Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Isparta’da Pazar Esnafının; Soğukla Savaşı

Isparta’da Pazar Esnafının; Soğukla Savaşı

ISPARTA 23.01.2022 20:48:00 0
Isparta’da Pazar Esnafının; 
Soğukla 
Savaşı
Isparta’da soğuk hava şartları pazar esnafını vurdu. Termometrelerin 4 dereceyi gösterdiği Isparta’da esnaf, bugün kurulan Karaağaç Mahallesi Halk Pazarında tenekelerin içinde odun ve eski kasaları yakarak ısınıp müşteri beklediler.
 
Yağmur çamur demeden Isparta’nın pazarlarında yerlerinde tezgah açan pazar esnafı zor günlerden geçiyor. Gün içinde sıfıra kadar düşen hava sıcaklıklarına karşı, ateş yakarak önlem almaya çalışsalar da etkili olmuyor. Bunun en bariz örneği ise Isparta’da her hafta Pazar günleri kurulan ve Isparta’nın en büyük pazarı konumundaki Karaağaç Pazarında yaşandı.
TENEKELERDE ODUN YAKARAK
ISINARAK MÜŞTERİLERİNİ BEKLİYORLAR
Isparta’da 58 yıldır pazar esnafı olan Mehmet Akif Kahraman, eski kasaları yaktığı ateşin başında müşteri bekliyor. 9 yaşından bu yana babası ile başladığı işe devam eden Kahraman; “Ben işin her aşamasında var oldum. Hem ektim, hem diktim, hem satışını yaptım” dedi.
HAVA ŞARTLARI ZORLUYOR
Günün alacakaranlığında işbaşı yapan pazar esnaflarından Kahraman, soğuk havalardan ve fiyatlardan dert yandı. Kahraman; “Sabah 5’ten bu yana buradayız, 2 çuval odun yaktık. Odun parası çok vermemek için eski kasaları yakıyoruz. Bütün pazar esnafı ateşini yakmış tezgahının başında müşteri bekliyor. Bir şekilde ısınacağız. Herkes ekmek parası için canla başla uğraşıyor. Fiyat pahalı olduğu için fazla satış yok. Zaten milletin alım gücü yok. Bizlerde ekmek parası kazanmak için bekliyoruz ama bu hava şartlarında çalışmak daha zor. Görsünler milletin halini işte” dedi.
SERALARDA ÜRETİM YAVAŞLADI
Hava şartları nedeniyle sebzelerin erken olgunlaşmadığını ve seralardan çıkan kasaların sayısının 3’te 1’e düştüğünü söyleyen Kahraman; “Meteoroloji Pazartesi itibariyle daha da soğuyacağını söylüyor. Havaların daha da soğuması ile birlikte fiyatlar yükselir satışlar düşer. Çünkü seradakiler, sebzeler donmasın diye sabah kadar ateş yakıyor. Onun için fiyatı yükseltiyorlar. Havalar soğuk olduğu için sebzeler erken ermiyor. Seralardan önceden 10 kasa çıkarırken şimdi 3 kasa sebze toplanıyor. Poşetleri öncede 7 – 8 liradan alıyorduk, şimdi 35 lira oldu. Mazot 7 liraydı, oldu 15 lira. Nasıl çıkılacak bu işin içinden. Benim İzmir’e gidip gelirken önceden 100 lira yakıyordum şimdi 300 liralık mazot yetmiyor” şeklinde konuştu.

Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °