Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Isparta İŞKUR İl Müdürlüğü Tarafından Gerçekleştirilen; İşgücü Piyasası Araştırması Tamamlandı İşte O Rapor!

Isparta İŞKUR İl Müdürlüğü Tarafından Gerçekleştirilen; İşgücü Piyasası Araştırması Tamamlandı İşte O Rapor!

ISPARTA 1.03.2024 17:09:00 0
Isparta İŞKUR İl Müdürlüğü Tarafından Gerçekleştirilen;  İşgücü Piyasası Araştırması Tamamlandı İşte O Rapor!

Isparta İŞKUR İl Müdürlüğü Tarafından Gerçekleştirilen ve yaklaşık 3 aylık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan rapor tamamlandı. İŞKUR İl Müdürü Mustafa Höke, istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlı olduğunu belirterek; “Bu hedef doğrultusunda ilimizde işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2023 yılında işgücü piyasası araştırması gerçekleştirilmiştir” dedi. 

Rapor hakkında açıklama yapan İl Müdürü Höke; “Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda ISPARTA genelinde açık iş oranı yüzde 1,3 olarak hesaplanmıştır. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 8,1 ile Diğer hizmet faaliyetleri sektöründe olduğu görülmektedir. Bu sektörü; Su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri yüzde 3,7, Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektörü yüzde 2,7 ve Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü yüzde 1,9’luk açık iş oranı ile izlemektedir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir.

İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Konfeksiyon İşçisi, Müşteri Hizmetleri Görevlisi/Asistanı, Beden İşçisi (Genel), Diğer Ağaç İşlem İşçileri, Seyahat Servis Elemanı (Host/Hostes/Otobüs)’dır.

İmalat 6,0%

Toptan ve perakende ticaret 5,8%

Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri 3,7%

İdari ve destek hizmet faaliyetleri 3,5%

İnşaat 3,5%

İnsan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri 3,2%

Madencilik ve taş ocakçılığı 2,4%

Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı 2,4%

Ulaştırma ve depolama 2,0%

Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler 1,7%

Su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme

faaliyetleri 1,2%

Diğer hizmet faaliyetleri 1,0%

Eğitim 0,1%

Genel Toplam 2,7%

ISPARTA İşgücü Piyasası Araştırması sonuçlarına göre net istihdam artışı beklentisi yüzde 2,7 olarak tahmin edilmiştir.

Diğer taraftan, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakıldığında; sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 6 ile İmalat, yüzde 5,8 ile Toptan ve perakende ticaret ve yüzde 3,7 Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörü olduğu görülmektedir.

Çikolata İmal İşçisi, Müşteri Hizmetleri Görevlisi/Asistanı, Beden İşçisi (İnşaat), Satış Danışmanı / Uzmanı ve Perakende Satış Elemanı (Gıda) meslekleri 14 Temmuz 2024 itibarıyla en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir. Buna karşılık; Mobilya Döşeme Ustası, Betonarmeci, Reyon Görevlisi, Terzi ve Marangoz meslekleri ise meslekleri itibariyle en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir.

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; Betonarme Demircisi, Makineci (Dikiş), Ahşap Kalıpçı, Beden İşçisi (Genel) ve Beton Ve Betonarme Kalıpçısı’dır. Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 75,9’u Gerekli mesleki beceriye / niteliğe sahip eleman bulunamamasından, yüzde 73’ü Yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamamasından, yüzde 72,6’sı Bu meslekte işe yeterli başvuru yapılmamasından, yüzde 25,9’u Çalışma ortam ve şartlarının beğenilmemesinden ve yüzde 17,4’ü de Talep edilen ücretin yüksek olmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir.

ISPARTA ili genelinde, Haziran – Temmuz 2023 döneminde, 494 işyerinde işverenler/işveren temsilcileri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda derlenen verilere dayanılarak hazırlanmıştır. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı “ISPARTA İşgücü Piyasası Analizi Raporu” önümüzdeki süreçte yayınlanacaktır. Bu Rapor kapsamında ilin işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenecektir.”


Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °