Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

İnsan sağlığını hiçe sayan 92 gıda işletmesine yasal işlem yapıldı

İl Müdürü Cenk Şölen, yılbaşından bu yana 3 bin 745 denetim yapıldığını, hijyen kurallarına uymayan ve halkın sağlığını tehlikeye atan 27 işletmeye yasal işlem uygulandığını bildirdi. Şölen, bu sayının 2015’te 65 olduğunu

ISPARTA 21.06.2016 13:01:00 0
İnsan sağlığını hiçe sayan 92 gıda işletmesine yasal işlem yapıldı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ramazan ayında tüketicilerin sağlığının korunması ve güvenilir gıda teminini sağlamaya yönelik olarak gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinin denetim ve kontrollerini artırdı. Yapılan kontrollerle ilgili bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, “Müdürlüğümüz gıda kontrol görevlilerince İlimizde faaliyet gösteren ekmek ve pide fırınları, unlu mamul, baklava, pasta, şekerli mamul üreten ve satan işyerleri ve tabldot yemek üreten işyerlerinin denetimleri yoğun bir şekilde devam etmektedir. Ramazan ayı denetim programı çerçevesinde 15 Mayıs itibarıyla 902 denetim yapılmıştır. Yapılan denetimlerde kontrol görevlilerimizce gıda işletmelerinin işletme kayıt/onay belgeleri, işletme, personel ve alet ekipman hijyen şartları, gıdaların muhafaza koşulları, etiket  bilgileri ile ürünlerin son kullanım tarihleri vb. kontrol edilmekte, mevzuata uygunsuz durumlarda gerekli yasal işlem yapılmaktadır” dedi.
2015’TE 65 İŞLETMEYE CEZA UYGULANDI
Şölen, “Tarladan sofraya gıda güvenilirliğinin sağlanabilmesi için ilimiz genelinde 2015 yılında toplam 7544 denetim yapılmış olup mevzuata aykırılık tespit edilen 65 iş yerine gerekli yasal işlem uygulanmıştır. 
27 İŞLETMEYE YASAL İŞLEM UYGULANDI
2016 yılı başından bu güne kadar İlimizde bulunan gıda işletmelerine yönelik 3745 denetim yapılmış olup hijyen şartlarına uymayan ve halk sağlığını tehlikeye atan işletmelere 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” gereğince 27 işyerine yasal işlemler uygulanmıştır. Tüketicilerimizin gıdaları satın alırken etiketsiz, ambalajsız ve açıkta satılan ürün almamaları, son kullanma tarihlerine dikkat etmeleri ve gıdaların tüketim sürecinde ürün etiketinde belirtilen muhafaza koşullarına dikkat etmesi gerekmektedir.
ALO 174’E ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ
İlimizde gıda güvenilirliği ancak tüketicilerimizin de katılımları ile sağlanacaktır. Tüketicilerimiz herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığında bu olumsuzluğun giderilebilmesi için Bakanlığımız Alo 174 Gıda Hattına veya dilekçe yoluyla Müdürlüğümüze şikayet hakkını kullanmaları gıda güvenilirliğinin sağlanmasında ve gıda denetimlerinin etkinliğinin artmasında büyük önem arz etmektedir.
İl Müdürlüğü olarak Bakanlığımızın en önemli görev ve sorumluluklarından olan gıda güvenilirliği, toplum sağlığı ve tüketici menfaatlerini korumaya dönük çalışmalarımız bundan sonra da aynı kararlılık ve ciddiyetle devam edecektir” şeklinde konuştu. 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °