Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Isparta’nın ilk resmi Cem ve Kültür evinin temeli atıldı

Isparta’nın ilk resmi Cem ve Kültür evinin temeli atıldı

ISPARTA 23.12.2017 07:00:00 0
Isparta’nın ilk resmi Cem ve Kültür evinin temeli atıldı
Isparta’da alevi köylerinde bulunmasına rağmen il merkezinde bir Cemevi yoktu. Isparta merkezde bir Cemevi yapmak için çalışma başlatan Tunceliler Derneği, Cemevinin arazisini ve inşaatın temeli temeli atıldı. Hızırbey Mahallesi’nde yapılacak olan Cem ve Kültür evinin bir özelliği de inşaat ruhsatının Cemevi olarak çıkrılması. Cemevi inşaatının kısa sürede tamamlanarak hizmete girmesi bekleniyor.
 
Isparta’da yaşayan Alevi-Bektaşi yurttaşların talepleri doğrultusunda Tuncelililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin girişimi ile başlatılan çalışmalar sonucu Cemevi yapımına başlanıyor. Hızırbey Mahallesi’nde yapılacak olan Isparta Cem ve Kültür Evi’nin temeli dün düzenlenen törenle atıldı.
Törene Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat’ta katıldı. Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, CHP İl Başkanı Eyüp Ersoy, Merkez İlçe Başkanı Cem Erdal, İyi Parti İl Başkanı Mustafa Şimşek, ADD Şube Başkanı Batuhan Güldiken, Isparta Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Ali Bapbacı, Emekliler Derneği Başkanı Abdülkadir Ersal, Yol TV Genel Yayın Yönetmeni Mahmut Akgül ve çok sayıda davetlinin katıldığı temel atma töreni Alevi kültüründe yer alan Gülbeng okunmasıyla başladı.
BİRLİK VE KARDEŞLİK MERKEZİ OLACAK
Törende Konuşan Tuncelililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sabriye Aydın, “Burada yapacağımız Cemevi’nde gülbengler okunacak, cemler yapılacak. Ispartalıların barış içerisinde yaşamasına bir katkı sağlayacak bu Cemevi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk yaptığı selamlama konuşmasında “Bu Cem ve Kültür Evinin birlik ve kardeşliğe katkı sağlayacağına inanıyorum. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
KARDEŞLİK TOHUMLARI EKİLMESİ LAZIM
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat ise konuşmasında “Bugün temelini attığımız Cemevi, Alevilerle ilgili ön yargıların yıkılması açısından son derece önemlidir. Bu Cemevi’nin açılmasına Aleviler önderlik etti. Ama burası herkesin olacak. Alevisi Sünnisi, Türkü Kürdü herkesin kardeşçe, barış içerisinde yaşamasına harç olacak. Tüm yurttaşlar gibi, tüm inançlar gibi Alevilerin de kendi öğretilerini yaşayabilecekleri bir ortamın sağlanması önemlidir. Bakın Avrupa, Alevileri benimsedi. Bu topraklarda kardeşlik tohumları ekmemiz lazım” diye konuştu.
İYİ PARTİ İL BAŞKANINDAN DESTEK
CHP Isparta İl Başkanı Eyüp Ersoy da yaptığı kısa konuşmada “Isparta’da 15 bin civarında Alevi vatandaşımız yaşıyor. Bugüne kadar bir Cemevi’nin yapılmamış olması bizlerin değil, devletin bir ayıbıdır” dedi.
İYİ Parti Isparta İl Başkanı Mustafa Şimşek ise “Ben bu çalışmada bayanların ön planda olduğunu gördüm. Ne kadar sevindirici bir durum. Bayanların heyecanını görmek bizleri de heyecanlandırdı. İYİ Parti olarak söz veriyoruz. Bu Cemevi için üzerimize düşen her şeyi yapacağız” diye konuştu.
Törende Isparta Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Ali Bapbacı da kısa bir selamlama konuşması yaptı. 

Anahtar Kelimeler:
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °
Salı 27.2 ° / 13.9 °