Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Isparta Dağları Para Basıyor

Isparta Dağları Para Basıyor

ISPARTA 12.11.2023 15:22:00 0
Isparta Dağları  Para Basıyor

Hayatın her alanında kullanılan mermerlerin en kalitelisi Isparta dağlarından çıkartılıyor. Sektörün en önemli bölgelerinden Sütçüler’den çıkarılan madenler, yurt dışına ihraç ediliyor.

Mermer hammaddesi madenleri özelinde Isparta en kaliteli kaynaklara ev sahipliği yapıyor. Çevre il ve ilçelerin pek çoğu gibi tarihi dönemlere ev sahipliği yapan Isparta’nın dağları toprakları, birçok değerli madeni de bünyesinde bulunduruyor. Öyle ki, özellikle Sütçüler ilçesinde her dağın tepesinde bir mermer ocağının olduğu dikkat çekiyor. 

ISPARTA’NIN TAŞI TOPRAĞI MERMER

Isparta merkezden başlayıp Sütçüler ilçesine kadar uzanan ve Sütçüler’i de içine alan bölgede mermer madeni sektörünün dikkatini çekti. Özellikle 2010’lu yılların başında atılıma başlayan mermer madeni sektörü ile beraber Sütçüler ilçesinde yaygınlaştı. Sütçüler son 10 yılda maden sektör bakımından sayılı bölgelerden biri haline geldi.

İLÇENİN YARISI MERMER 

SEKTÖRÜNDE ÇALIŞIYOR 

Dünya üzerindeki mermer madenlerinin en kalitelisi Sütçüler’den çıkartılıyor. Çoğrafi bakımdan dağlık bir bölgede bulunan bu ilçede bir yılda 500 bin ton arasında mermer hammaddesi çıkartılıp ya iç piyasa için fabrikalarda işleniyor ya da ihraç ediliyor. Daha önce tarım ve hayvancılık ile uğraşan Sütçüler halkının şu an yüzde 80’e yakını mermer ocaklarında yani mermer sektöründe çalışarak geçimini sağlıyor.

50 ALANDA KULLANILIYOR

Isparta’dan çıkan ve işlenen mermer madeni tüm dünyada konutlarda ve 50 ayrı alanda kullanılıyor.


Anahtar Kelimeler: Isparta Dağları Basıyor
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °