Bugün, 21 Mayıs 2024 Salı

Isparta’da 2010 Yılından Bu Yana 30 Kadın Cinayete Kurban Gitti; Dünya Kadınlar Gününde; ACI BİLANÇO!

Isparta’da 2010 Yılından Bu Yana 30 Kadın Cinayete Kurban Gitti; Dünya Kadınlar Gününde; ACI BİLANÇO!

ISPARTA 8.03.2023 18:00:00 0
Isparta’da 2010 Yılından Bu Yana 30 Kadın Cinayete Kurban Gitti;  Dünya Kadınlar Gününde;  ACI BİLANÇO!

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Kadınlar ile ilgili tablo ise korkunç boyutlarda. Kadın cinayetleri Türkiye’nin en büyük acılarından biri olarak gündemdeki yerini koruyor. 

Isparta’da 2010 yılından bu yana yani son 13 yıldır yaklaşık 30 kadın cinayete kurban gitti. Katillerinin büyük bir bölümü ise eş ya da saplantılı sevgili çıktı. Yaşanan onca acıya, ortaya konan tepkiye rağmen bu cinayetlerin önü bir türlü alınamıyor. 

FAİL BELLİ: EŞ YA DA SEVGİLİ 

Cinayetlerin büyük bölümünde failler eş ya da sevgili çıktı. Kurbanların ayrılma talebi çoğunlukla kanlı saldırıların nedeni kabul edildi. Uzaklaştırma kararları ise onları korumaya yetmedi. 30 cinayetin 17’sinde fail eş çıktı, 3 cinayeti ise boşanma süreci devam ederken yine eş işledi. Aynı dönemde resmi olarak boşandıkları eski eşleri tarafından 4 kadın katledildi. 12 genç kadın ayrıldıkları eski sevgilileri tarafından ya da ayrılmaya çalıştıkları sırada sevgilileri tarafından öldürüldü. Eş harici diğer aile bireyleri de aynı dönemde 5 kadını öldürdü. 

ERKEK EGEMEN TOPLUMDA 

ASİMETRİK GÜÇ İLİŞKİSİ 

Her kadın cinayetinden sonra kentte zaman zaman kadın protestoları yaşandı. Kadın Platformu Temsilcileri, kadına yönelik şiddette başlıca sorunun eğitim olduğunu belirterek; “Kadın cinayetlerinin toplumsal, ekonomik, aile ve bireysel nedenlerle açıklanabilir. İlk atılması gereken adım kadına yönelik şiddet konusunda toplumda bir bilinç oluşturmaktır. Devlet bu sorunu çok yönlü olarak ele almalı. Kadınların eğitim ve iş hayatında desteklenmesi gerekir. Türkiye’de mevzuat bulunmasına rağmen uygulamadaki eksikler nedeniyle şiddetin önüne geçilemiyor. TCK’daki haksız tahrik indirimi kadına yönelik suçlarda kaldırılmalı. 

“ERKEK EGEMEN KÜLTÜRÜN

TOPLUMA YANSIMASI”

Isparta’daki kadın cinayetlerinin başlıca nedeni erkek egemen kültürün toplumda yarattığı kadın ve erkek arasındaki asimetrik güç ilişkisidir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan kadına yönelik şiddet, kadının üzerindeki güç ve baskının daha da artmasına neden olmaktadır. Kadına yönelik şiddetin yalnızca fiziksel şiddetten ibaret olmadığını bilmek zorundayız. Psikolojik, cinsel, ekonomik şiddet ve ısrarlı takip fiziksel şiddetten daha hafif şiddet türleri olmadığı gibi; fiziksel şiddetten çok daha ağır arazlar bırakabilir. Bu şiddetin ana sebeplerini erkek egemen bakış açısı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği, eğitimsizlik, şiddeti pekiştiren kültürel normlar, cezai yaptırımların yeterince caydırıcılığının olmaması, yasaların etkin uygulanamaması ve şiddet mağdurlarına verilmesi gereken önleyici hizmetlerdeki aksaklıklar olarak sayabiliriz” şeklinde görüşlerini ifade ettiler. 

 


Salı 27.2 ° / 13.9 °
Çarşamba 26 ° / 14.9 °
Perşembe 26.2 ° / 10.9 °