Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Isparta’da 6 dakikada vakaya ulaşılıyor

112 Günü nedeniyle Vali Vahdettin Özkan’ı ziyaret eden 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Ethem Kılıçarslan, “Türkiye’de vakalara erişim süreci 10 dakika, biz 6 dakikaya kadar indirdik. O konuda Türkiye’nin ilklerindeyiz” dedi.

ISPARTA 12.02.2016 08:39:00 0
Isparta’da 6 dakikada vakaya ulaşılıyor
Avrupa Birliği üyesi ülkelerde, kişilerin Acil Yardıma ihtiyaç duyduğu hallerde sadece “112” numarasını arayarak tüm acil yardım birimlerine ulaşabilmeleri amacıyla “112” numarası “Tek Avrupa Acil Çağrı Numarası” olarak belirlendi. 112 Acil Çağrı Numarasının farkındalığını artırmak amacıyla “11 Şubat” 2009 yılından bu yana “112 Günü“ olarak ülkemizde de kutlanmaya başlandı. Bu kapsamda 112 Acil Çağrı Merkezi’nce dün Isparta’da kutlama programları düzenlendi. İlk olarak Valilik önünde Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başlayan programlar Mustafa Şener İlkokulu’ndaki etkinlikle sona erdi.
Etkinlikler kapsamında ilk olarak 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Ethem Kılıçarslan, Atatürk Anıtına çelenk koydu. Buradaki törene 112 Acil Çağrı Merkezi yetkilileri, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Muhammet Arabacı, Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürü Halil Acar, İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ve Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Özlem Demer Dorum katıldı. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunul ve İstiklal Marşımız okundu. Daha sonra protokol üyeleri Vali Vahdettin Özkan’ı makamında ziyaret etti.
YILDA 600 BİN ÇAĞRI ALACAĞIZ
Vali Özkan’a 112 Acil Çağrı Merkezi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Ethem Kılıçarslan, “Avrupa Birliği projesi kapsamında ülkemizde 2009 yılında Türkiye’de ilk kez Isparta ve Antalya programa alınmıştı. Bugün itibariyle 25 ilimiz programda. Isparta olarak 5 birimi bünyemizde topladık. Ocak başında Emniyet, Şubat başında da Jandarma bize katıldı. Günlük çağrımız bin 800 civarında. Daha önce yılda  450 bin çağrı alıyorduk. 120 bin, 50 bine yakında jandarmanın çağrıları olacak. 2016’da toplam yaklaşık 600 bin çağrı alacağız. 25 çağrı karşılayıcı valilik personelimiz var.  Sağlık Müdürlüğü personelimiz bulunuyor. Emniyet Harekat Merkezi de oraya taşındı. 16 polisle hizmet veriyorlar. İl Afet ve İtfaiye Müdürlüğü ekiplerimiz hazır” dedi.
TÜRKİYE’DE SÜRE BAKIMINDAN İLKLERDEYİZ
Öte yandan Türkiye’de vakalara erişim sürecinin 10 dakika olduğunu dile getiren Kılıçarslan, “Biz bu süreyi 6 dakikaya kadar indirdik. O konuda Türkiye’nin ilklerindeyiz. Tüm birimlerimizin başarı bu. 5 saniye olan çağrı karşılama süresini 4 saniyeye indirdik” şeklinde konuştu.
TÜM BİRİMLERİN KOORDİNELİ ÇALIŞMASI ÖNEMLİ
Vali Vahdettin Özkan ise 112’nin Avrupa’da tek acil çağrı numarası olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Hem evrensel düzeyde bir standardın oluşması, hem hizmete ulaşılabilirlik hem de dezavantajlı grupların sağlıklı şekilde bu hizmetlerden yararlanması açısından bu proje önemli.  Proje pilot olarak Antalya ve Isparta’da başladı. İyi neticeler elde edilmesinin ardından diğer şehirlerde de uygulanıyor. 112 Acil yardım ihtiyaçlarına cevap veren bu kurumumuz geleneksel olarak sağlık bakanlığı, güvenlik birimlerimizin, afad’ın, hatta orman yangınlarında sunulan hizmetin koordinasyonu açısından çok önemli. Olağanüstü durumla karşılaşılması durumunda herhangi bir birime intikal eden bir vaka, bu birimle birlikte diğer birimlere de ihtiyaç olabiliyor. Tüm bunların aynı merkezde hizmet vermesi risklere ulaşımı da sağlıyor. bu bazen gerçekten insanların hayatlarını kurtarmayla eş anlamlı olabiliyor. Tüm birimlerin disiplinli olarak hareket etmesi hizmetin kalitesini artırıyor. Bir saniye geç kalma insan hayatıyla eş anlamlı. Bu anlamda hızlı erişimi sağlayan bir altyapı. Artık insanlar dünyanın her yerinde aynı numarayı arayabiliyor. Tüm 112 Acil Hizmetler çalışanlarını tebrik ediyorum.”

Anahtar Kelimeler:
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °