Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Isparta’da Son Üç Gündür Yağan Yağmurlar; Çiftçilerin ‘Nisan Yağmuru’ Sevinci

Isparta’da Son Üç Gündür Yağan Yağmurlar; Çiftçilerin ‘Nisan Yağmuru’ Sevinci

ISPARTA 13.04.2023 14:56:00 0
Isparta’da Son Üç Gündür Yağan Yağmurlar;  Çiftçilerin  ‘Nisan  Yağmuru’  Sevinci

Isparta ve yöresindeki çiftçiler, üç gündür yağan ‘Nisan Yağmur’larına sevindi.

NİSAN YAĞMURLARI ÇİFTÇİLERİN 

YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Bu yıl Türkiye’de Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kar yağışının az olması kuraklık riskini de beraberinde getirirken çiftçileri de ayrıca endişelendirmişti. Son yılların en kurak kış mevsimini yaşayan Ispartalı çiftçiler yağış olmaması nedeniyle endişeli bekleyişini sürdürüyordu. Ancak, son zamanlarda yağan Nisan yağmurları adeta çiftçilerin yüreğine su serpti. 

“NİSAN YAĞMURLARI 

ALTIN KADAR ÖNEMLİ” 

Yaklaşık son 10 yıldır ilk defa böyle kurak geçen bir kış mevsimi yaşadıklarını belirten çiftçiler, önceki yıllarda Şubat ve Mart ayılarında gerek kar gerek yağmur yağışlarının olduğunu ama bu sene yeteri kadar kar yağmadığını söylediler. Son günlerde yağan yağmurun bir nebzede olsa kendilerine umut verdiğini belirten çiftçiler, konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada görüşlerini şöyle dile getirdiler; “Bizim için yağan yağmurlar şu an altın kadar kıymetli. Eğer yağmur yağmasa idi çok ciddi zarara uğrayacaktık. 

“İNŞAALLAH YAĞIŞLAR DEVAM EDER” 

Çünkü, yağmurların yağmaması halinde ekilen ürünlerin zayi olacağı tehlikesi vardı. Eğer Mart ve Nisan yağmurları da yeterince olmazsa Buğday, Patates ve yağlı tohumlarda yüzde 10 - 15, bakliyatta yüzde 10 üretimi etkiler. Ekinlerimiz kurur, çok sıkıntı çekeriz. Eskiden bugünlerde bir iki metre kar olurdu, şimdi kar yok. İnşallah son yağan yağışlar biraz daha devam eder Üretim az olduğu zamanda satılan sebzelerin ve meyvelerin fiyatları ikiye katlanır. Ayrıca bizlerde maddi ve manevi anlamda ciddi derecede zarar görürüz. Bu da hiçbirimizin istemediği bir durum. İnşallah yağışlar devam eder. 

“AYIN SONUNA DOĞRU BİR 

YAĞMUR DAHA BEKLİYORUZ” 

Nisan yağmuruyla birlikte ekinlerin boy atması gerçekleşir. Onun içindir ki, Nisan yağmurları her zaman ekinlere ilaç gibi gelir. Isparta’da iki gündür süren yağmur yağışlarının ardından bir – iki gün güneşli geçecek ve ardından bir yağmur daha bekliyoruz. İki hafta sonra bir yağış daha gerçekleşirse, ekinler için çok faydalı olur. Buğday ve Arpa gibi hububatlar için de son yağışlar ilaç gibi geldi. Bu yılki yağışlar geçen yılki hasılatımızı aratmayacak. Geçen yıl susuz tarlada bir dönümden 400 - 500 kiloyu bulan bir verim elde etmiştik. Son yağışlar geçen yılki hasılatı bu yıl biraz geçeceğimizi gösteriyor. İnşaallah davam eder” şeklinde görüşlerini belirttiler.

 


Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °