Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

Isparta Ovası Son Yılların En İyi Bahar Yağışını Aldı

Isparta Ovası Son Yılların En İyi Bahar Yağışını Aldı

ISPARTA 29.05.2023 16:30:00 0
Isparta Ovası Son Yılların  En İyi Bahar Yağışını Aldı

Isparta’da tarım alanları Nisan ve Mayıs aylarında son 20 yılın en iyi yağışını aldı. Bu durum çiftçileri son derece mutlu etti. 

Kışı, beklentinin altında aldığı kar yağışıyla geçiren ovada, bitkinin gelişim dönemi olan Şubat ayında da istenen seviyede yağış gerçekleşmedi. Ancak, ilkbaharın başından itibaren alınan yağışlar ovada sevinçle karşılandı.

KIŞIN KURAK GEÇTİ ANCAK

BAHAR YAĞMURLARI SEVİNDİRDİ

Ispartalı çiftçiler, özellikle Ş. Karaağaç ve Yalvaç bölgesindeki hububat ekiminin yapıldığı aylarda yağışların istenen seviyede gerçekleşmediğini söyledi. Bu durumun Isparta merkezdeki sebze ve meyveciliği de olumsuz etkilediğini ifade eden çiftçiler, bahar aylarının gelmesiyle birlikte yağış oranının artmasının bu olumsuzluğu ortadan kaldırdığını belirttiler. 

“YAĞIŞLAR BUĞDAY VE ARPA

ÜRETİMİNE OLUMLU YANSIYACAK” 

Bu konuda görüşlerini açıklayan Ispartalı Çiftçiler; “Bu kış mevsiminde kar yağışları istenen seviyede gerçekleşmedi. Bölgemizdeki Nisan – Mayıs yağışları bitki gelişimi için çok faydalı oldu. Bunu arazide de gözlemliyoruz. Kıraç alanlarda arpa ve buğday ekimi yapılıyor. Bu alanlardaki bitki gelişimi de sulak alanlardaki kadar gelişim sağlamış durumda.

“SON 15 – 20 YILIN EN İYİ

YAĞIŞLARI GERÇEKLEŞTİ” 

Isparta’nın iç kesimleri dediğimiz Ş. Karaağaç ve Yalvaç bölgesinde geçen yıla göre buğday ve arpa ekim alanlarında yüzde 5 ile 7 arasında bir artışın olduğunu, bunun yalnızca kıraç alanları değil, sulak alanları da kapsadığını söyleyebiliriz. Tabiki bu noktada bahar aylarının gelmesiyle birlikte yağışların da artması çiftçinin yüzünün güldürmüştür. Zira, Mayıs ayındaki yağışlar 50 milimetrenin üzerine çıktı. Belki Ocak – Şubat aylarındaki kar yağışı azdı ama Nisan – Mayıs yağışları iyiydi. Son 15 – 20 yılın ortalamasının üzerinde bir yağış aldık. Tarlalarımıza baktığımız zaman, buğdayda bu yılki rekoltenin geçen yıldan az olmayacağını ön görebiliyoruz. Sadece Isparta için değil, ülke genelinde bu rakamın yine 20 milyon tonun üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Aşağı yukarı 7,5 ile 8,5 milyon ton civarında da arpa üretimi bekliyoruz. 

"ÇİFTÇİ BU BAHAR 

YAĞIŞLARINDAN SON 

DERECE MEMNUN"

Öte yandan, Nisan – Mayıs aylarında toprakla buluşan yağışların uzun yıllar ortalamasının üzerinde olması son derece sevindirici bir durumdur. Bu dönemde alınan yağışların hububata çok faydalı olduğu aşikardır. Isparta Ovasında en yoğun zirai faaliyetin yapıldığı arazilerde 2 ayda metrekareye 150 milimetrenin üzerinde yağış düştü. Bitkinin suya en çok ihtiyaç duyduğu yağışları Nisan – Mayıs aylarında fazlasıyla aldık. Bu da rekolteye çok iyi yansıyacak. Çiftçi de bu bahar yağışlarından son derece memnun” dediler. 

 

 

 

 


Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °