Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Ispartalılara Sorduk Eviniz Güvenli Mi? Deprem Sigortası Yaptırdınız mı? İŞTE CEVAPLAR…

Ispartalılara Sorduk Eviniz Güvenli Mi? Deprem Sigortası Yaptırdınız mı? İŞTE CEVAPLAR…

ISPARTA 19.02.2023 17:18:00 0
Ispartalılara Sorduk Eviniz Güvenli Mi? Deprem Sigortası Yaptırdınız mı?  İŞTE CEVAPLAR…

Yunus ÖZLER/ Araştırma – Analiz Haber 

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Ispartalılar deprem acısını bir kez daha hatırladı. Peki 6 Şubat depremi gerçekten ders oldu mu? Oturduğumuz evler güvenli mi? Deprem sigortası yaptırdık mı? Ispartalılara sorduk. İŞTE CEVAPLAR…

6 Şubat’ta yaşanan ve 10 ili vuran asrın felaketinin ardından birçok bina yıkılırken birçoğu da yara aldı. Peki biz oturduğumuz ev hakkında ne biliyoruz? Evlerimiz ne kadar güvenli?

Ev sahipleri ve kiracılar yaşadıkları binaların sağlamlığını teyit ettirmek amacıyla eksperlere başvuruyor. Yaşanan depremin ardından ise sigorta acenteleri deprem sigortalarına talebin arttığını söylüyor. Peki Ispartalıların ne kadarı Doğal Afet Sigortası (DASK) yaptırıyor? Hala sigortasız olan binaların sebebi ihmal mi yoksa maddi sebeplerden mi kaynaklanıyor?

"EVİMİN KİMLİĞİ VAR"

Kimi vatandaş binasının güvenli olmadığını bildiği halde oturmaya mecbur olduğunu belirtirken kimileri ise evlerinin güvenli olduğundan emin. Yeni aldığı evinin kimliği olduğunu ifade eden bir vatandaş, “Gayet güzel araştırdık sakata gelmedik. İki evimde de DASK var” ifadelerini kullanırken bir diğeri ise, “Oturduğum ev güvenli değil, yalnız yaşıyorum. Maddi sebeplerden dolayı deprem sigortası yaptıramadım” dedi.

“EV SAHİPLERİNE 

SORU SORAMIYORUZ”

Görüşlerini almak istediğimiz bir Ispartalı; “DASK hakkında bilgim yok. Kiracı olduğumuz için ev sahiplerine herhangi soru soramıyoruz ev sigortalı mı değil mi diye. Sen duymuyorsun, ben duymuyorum, öbürü görmüyor herkes böyle ölüyor ama soramıyorsun" cevabını verirken kiracılar ve ev sahipleri arasındaki iletişiminin önemini bir kez daha ortaya koydu.

İHMALKÂRLIK MI? 

MADDİYAT MI?

Oturduğu evlere güvenen Ispartalılar ise maddiyat veya ihmalkârlık nedeniyle sigortalarını yaptıramadıklarını belirterek, “Ben güveniyorum çünkü kendim yaptırdım. Exper getirmek istiyoruz. DASK yok en kısa zamanda yaptıracağım ihmal ettik” dedi.

Bir diğer vatandaş; “Evime güveniyorum, zaten kendim yaptırdım evimi. Deprem sigortası yaptırmaya imkânım yok 4 tane öğrenci okutuyorum iş yok, imkân yok, evimize vergi veriyoruz devletin sigortalaması lazım. Allah herkese sabır versin zor günlerden geçiyoruz” diyerek sigorta yaptırmayı ihmal ettiğini kabul etti.

EKSPERLER REVAÇTA

Bir başka Ispartalı ise, “Evime güveniyorum çünkü eksper getirmiştik, deprem sigortamızı yaptırdık. Binamız 99 yapımı bina ama sağlam. İnşallah halkımız daha bilinçli olur” ifadelerini kullanırken bir diğeri, “Evimizi TOKİ’den aldık. Geçen yıl beton testi yaptılar sağlam çıktı. Deprem sigortası yaptırdım. Sigortasını yaptırmayanlar yüzde 80 ihmal, yüzde 20 maddiyatı zayıftır diye düşünüyorum yüksek bir meblağ değil” ifadelerini kullandı.

“SİGORTACILAR METREKAREYİ 

KÜÇÜK GÖSTERİYOR”

Evinin deprem sigortasını yaptırdığını ifade eden bir başka vatandaş ise, “Oturduğumuz bina son sistemde yapılmış bir daire. Ancak sigortacılar metrekare küçük göstererek poliçe hazırlıyorlar. Bu konuda sigorta şirketleri daha duyarlı olmalı” şeklinde görüşlerini aktardı. 


Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °