Bugün, 15 Mayıs 2024 Çarşamba

İmar Barışı suiistimalleri için acilen tedbir alınmalı!

İmar Barışı suiistimalleri için acilen tedbir alınmalı!

ISPARTA 29.06.2018 07:07:00 0
İmar Barışı suiistimalleri için acilen tedbir alınmalı!
Risk Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Yüksek Mimar Caner Ataseven, 8 Haziran’da başvuruları başlayan İmar Barışı’nın Isparta’da bazı kişiler tarafından suiistimal edildiğini ileri sürerek, “İmar Barışı söylentisi çıktığından beri kentsel dönüşüm ve deprem testi başvuruları bıçak gibi kesildi” dedi.
 
Türkiye’de yaklaşık 13 milyon konut, yapının imar ve iskan sorununu çözmek için getirilen İmar Barışı’na başvurular devam ediyor. İskan sorunu olan, bahçesi, balkonu, otoparkı imara aykırılık içeren ve kat mülkiyeti problemi olan yapılar düzenleme kapsamına alındı. Bu durumdaki yapılara "yapı kayıt belgesi" veriliyor. Başvurular E-Devlet üzerinden yapılan başvurular için son tarih 31 Ekim 2018.
%100 RİSKLİ BİNANIN BAŞVURUSUNU GERİ ÇEKTİ!
İmar Barışı kapsamında da Isparta’dan çok sayıda başvuru olduğu öğrenildi. Ancak İmar Barışı konusunda Risk Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Yüksek Mimar Caner Ataseven, suiistimal çıkışı yaptı. İmar Barışı konusunun Isparta’da suiistimal ediliğini ileri süren Ataseven yaşadığı bir olay üzerinden örnek verdi. Ataseven, “Yaşadığım örnek; 50 yıllık 3 katlı yığma bina sahibi kentsel dönüşümle evini yıkıp yapmak için başvurdu, Risk tespitini yapınca bina %100 riskli ve göçme durumunda çıktı. İmar Barış'ı yasasının çıktığını duyan malik hemen başvurusunu geri çekti, 31 Ekim'e kadar üstüne çıkabileceğim kadar kat çıkıp sonra imar barışına başvuracağım dedi. İmar Barışı söylentisi çıktığından beri kentsel dönüşüm ve deprem testi başvuruları bıçak gibi kesildi. Ülke olarak yıllardır çabalayıp elde etmeye çalıştığımız tüm kazanımları bir anda kaybetmemek temennisiyle” dedi ve suiistimallere acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı.
BASİT BİR İMAR AFFI OLARAK GÖRÜLMEMELİ
Öte yandan imar barışının güzel bir uygulama olduğuna değinen Ataseven, şunları söyledi: “Bakanımız açıkladı; Türkiye’deki yapıların yüzde 70’i bir şekilde kaçak, ruhsatsız, iskana aykırı, tapusuz vs. Bu gerçeği artık kabul etmemiz gerekiyor. Devletimiz bu konuda vatandaşa eliniz uzatarak, gel barışalım dedi. Şuanda ülkede ne kadar yapı varsa hepsi kayıt altına alınacak. Basit bir imar affı olarak görülmemeli. Esas olarak kentsel dönüşüme altlık olarak düşünüldü. Hem maddi olarak buradan gelecek yüklü miktardaki kaynak kentsel dönüşümde kullanılacak. Ayrıca envanterin çıkması kentsel dönüşüm uygulamalarını kolaylaştıracak. Bu her zaman gelmez bu fırsatı değerlendirmek lazım.
VATANDAŞA YAPI KAYIT BELGESİ VERİLECEK
Her tür kaçak yapı ve eklemeler bu kapsama giriyor. En ufak sıkıntınız varsa başvurabilirsiniz. Vatandaş kendisi de başvuru yapabilir. E Devlet üzerinden internet üzerinden başvuru yapılabilir. Vatandaşın beyanı esas alınıyor herhangi bir denetleme yapılmıyor. Vatandaşa yapı kayıt belgesi verilecek. Vatandaş ya iskana başvuracak. Ya da kat mülkiyeti için cins değişikliği için tapuya gidecek ve yeni tapusunu alacak. Verilen cezalar ve yıkım kararları iptal olacak.”GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °
Cuma 26.6 ° / 13.2 °