Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Isparta'daki taksicilerin ÖTV memnuniyeti

Hükümetin 31-12-2016 tarihine kadar aracını değiştirecek taksicilere ÖTV muafiyeti getirmesi sevinçle karşılandı. Taksiciler, fırsattan yararlanarak araçlarını yenilemek istiyor.

ISPARTA 14.07.2016 07:17:00 0
Isparta
Hükümetin açıkladığı ekonomik teşvik paketi kapsamında taksici esnafına ÖTV muafiyeti getirmesi sektörde memnuniyetle karşılandı. Isparta Şoförler ve Otomobilciler Odası da, ilimizdeki taksilerin yenilenmesi sürecinde toplu hareket edilerek filo indiriminden yararlanılması için çalışma yürütüyor.
         Akdeniz muhabirleri, ÖTV muafiyetiyle ilgili taksici esnafıyla görüştü. Esnaflar, hükümetin sunduğu fırsatı memnuniyetle karşılıyor, çoğunluğu işler istenilen düzeyde olmasa da aracını yenilemeyi düşünüyor.
DAHA RAHAT VE
KONFORLU HİZMET
         Mimar Sinan Taksi esnaflarından Suat Öcal, ÖTV muafiyet uygulaması doğrultusunda duraktaki tüm taksileri yenileme düşüncesinde olduklarını söyledi. Durağı temsil eden taksiciler adına konuşan Suat Öcal, şu görüşlere yer verdi:
          “Arabaların hepsini değiştirmeyi düşünüyoruz. ÖTV vergilerinin kaldırılması henüz netlik kazanmış değil.  Görüşmeler devam ediyor. Şoförler Odası bu konuda devrede. Devletin vermiş olduğu bu fırsatı iyi değerlendiriyoruz. Böyle bir imkan verilmemiş olsaydı kimse yeni bir arabaya sahip olamazdı.  Bu sayede araçlarımızı değiştirmiş olacağız. Arabalar değişirse müşteriye daha rahat ve daha konforlu araçla hizmet etmiş olacağız. Bizim için avantajı bu olacak. Ama yine de taksiye binmede artış olacağını zannetmiyorum.
ISPARTA'DA TAKSİYE
BİNME KÜLTÜRÜ ZAYIF
         Bu mesleğin çok sıkıntısı var. Isparta’da taksicilik yapmak kolay değil. Trafiği başta sıkıntı olan bir şehir. Araç sayısından dolayı mı artık yoksa yolların bozuk olmasından dolayı mı bilinmez. Isparta’da günden güne taksiye binme oranı artıyor. Bu şehirde taksiye binme kültürü yok. Mahalleler arası mesafeden dolayı taksiye binilmediğini düşünüyorum. Halbuki 5 kişi taksiye binse otobüsten de ucuz. Diğer illere göre Isparta’da taksiye binme oranı çok düşük. Taksi kültürü günden güne yerleşiyor. Bundan 3-5 sene önce daha kötüydü. Ben Isparta’nın yerli halkının hiç taksiye bindiğini görmüyorum. Yaşlılar bedava diye otobüsü tercih ediyor. En uzun mahalle yürüyerek şehir içine yarım saat. Bu da yürüme mesafesi olarak değerlendiriliyor. İşin gerçeğini konuşmak gerekirse acele işim olmazsa ben de yürüyorum. Bunun nedeni Isparta’nın mahallelerinin birbirine yakın olması.”
ARACIM YENİ AMA
YİNE DE YENİLEYECEĞİM
         Murat Taksi esnaflarından Ramazan Büyükyıldız da ÖTV muafiyetinden mutlu. Bu fırsatı değerlendirip araçları yenileyeceklerini belirten Büyükyıldız, şöyle konuştu:
         Devletin vermiş olduğu kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Bizim için iyi bir fırsat. Çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Aracım yeni olduğu halde yine de değiştirmeyi düşünüyorum. Bu tür fırsattan neden faydalanmayayım ki? Yani ilerleyen zamanda zaten araçlarımızı yenilemek zorundayız.  Yenilemekte fayda var.
EN GÜVENİLİR
İŞLETME TAKSİLERDİR
         Her mesleğin bir zorluğu var. En önemlisi Isparta’da taksi kültürünün yerleşmemiş olması. Tek sıkıntımız bu. Isparta’da hala insanlar taksi kültürünü benimseyememiş. Isparta tutucu bir memleket. Bundan dolayı da taksi içinde bir bayan arkadaşımızın görünmesi hiçte hoş karşılanmıyor, olumsuz bir algı oluşturuyor. Onun için bir bayan rahatlıkla taksiye binemiyor. Aslında en güvenilir işletme taksi işletmesi. Mesela Gülistan Mahallesi’ne 10 TL tutuyor. 4 bayan gelipte buraya taksiye binemiyor, korkuyor. Acaba komşular görür de dedikodu yapar mı diye. Ben buna bir anlam veremiyorum. Buna bir anlam veremediğim için taksi kültürünün gelişmediğini düşünüyorum. Eskiye göre taksiye binme oranı iyi. Burası öğrenci ve asker kenti. Onlara ne kadar ılımlı yaklaşırsak onlar da bizi daha çok tercih edecektir. Öğrencinin de askerin de kıymetini bilmemiz gerekiyor.  Ben genelde öğrenciyle çalışıyorum. Burada öğrenci varsa bizler varız.Çünkü Isparta’da yerleşmiş bir turizm alanı yok."
 
 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °