Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Hobi Olarak Başladığı İşin Sanatçısı Oldu

Hobi Olarak Başladığı İşin Sanatçısı Oldu

ISPARTA 25.06.2023 00:20:00 0
Hobi Olarak Başladığı  İşin Sanatçısı Oldu

Emekli Öğretmen Hasan Bakan, evinin balkonunun altına kurduğu küçük bir atölyede hobi olarak başladığı Hüsn-i Hat sanatı, ahşap yakma, su kabağı işlemeciliği, baston, ceviz kabuğu işlemeciliği ve ahşap eserler yaparak sanatını her geçen gün geliştirdi.

Ben bu işi emekli olmama bir yıl kala yani 2020 yılında başladım ve 2021 yılında emekli olduktan sonra da zamanımı nasıl değerlendirebilirim? Diye düşünürken bu işi ağırlık verdim. İlahiyat Fakültesi mezunu olmam hasabiyle de tablolarıma ahşap yakma sistemiyle besmele, ayetel kürsi gibi Hüsn-i Hat çalışması yapmaya başladım. Daha önceki yıllarda Prof. Dr. Fevzi Günüç ve Hasan Özönder hocalarımdan hüsnühat dersleri aldığım için bu işi yapmak bana zor gelmedi. Zira, onlar bana bu konuda büyük bir ilham verdiler. 

Hüsn-i Hat sanatının yanı sıra yine emekli olduktan sonra evimde küçük bir atölye yaparak hobi olarak ahşap yakma, su kabağı işlemeciliği, baston, ceviz kabuğu işlemeciliği ve ahşap eserler yapmaya başladım. Bunun yanı sıra, yine eğitimcilikten kalma kukla ve Karagöz sanatını, değerlerimizi öğretmek adına mahallede çocuklara tanıtmaktayım. 

Yaptığım çalışmalar başta ailem, yakınlarım ve çevrem tarafından büyük ilgi görünce konuyu ilerletme kararı aldım ve bu konudaki eserlerimi çoğalttım. Bu konuda ilk sergimi geçen yıl ITKM Kültür Merkezinde açtım. Sergi büyük ilgi gördü. Bu da beni daha da mutlu etti ve bunun üzerine konuyu sosyal medyaya taşıyarak yaptıklarımı facebook, twitter, instegram gibi hesaplarımda da paylaşmaya başladım. İlk zamanlarda eserlerimi eşe dosta hediye olarak verdim. Şimdi ise ücret mukabilinde satıyorum” dedi. 

HASAN BAKAN KİMDİR? 

1966 yılında Burdur Yeşilova Alanköy’de dünyaya geldi. İlköğrenimini köyde, orta öğrenimini Denizli ve Yeşilova İmam Hatip Lisesinde tamamladı. Dokuz Eylül Edebiyat Fakültesinde bir yıl okuyup Marmaris, Milas ve Konya’da İmam Hatiplik yaptı. 

Bu arada Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. İlahiyat fakültesinde bir dönem rahmetli Prof. Dr Fevzi GÖNÜÇ’ten Hüsn-i Hat dersi aldı. 1995 yılında Aksaray’da başladığı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliğe çeşitli illerde otuz sene çalışarak 2021 yılında Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinden emekli oldu. Emekli olduktan sonra evin balkonunun altına küçük bir atölye yaparak hobi olarak ahşap yakma, su kabağı işlemeciliği, baston, ceviz kabuğu işlemeciliği ve ahşap eserler yapmaktadır. 

Yine eğitimcilikten kalma kukla ve Karagöz sanatını, değerlerimizi öğretmek adına mahallede çocuklara tanıtmaktadır.

İlk Sergisini 2022 açan zanaatkâr evli ve üç kız babasıdır. 

İŞTE HASAN BAKAN TARAFINDAN SANATA 

DÖNÜŞTÜRÜLEN ESERLERDEN GÖRÜNTÜLER: 


Anahtar Kelimeler: Olarak Başladığı Sanatçısı
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °