Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Ispartalı Rus Gelinler barış istiyor

Isparta’da yaşayan Rus gelinlerin, Geleneksel Kışa Veda Partisi'nde gündem bu yıl Rusya-Türkiye arasında yaşanan kriz oldu.

ISPARTA 9.03.2016 09:00:00 0
Ispartalı Rus Gelinler barış istiyor
Rus Gelin Vera Gülsever, "Kaç yıl kardeş ilişki yaşarken böyle bir gergin ilişkiyi kimse istemez. Bu ilişkilerin düzelmesini hatta eskiden daha iyi ol­masını istiyoruz" dedi.
Dünya Kahveleri işletmecisi Rus asıllı Vera Gül- sever önderliğinde bir araya gelen Rus gelinler ge­leneklerini Isparta’da da yaşatmaya devam ediyor. Hem 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hem de krep haftasını kutlamak için bir araya gelen gelinler bugünü krep yaparak kutladı. Bu kutlamanın kışa veda partisi niteliğinde de olduğunu söyleyen Vera Gülsever, “Isparta’da yaşayan Rus arkadaşlarla biz farklı bir konsept uyguladık bugün. Hem 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla hem de Rusya’da bugün kutlanmaya başlayıp bir hafta devam edecek olan kışa veda partisini bir arada kutladık. Bu, paskalya bayramından bir hafta öncesinde kut­lanılan özel bir gün” dedi
8 MARTA DENK GELMESİ SEVİNDİRDİ
Rusya’da bugünden itibaren her evde krep pişir­ilip çeşitli etkinliklerle bir hafta sürecek kutlamanın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne denk gelmesinin de sevindirici olduğunu vurgulayan Gülsever, “Ayrıca şöyle de bir adetimiz var; kayınvalideler özellikle damatlar için krepler yapar. Bugün de biz Rus arkadaşlarla bugünü kutlamak istedik. 8 Mart’a denk gelmesi de bizim için ayrıca sevindirici oldu. Bugüne özel hepimiz Rus motifleri taşıyan eşarplar taktık bugüne özel bir konseptimiz oldu” şeklinde konuştu.
GERGİN İLİŞKİ İSTEMİYORUZ
Türkiye’de yaşayan bir Rus olarak Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri de değerlendiren Vera Gülsever, iki ülke arasındaki gergin ilişkiden rahat­sızlık duyduğunun altını çizdi. Gülsever şöyle konuştu: “Türkiye’de yaşayan Rus vatandaşı olup u durumdan hiç memnun değiliz çünkü eşlerimiz Türk vatandaşı. Biz Türkiye’de çocuk büyütüyoruz ve Rusya ile bu şekilde gergin ilişkilerin olmasını is­temiyoruz . Rusya ile 2011’ de vizesiz giriş-çıkış an­laşması imzalanmış. Ama bu olaydan sonra bir vizeli giriş-çıkış başladı. Bu gergin ilişkiden hem Türkiye hem Rusya zarar görüyor. Rusya’ya yeni gittim. Orada yaşayan insanlar bu durumdan hiç memnun değiller. Kaç yıl kardeş ilişki yaşarken böyle bir gergin ilişkiyi kimse istemez. Bu ilişkilerin düzelmesini hatta eskiden daha iyi olmasını istiy­oruz.
İLİŞKİLERİN BOZULMASINI İSTEMİYORUZ
Isparta’da yaşayan Ukraynalı Alla Çelik ise, “Bugün toplanma nedenimiz atalarımızdan gelen gelenekler­imizi devam ettirmek. Paskalyadan önce bizim bir orucumuz var 40 gün. O oruçtan bir hafta önce krep haftamız oluyor. Her gün krep yapılıyor evlerde, in­sanlar dışarıda kutlama yapıyor. Sonrasında da 40 gün oruç başlıyor. Türkiye ve Rusya ilişkilerini değerlendirmem gerekirse, ilişkilerin bozulmasını istemiyoruz, inşallah her şey düzelir diye umuyoruz. Genel olarak bu durum beni tatbikî rahatsız etti. Ben Ukraynalıyım  ama Rus arkadaşlarım var. Duyuyo­rum onlardan ve çok da memnun değil onlar bu du­rumdan” diye konuştu.

kaynak: Akdeniz Gazetesi 

Anahtar Kelimeler:
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °
Salı 27.2 ° / 13.9 °