Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

İMO Isparta Temsilciliği Açıkladı Bina Dayanıklılık Test Başvuruları İkiye Katlandı Peki Süreç Nasıl İşliyor; Oturduğunuz Ev Sağlam mı?

İMO Isparta Temsilciliği Açıkladı Bina Dayanıklılık Test Başvuruları İkiye Katlandı Peki Süreç Nasıl İşliyor; Oturduğunuz Ev Sağlam mı?

ISPARTA 19.02.2023 12:03:00 0
İMO Isparta  Temsilciliği  Açıkladı  Bina Dayanıklılık Test Başvuruları İkiye Katlandı Peki Süreç Nasıl İşliyor;  Oturduğunuz Ev Sağlam mı?

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından özellikle eski binalarda yaşayan vatandaşların çoğu, binasının sağlam olup olmadığını merak etmeye başladı. Bu nedenle bina dayanıklılık test başvuruları ikiye katlandı. Peki Süreç nasıl işliyor? Maliyeti ne? Tüm bu konulara İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği açıklık getirdi. 

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bina dayanıklılık testine talepte yüzde 100'ü aşan artış görülürken, detaylı rapor bir ayda çıkıyor ve bina başına maliyet 20 bin liradan başlıyor.

BİNA DAYANIKLILIK TEST BAŞVURULARI İKİYE

 KATLANDI SÜREÇ NASIL İŞLİYOR? MALİYETİ NE?

Başta Isparta olmak üzere fay hatları üzerinde bulunan Türkiye'nin birçok ilinde vatandaşlar depreme karşı bina dayanıklılık testi yaptırmak için arayışlara girdi. Binasının riskli olduğunu düşünen veya depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen kurum ve kuruluşlara başvurarak bu testi yaptırabiliyor. Bakanlığın internet sitesinde, risk tespit raporu için başvurulabilecek belediyeler, meslek odaları, kamu kurumları, üniversiteler ile özel kuruluşlar ve firmalar yer alıyor. Özellikle belediyeler tarafından ve sadece betondan numune alınarak yapılan tarama işlemi sonrası risk tespit raporu kısa sürede çıkabiliyor. Ancak binanın farklı yerlerinden karotların alındığı, farklı işlemlerin yapıldığı ve numunelerin laboratuvarlarda incelendiği detaylı tarama için daha uzun vakite ihtiyaç duyuluyor.

Riskli yapı tespitlerinin maliyetini kat malikleri öderken, söz konusu testi yaptırmak için bina sakinlerinden bir kişinin başvurması yeterli oluyor. Karot raporu olarak da bilinen bina dayanıklılık testi sonrası binaların depreme karşı riskli olup olmadığı ortaya çıkıyor. 

İŞTE ISPARTA İMO’NUN BİNA DAYANIKLILIK 

TESTİ VE YAPILMASI GEREKENLER AÇIKLAMASI; 

Yaşadıkları konutun deprem güvenliğinden şüphe eden vatandaşlar ne yapmalı?

Hangi incelemeler yapılmalı?

Hangi raporlar alınmalı?

Binanın durumuna göre hangi işlem yapılmalı? 


Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °