 yılının ilk 8 ayında Kovada’yı 6 bin 700 kişi gezdi.  Isparta İli Eğirdir ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Kovada Gölü Milli Parkı, yaban hayatı çeşitliliği, eşsiz flora zenginliği ve doğal kaynakların kusursuz bir peyzaj bütünlüğü içinde bir araya gelmesiyle ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor.
BAŞPINAR’A 3 BİN ZİYARETÇİ
Başpınar Tabiat Parkı’nı yine aynı dönemde 2 bin 993, yeni hizmete giren Kızıldağ Milli Parkı Pnargözü Günü Birlik Kullanım Alanını da Ağustos’ta 708 kişi gezdi. GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °