Bugün, 15 Mayıs 2024 Çarşamba

Isparta kadına şiddette dosya sayısı arttı ama…!

Isparta kadına şiddette dosya sayısı arttı ama…!

ISPARTA 8.03.2018 07:11:00 0
Isparta kadına şiddette dosya sayısı arttı ama…!
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Sibel Çelik, Isparta’da kadına şiddet olaylarının yaşandığını ifade ederek, “Geçen yıla göre dosya sayımız arttı ama bu aslında şiddetin arttığının göstergesi değildir diye düşünüyorum. Şiddetle ilgili eğitimlerle insanları bilinçlendirme, farkındalık oluşturma başladığı için vatandaşlar aslında var olan şiddeti dile getirmeye, hukuki yollara başvurmaya başladılar. Dosya sayısının artması şiddetin toplumda artması anlamına gelmiyor. İnsanlar demek ki benim haklarım var, devlet bana sahip çıkıyor düşüncesindeler. Bu da umut verici ve insanların şiddete dur demeye başladıklarının göstergesidir” dedi.
 
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Sibel Çelik, Kanal32’de katıldığı Gülkent’te Bugün Programında kurumun çalışmalarını anlattı. Şiddet gören kadınların her türlü sorununu çözmeye çalıştıklarını ifade eden Çelik, Isparta’da da kadına şiddet dosyalarının arttığını belirterek, bunun toplumda şiddetin arttığı yönünde değerlendirilemeyeceğini savundu.
TÜRKİYE’DE İLK KEZ 1921’DE KUTLANDI
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün dünyada ilk kez 1910 yılında kutlandığını dile getiren Sibel Çelik, “Türkiye’de ise 1921 yılından beri kadınlar günü kutlanıyor. Son zamanlarda kadın sorunlarından dolayı daha coşkulu kutlamaya çalışıyoruz” dedi.
HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYORUZ
Kurumun çalışmalarını anlatan Çelik, şunları söyledi: “Şiddet Önleme ve İzleme Merkezimize il ve ilçelerdeki karakol ve mahkemelerdeki kararlar ulaşıyor. Bu kararlar bizde havuz olarak birikiyor. Biz bu kararlardan kişilere telefonlarla olmazsa çağrı mektubu ile ulaşarak hizmetlerimizi anlatmaya çalışıyoruz. 1 yıl öncesi bu kadar değildi ama şimdi çok güzel geriye dönüşler geliyor. Biz insanlara size yardımcı olabiliriz, şiddetiniz halen devam ediyor mu?, Barodan bir sorun var mı? Size biz destek verelim mi? diye çağrı mektubu ya da birebir görüşerek soruyoruz. Bizden genellikle psikososyal destek hizmeti çok fazla talep ediliyor. Ekonomik talep isteyenlerin gerekli yerlere yönlendirmesini yapıyoruz. Ayrıca hukuki destek de vermeye çalışıyoruz. Kadınların sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyoruz.  Biz kadınlarımızı genelde Cuma günü baroya yönlendiriyoruz. Baro kadınlarımıza ücretsiz avukat desteği veriyor. Ayrıca psikososyal destek de çok önemli. Kadınlar şiddete maruz kalmış, belli travma yaşamış, kurum psikoloğumuz var kendisinden randevu alarak destek sağlamaya çalışıyoruz. İsterlerse çocukları ve diğer aile bireylerine de bu desteği veriyoruz.
EN ÇOK ÇOCUKLARI ETKİLİYOR
Şiddeti biz fiziki olarak algılıyoruz ama psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet türleri de var. Ailede genelde psikolojik şiddetle başlayıp fiziki şiddete dönüşüyor. Bu en çok da çocukları etkiliyor. Aile toplumun temeli, aile dağılırsa ve aile böyle bir çıkmaza girerse bu tüm toplumu ilgilendiriyor.
O PROJE ISPARTA DAHİL 26 PİLOT İLDE BAŞLADI
Bakanlığımızın temel hedefi kadını ve aileyi güçlendirmek olduğu için bu konuda ciddi projeler uygulanıyor. Bunlardan bir tanesi kadına yönelik şiddetle mücadele il eylem planı. Öncelikle 26 ilde başlatıldı ve biz pilot illerdendik. Şuanda 81 ile yayılması planlanıyor. İlimizde 2016 yılından beri bu il eylem planı uygulanmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlar ile STK’larla bu planı yapıyoruz.  Eskiden kadın sahipsiz zannediliyordu ama şuanda devlet gerçekten sahip çıkıyor.”
İNSANLAR BİLİNÇLENDİKÇE HUKUKİ YOLLARA BAŞVURMAYA BAŞLADILAR
Öte yandan Isparta’da da kadına şiddet olaylarının yaşandığına dikkat çeken Çelik, “Geçen yıla göre dosya sayımız arttı ama bu aslında şiddetin arttığının göstergesi değildir diye düşünüyorum. Şiddetle ilgili eğitimlerle insanları bilinçlendirme, farkındalık oluşturma başladığı için insanlar aslında var olan şiddeti dile getirmeye, hukuki yollara başvurmaya başladılar. Dosya sayısının artması şiddetin toplumda artması anlamına gelmiyor. İnsanlar demek ki benim haklarım var, devlet bana sahip çıkıyor düşüncesindeler. Bu da umut verici ve insanların şiddete dur demeye başladıklarının göstergesidir” şeklinde konuştu.GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °
Cuma 26.6 ° / 13.2 °