Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

Isparta Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Sarıdaş; Yüksek Yem Fiyatları Belimizi Büküyor!

Isparta Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Sarıdaş; Yüksek Yem Fiyatları Belimizi Büküyor!

ISPARTA 19.12.2023 23:13:00 0
Isparta Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Sarıdaş;  Yüksek Yem Fiyatları  Belimizi Büküyor!

Isparta Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Sarıdaş, özellikle küçükbaş hayvan yetiştiricilerine sahip çıkılması ve zamların önüne geçilmesini istedi. Başkan Sarıdaş; “Bir çuval yem 500 lirayı geçti. Yüksek yem fiyatları belimizi büküyor” dedi. 

Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden olan Isparta’da yetiştiriciler, hayvancılığın devam etmesi için yem, saman ve arpa fiyatları başta olmak üzere artan girdi maliyetlerine artık bir çözüm bulunmasını istiyor. Isparta Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Sarıdaş, hayvan yetiştiricilerine sahip çıkılması ve zamların önüne geçilmesi çağrı yaptı.

BAŞKAN SARIDAŞ; “YETİŞTİRİCİLER 

ZOR GÜNLER YAŞIYOR” 

Geçen yıl 50 kilogramlık bir çuval yemin fiyatı 180 lira iken bu yıl son 5dönemlerdeki zamlardan dolayı 500 lirayı aştığını, hayvan yetiştiricileri ise artan yem fiyatları karşısında hayvancılığın artık sürdürülemez duruma geldiğine dikkat çeken Başkan Sarıdaş, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Küçükbaş Hayvan yetiştiricileri yem fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle zor günler yaşamaktadır. 2022 yılına kadar her yıl ciddi bir artış göstererek hayvan sayıları 2023 yılında gerilemeye başlamıştır. Bunun sebebinin ise yem fiyatlarının artmasıdır. Yetiştiriciler, yem, saman, arpa ve ilaç başta olmak üzere diğer girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle zor günlerden geçirmektedirler” dedi. Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle üreticilerin hayvanlarını erken kestiğini belirten Isparta Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Sarıdaş, bu yöntemin hayvancılığı bitirdiğine dikkat çekti.

“YETİŞTİCİLER KOYUN VE 

KEÇİLERİNİ KESTİRİYORLAR”

Yem maliyetlerinin yüzde 100'ün üzerinden artmasından dolayı 1 kilogram süt ile 1,5 kilogram yemin alınması gerektiğini belirten Başkan Sarıdaş; “Şu anda ancak 1 kilogram süt ile 800 gram yem alınabiliyor. Yem fiyatlarının artışı devlet tarafından serbest bırakılırken, süt fiyatlarının artışı devlet kontrolünde olup arttırılmadığından her gün zarar etmeye devam eden üreticiler koyunlarını ve keçilerini kestiriyorlar, kestirebilmek için müşteri arıyorlar” dedi.

“KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ÜRETİCİLERİNİ

GÖRMEZDEN GELMEYİN”

Hayvan yetiştiricilerine sahip çıkılması ve zamların önüne geçilmesi çağrısında bulunan Sarıdaş; “Türkiye için hep fedakarlık yapan bu sessiz kesim, nasırlı elleri ve alın teri ile ‘gel’ dediğinizde geldi, ‘git’ dediğinizde gitti. ‘Oy ver’ dediğinizde oy verdi ve bu ülke, bu bayrak için kan vermek gerektiğinde kan, can vermek gerektiğinde sağına soluna bakmadan can verdi. Dolara değil de ahırına, ağılına, tarlasına yatırım yaptığı için bu insanlar suç işlemedi, onun için bizlere suç işlemiş muamelesi yapılmamalı. Yarınlarda dolar ile alabileceğimiz gıda bulamazsak şaşırmayalım, enflasyonu ve doları düşürmek istiyorsanız üretimi arttırın, üretim artarsa enflasyon, dolar düşer. Unutmayalım köylüyü, çiftçiyi, üreticiyi görmezden gelmek, gıdamızı, geleceğimizi bitirmek demektir” şeklinde konuştu. 


Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °