Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Ispartalı Çiftçi İsyan Etme Noktasına Geldi; Mazotta ÖTV Kaldırılsın!

Ispartalı Çiftçi İsyan Etme Noktasına Geldi; Mazotta ÖTV Kaldırılsın!

ISPARTA 5.08.2023 10:59:00 0
Ispartalı Çiftçi İsyan Etme Noktasına Geldi;  Mazotta ÖTV Kaldırılsın!

Isparta’da hububat hasat sezonunun başlamasıyla birlikte çiftçinin mazota olan ihtiyacı iyice arttı. Ancak, mazot fiyatlarının 40 liraya dayanması Ispartalı çiftçileri isyan noktasına getirdi. Girdi maliyetlerindeki artışın maksimum seviyeye çıktığını ifade eden çiftçiler, bir an önce önlemlerin alınmasını ve mazottaki ÖTV’nin kaldırılmasını istediler. 

Akaryakıta hemen hemen her gün gelen zamlar üreticiyi zora soktu. Isparta’da çiftçiler, artık üretim yapamayacak noktaya geldiklerini söyledi. Çiftçiler olarak son derece zor durumda olduklarını ve artık üretemez duruma geldiğini ifade eden Çifti Mehmet Ali Aydınlı; “Çiftçinin durumu hiç iyi değil. Çünkü girdi maliyetleri çok yüksek. Mazotta bu girdilerin başında geliyor. Tohum ve gübre de eklendi. Üretici de bu durumdan dolayı sıkıntıya girdi. Maliyetler artınca üretici bunu ürüne yansıttı. Bu durumda tüketiciye yansıyacak. Dolayısıyla tüketici de pahalıya ürün yiyecek” diye konuştu.

“ÖTV’NİN KALKMASINI İSTİYORUZ”

Aslında mazot biz çiftçilerin ana kullanım aracıdır. Yani lüks tüketim asla değildir. Dolayısıyla, özel tüketim olmayan mazotta bize uygulanan ÖTV’nin de haksız olduğunu düşünüyor ve ÖTV’nin kalkmasını istiyoruz. Bunu yıllardır dile getiriyoruz fakat hala bir sonuca ulaşılamadı. Bu şartlarda üretimin yapılması çok zor. Hiç değilse üç kaleme indirilirsin. 

“BÖYLE GİDERSE ÇİFTÇİ 

BU İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMAZ”

Mazot, gübre, tohum olarak. Bunlardaki ÖTV’ler kalksa yüzde 100 tüketiciye yansıyacaktır. Mutlaka tüketici de ucuz sebze meyve alacaktır. Bu konu çok önemli. Yıllardan bu yana dile getiriyoruz. Mesela çiftçiye mavi mazot verileceği söyleniyor ama bir türlü verilmiyor. Sadece söylemde kalıyor. Çiftçi için girdi masrafları gerçekten çok önemli. Zaten fiyatı 38 liraya kadar çıkmış olan mazotun 40 liraya, 50 liraya çıkacağı söyleniyor. Çiftçi bu işin içinden nasıl çıkacak? Bu çiftçi nasıl üretecek? Veya tüketici sebze ve meyvelere nasıl ulaşacak, nasıl satın alabilecek? Çiftçi üretemezse tüketici de aç kalacak. Bunların hepsi birbiriyle bağlantılı konulardır” dedi. 

 

 


Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °