Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Isparta’nın sektörlerini Antalya’ya eklemeyi başaramadık

Isparta Genç İş Adamları Derneği(IGİAD) Başkanı M. Hakan Gökdoğan, İlimizde yeni bir sektörel raporlamaya ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, dünyanın turizm merkezlerinden olan Antalya’dan yeteri kadar yararlanamadığımızdan yakındı

ISPARTA 5.03.2016 08:11:00 0
Isparta’nın sektörlerini Antalya’ya eklemeyi başaramadık
Isparta Genç İş Adamları Derneği(IGİAD) Başkanı M. Hakan Gökdoğan, Isparta’nın teşvik konusunda yeni sektörel raporlara ihtiyaç duyduğunu belirterek, ilimizin gelişmesi açısından atılması gereken adımlarla ilgili görüşlerini açıkladı.
KENDİMİZİ DOĞRU ANLATIRSAK SONUÇ ÇIKARTIRIZ
Isparta’da yeni bir sektörel raporlamaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Gökdoğan, “Bu gelecek için çok önemli. Bu raporların sonucunda da biz Ankara’ya gidip belli sektörlere teşvikler istemeliyiz. Elma için isterseniz bunu Karaman ve Niğde’de ister. Eğer derdimizi doğru anlatırsak sonuç çıkartacağımıza inanıyoruz. Ama bunun için çalışma lazım. Bunun için de tüm paydaşların yer aldığı çalıştaylar yapmak lazım. Bu bizi sonuca ulaştırabilir. Ankara olaya ülkenin ekonomik faydası olarak bakar. Kamu yararı varsa orada Ankara tabi ona destek verir. Isparta olarak biz kozmetik sektörüne aromatik bitkilere destek isteyebiliriz. Isparta gerçekten bu coğrafyada bu alanlarda inanılmaz zenginliğe sahip. Biz ne yapıyoruz? Gül yağı olarak ham madde üretiyoruz. Katma değeri en düşük seviyede veriyoruz Fransa’dan parfüm  ithal ediyoruz. Sadece Isparta’da değil Türkiye’de bir problem var. Bu sektörlerin dönüşümlerini iyi yapmamız lazım” şeklinde konuştu.
ANTALYA’DAN YARARLANMALIYIZ
Öte yandan Isparta’nın yanı başında duran Antalya’nın dünyanın turizm merkezlerinden birisi olduğunu dile getiren Gökdoğan, şunları söyledi: “Antalya’nı ciddi sayıda yatak kapasitesi var ve ciddi anlamda turist geliyor. Isparta olarak kendi sektörlerimizi Antalya’ya eklemeyi başaramadık. Antalya’da tüketilmeyen ne var? bir ürün var mı tüketilmeyen? Otel, sektörü düşündüğümüz zaman inanılmaz bir yelpazesi var. ne sektör istiyorsanız talep var. Biz Antalya’ya 120 km  uzaktayız. Biz yüzde kaçını karşılayabiliyoruz? Oturup bunları düşünmemiz lazım. Antalya’nın en azından tedarikçisi olabilsek, yüzde 5-10’unu tedarik etsek yeterli olur. Sebze, meyvede varız, gıdada varız ama yeterli verebilir miyiz, veremeyiz. İş durum tespitine çıkıyor.
ORTAKLIK KÜLTÜRÜ EDİNMEMİZ LAZIM
2023’te veya gelecekte Isparta’nın potansiyelleri neler? Sivil Havacılık konusunda havacılık sanayisinden söz edebilirsek çok iyi olur. Uçuş Havacılık Okulumuz var. ciddi bir yatırım. Ama bunun devamını iyi sağlamamız lazım. Üniversitesiyle yan sektörleriyle bunu desteklememiz lazım.  2.üniversite mutlaka ihtisas üniversitesi olmalı. Bizim sıkıntımız uzmanlaşamamak. Bu yüzden ortada kalıyoruz. Kozmetik Isparta’nın önümüzdeki dönemde mesafeler kat edecek sektörler arasında. Bu sektörlerin oluşması ve var olması için mutlaka çalışmalar yapmamız lazım. İşadamları olarak birlikte olmamız ve ortaklık kültürünü edinmemiz lazım. Bu konuda sivil toplum örgütleri çok önemli. “

Anahtar Kelimeler:
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °