Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

İklim Bilimci Uzmanlar Açıkladı 2022 - 2023 Kışında Soğuklar; Daha Şiddetli Olacak!

İklim Bilimci Uzmanlar Açıkladı 2022 - 2023 Kışında Soğuklar; Daha Şiddetli Olacak!

ISPARTA 18.10.2022 10:08:00 0
İklim Bilimci Uzmanlar Açıkladı 2022 - 2023 Kışında Soğuklar; 
Daha 
Şiddetli 
Olacak!
İklim Bilimci Uzmanlar, 2023 kışı için uyarılarda bulunarak; “Bu kış sezonunda kar kalınlığının 25-30 santimi bulacak. Kar kalınlığından önce soğuklar daha şiddetli geçecek, geçen seneye göre soğuk daha şiddetli olacak” dedi.
 
SICAKLIK GEÇEN KIŞTAN
DAHA DÜŞÜK OLACAK
Uzmanlar; “Geçen sene leylekler üzerine yaptığımız tahminler neredeyse yüzde 100’e yakın tuttu. Bu seneye baktığımız da leyleklerin dışında benim elimde olan farklı parametrelerde var. La Nina kışı dediğimiz kış, ben bunu aylar önce söyledim meteorologlar bunu daha yeni söylüyor.  La Nina kışı bizi bu sene etkileyecek 2022- 2023 kışı sıcaklık değerleri bakımından geçen kıştan daha düşük olacağını düşünüyorum. Yağış değerleri bakımından bakıldığında ise geçen kış gibi mevsim normalleri civarında olacak ama bazı bölgelerde mevsim normalleri üstünde geçeceğini düşünüyorum.  Yani 2022- 2023 kışı oldukça soğuk geçecek.
ATMOSFERDEKİ
SICAK HAVA EMİLİYOR
Elimde bir takım bilimsel bulgular var. Bu bilgileri buna dayanarak söylüyorum. Yurtdışında üyeliğim olan siteler var. Bu sitelerden okyanus ve atmosfer ilişkilerini alabiliyoruz. Soğuk su akıntısı görülüyor. Bu durum hava sıcaklığını olduğu gibi düşürüyor. Güney Amerika’dan açıklara doğru esen alize rüzgarları burada soğuk su akıntısı olmasına sebep oluyor ve bu da atmosferdeki sıcak havayı emiyor.  Alizeler karadan denize doğru estiğinde bazen hızlarını arttırıyorlar ve Pasifik Okyanusu ortalarına kadar soğuk su akıntısı meydana geliyor. Bu durum da atmosferin sıcaklığını olduğu gibi emiyor bu durum da küresel ortalama sıcaklığı düşürüyor.
BU SENE ISPARTA’DA
SOĞUKLAR DAHA ŞİDDETLİ OLACAK!
Bu sene kar kalınlığın ortalama 25-30 santim olmasını bekliyorum, özellikle de ocak ayında. Ama kar kalınlığından önce soğuklar daha şiddetli olacak, geçen seneye göre daha şiddetli olacağını düşünüyorum.
AKDENİZ HAVZASINDA CİDDİ
ANLAMDA SOĞUKLAR BEKLENİYOR
Kuzey Kutbu üzerindeki buzullarda yaklaşık 2 yıldır bir kalınlaşma var.  Bu kalınlaşma burada yeteri kadar soğuk havayı depoluyor. Soğuk hava yeteri kadar depolandıktan sonra kışın özellikle aşağı enlemlere doğru akmaya başlıyor. Doğu Avrupa, Rusya ve Türkiye’nin içinde bulunduğu doğu Akdeniz Havzasında ciddi anlamda bir soğuma bekliyorum.
2022-2023 YILI SOĞUK
VE YAĞIŞLI OLACAK
En sıcak yıl 2016’ydı, ikinci sıcaklık 2020’ydi ama bu yıldan sonra 2021 yılında sıcaklık baya düştü. Bu yılda yani 2022 yılında da bu düşüşün devam edeceğini düşünüyorum. Aynı zamanda küresel buzda değişimler var. Bakıldığında şimdiye kadar buzullarda bir düşüş var ama geçen yıldan bu yıla bir artış var.  Bu bilgilere dayanarak 2022- 2023 kışının Kuzey Yarım Kürede özellikle Doğu Avrupa, Rusya ve Türkiye ekseninde soğuk ve yağışlı geçeceğini öngörüyorum.”

Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °