Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Ispartalılar Nasıl Sesleniyor? İşte Isparta’nın Meşhur Sözcüğü!

Ispartalılar Nasıl Sesleniyor? İşte Isparta’nın Meşhur Sözcüğü!

ISPARTA 13.11.2023 19:33:00 0
Ispartalılar Nasıl Sesleniyor?  İşte Isparta’nın Meşhur Sözcüğü!

Türkiye’de tek bir dilin yüzlerce çekiş lisanla kullanılması bir araştırma şirketinin dikkatini çeker. Her yörede farklı bir tonlama kullanıldığını fark eden şirket hangi şehirde hangi sözcüğün hitap olduğunu araştırarak haritalandırır. Haritada Ispartalıların seslenişi ise çok konuşulur. İşte çok konuşulan o kelime…

Isparta, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Göller Bölgesi'nin en önemli illerinden biridir. Isparta, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile önemli bir turizm merkezidir.

Isparta'nın tarihi dokusu da oldukça zengindir. Taşında toprağında gül yetişen Isparta’da gül yetiştiriciliği ve gül ticareti büyük önem taşır. Mis kokular içinde yaşayan insanların ise en çok kullandığı kelime kendi aralarındaki bağı kanıtlar niteliktedir.

Yapılan araştırmada Ankara’da ‘La bebe’, Eskişehir’de ‘Hacım’, İstanbul’da ‘Beyefendi’, Batman’da ‘Marvel’ kelimeleri öne çıkarken Isparta’da en çok kullanılan hitap kelimesi; ‘Ortak’ olmuştur. Ispartalıların birbirleri ile iyi anlaştıklarının ve iş bölümü yaparak uyum içinde yaşadıklarının göstergesi olan bu kelime hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sizin en çok kullandığınız sesleniş nedir?


Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °