Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Isparta’nın MHRS kullanım oranı %47

Isparta’nın MHRS kullanım oranı %47

ISPARTA 6.11.2018 08:45:00 0
Isparta’nın MHRS kullanım oranı %47
Süleyman Demirel Üniversitesi’nin yayınlarından olan Vizyoner Dergisi’nde yer alan bir makalede  sağlık sektöründe e-devlet uygulamaları üzerine yapılan araştırmanın Isparta sonuçlarına yer verildi. Vatandaşlarla yapılan anketten elde edilen verilere göre İlimizde hastane randevu sistemi olan MHRS’in kullanım oranının yüzde 47 ile Türkiye ortalaması kadar olduğu belirlendi.
 
SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şefika Eda Çiçek ve Nazım Söğüt, ‘Sağlık Sektöründe E-Devlet Uygulamalarının Etkinliği Üzerine Bir Araştırma: Isparta İli Örneği’ adlı araştırması üniversitenin Vizyoner Dergisi’nin yeni sayısında yayımlandı. Araştırmada Isparta’da yaşayan vatandaşların hastane randevu sistemi olan MHRS, e-nabız ve e-laboratuvar kullanma durumları ölçüldü. Araştırma sonucuna göre Isparta halkının MHRS kullanımı yüksek farkındalığa rağmen yüzde 47 civarında çıktı.
ISPARTA’DA MHRS KULLANIM ORANI %47 İLE ANCAK TÜRKİYE ORTALAMASI KADARDIR
Isparta’da yaşayan vatandaşlarla yüz yüze yapılan anketten çıkan sonuçların derlendiği araştırmada şu bulgular elde edildi: “MHRS hakkındaki vatandaş farkındalığı, e-Nabız ve e-Laboratuvar hakkındaki farkındalıktan daha yüksek düzeyde ölçülmüştür. Vatandaşların %64’ü MHRS’nin ne olduğunu biliyorken, bu oran e-Nabız ve e- laboratuvar için %20 ve %36 olarak ölçülmüştür. Oranların bu denli farklı oluşu, tanıtımların farkındalık üzerindeki etkisini ortaya koymaktadır. Gerek hastanelerdeki afişlerler ve kısa tanıtım filmleri ile gerekse ulusal düzeydeki televizyon reklamlarıyla MHRS hakkında ciddi bir farkındalık yaratılmıştır. Yıllardır farklı kanallardan MHRS hizmetinin sunuluyor oluşu ve diğerlerine göre daha pratik faydalarının olması, aradaki farkın yüksek olmasının bir başka sebebidir. Bu denli yüksek bir farkındalığa rağmen Isparta’da MHRS kullanım oranı %47 ile ancak Türkiye ortalaması kadardır. E-Nabız ve e-Laboratuvar kullanma oranlarının ise %10 ve %22 olarak tespit edilmesi ise, bu iki hizmetin henüz yolun başında olduğunu ve gelişmek için daha çok tanıtıma ihtiyaç duyduğunu göstermektedir.
HEDEF YÜZDE 60 OLSA DA GERÇEKLEŞEN YÜZDE 40
Çalışmadan elde edilen bilgiler ışığında, katılımcılar tarafından dile getirilen görüş ve eleştiriler de dikkate alınarak, ülkemizdeki vatandaşa yönelik e-Sağlık uygulamalarının etkinliğinin artırılması amacına yönelik geliştirilen öneriler şöyledir:  MHRS hedefleri hemen her yıl %60’lar düzeyinde belirlense de gerçekleşen oranlar %40’lar düzeyindedir. Hedefleri tutturabilmek adına tanıtım faaliyetlerine daha fazla ağırlık verilmesi ve farkındalığın %100’e yaklaştırılması çözüm olabilir. Ayrıca acil haller haricinde bazı polikliniklerin randevusuz çalışmaması gibi düzenlemeler sıra beklemeyi en aza indirebilir.  Poliklinik önlerinde uzun bekleyişler ilk muayeneden önce olduğu gibi tahlil ve tetkik sonuçlarının doktora gösterilmesinden önce de olmaktadır. Pek çok sağlık kuruluşunda tahlil sonuçları mesai bitimine 1,5 – 2 saat kala çıktığından poliklinik önlerinde randevulu olsun olmasın tüm hastalar sıranın kendilerine gelmesini beklemektedirler. Bu durum yapılan işin kalitesini düşürmektedir. Bunu önlemek için hastaya “sonuç gösterme randevusu” bizzat doktor veya sekreter tarafından poliklinik ortamında hastanın tahlil istemlerini yaparken verilebilir. Böyle bir uygulama, beklemeleri azaltarak vatandaş memnuniyetini mutlaka artıracaktır. Bununla beraber üniversite hastaneleri gibi sistemde bulunmayan kurumların MHRS’ye eklenmesi, etkinliğin artırılması için gerekli bir başka faktördür. Önemli bir eksiklik de hekimlerin ameliyat saatlerinin MHRS’de tanımlanmamış olmasıdır. Randevu alan hastalar saatinde poliklinik önünde olsalar bile, hekimin ameliyatta olması nedeniyle uzun süre beklemek zorunda kalmaktadırlar. Aylık doktor çalışma cetvelleri bu sorunun giderilmesine yönelik hazırlansa da işlevsellikten çok uzaktır. Bu cetvellerin günlük hazırlanması büyük oranda sorunu çözecektir.
EĞİTİM DÜZEYİ YÜKSELDİKÇE MHRS KULLANIMI DA ARTMAKTADIR
MHRS’yi kullanmakla eğitim durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Eğitim düzeyi yükseldikçe MHRS kullanımı da artmaktadır. Benzer şekilde eğitim durumu ile e-Laboratuvar hizmetinin kullanımı arasında da anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Pozitif yöndeki bu ilişkiye göre eğitim durumu arttıkça eLaboratuvar kullanımı da artmaktadır. Ancak bunun aksine eğitim durumu ile e-Nabız hizmetinin kullanımı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Eğitim durumu ne olursa olsun e-Nabız hizmetlerinin kullanım oranı düşüktür. Küçük düzeydeki farklar da anlamlı değildir.
EN ÇOK KULLANANLAR ESNAF, MEMUR VE ÖĞRENCİLER
Meslek ile MHRS hizmetinin kullanımı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu hizmeti en çok kullananlar esnaflar, memurlar ve öğrenciler iken en az kullananlar ise çiftçiler, ev hanımları ve işsizlerdir. Meslek ile eNabız ve e-Laboratuvar hizmetinin kullanımı arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır.”

Anahtar Kelimeler: oranı kullanım mhrs ıspartanın
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °