Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

Her Gün Sabahtan Güneş, Öğleden Sonra Yağmur; Isparta’da Kırkikindi Yağmurları Devam Edecek Mi?

Her Gün Sabahtan Güneş, Öğleden Sonra Yağmur; Isparta’da Kırkikindi Yağmurları Devam Edecek Mi?

ISPARTA 12.06.2023 15:30:00 0
Her Gün Sabahtan Güneş, Öğleden Sonra Yağmur;  Isparta’da Kırkikindi  Yağmurları Devam  Edecek Mi?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava durumu raporunu yayımladı. Yeni rapora göre Isparta’da özellikle sabahtan havanın günlük güneşlik olup, öğleden sonra başlayan ve halk arasında ‘Kırkikindi Yağmurları’ olarak adlandırılan hava ne kadar daha devam edecek? 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava durumu raporunu yayımladı. Yeni rapora göre Isparta’da 5 gün boyunca yer yer mevzi ve sağanak yağış etkili olacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı son rapora göre; Isparta’da 5 gün boyunca yağış bekleniyor. Diğer bir deyişle Isparta’da ‘Kırkikindi’ yağmurlarının 5 gün boyunca sürmesi bekleniyor.

Peki, Kırkikinci Yağmurları Ne Demek? Bu isim nereden geliyor? İşte Cevabı…

KIRKİKİNDİ YAĞIŞLARI

Kırkikindi, Anadolu'da kış ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir. Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında kırkikindi yağışları denmiştir. Lakin, 40 gün sürmelerinin bilimsel bir dayanağı yoktur. Bu konveksiyonel yağışların dönem aralıkları sinoptik koşullara göre yıldan yıla fark edebilmektedir.

Kırkikindi yağışları da diğer konvektif yağışlarda olduğu gibi kısa süreli ve ani bastıran sağanaklar şeklinde görülür. Çoğunlukla birkaç saati aşmaz ancak önemli bir miktar bırakır. Koşullar uygun ise dolu da vuku bulabilir. 


Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °