Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Hayvancılıkta ana sorun; Çiftlik Yönetimi

Ziraat Mühendisi Hüdai Şahin, hayvancılıkta Isparta’nın altyapısının kuvvetli olduğunu ancak daha kat edilecek çok yol olduğunu söyledi.

ISPARTA 23.06.2016 09:20:00 0
Hayvancılıkta ana sorun; Çiftlik Yönetimi
Isparta’nın tanınmış işadamlarından Alattin Turgut, Bahri Ekerbiçer ve Hüdai Şahin’in ortaklığında 2006 yılında faaliyetlerine başlayan AKB Tarım ve Hayvancılık Limitet Şirketi bugün itibariyle 130 sağmal süt sığırı olmak üzere, buzağı, düve ve gebeden oluşan toplam 350 büyükbaş hayvan mevcuduna ulaşmış durumda. Günlük 4 ton süt üretiminin gerçekleştirildiği çiftlikte hedef; 480 sağmal süt sığırına ulaşarak günlük 15 ton süt üretebilmektir.
            Çiftlik hakkında açıklamalarda bulunan şirket ortaklarında Ziraat Mühendisi Hüdai Şahin; hayvan çiftliğinin Atabey İlçesine kurulmasındaki en büyük etkenin Isparta merkeze yakın olması münasebetiyle ulaşımın kolay olması ile birlikte su ve elektrik hizmetlerinin kolay sağlanabilmesi olduğunu söyledi.
            Süt sığırcılığında sürdürülebilir olmak için süt ve yavru veriminin en üst seviyede tutulması gerektiğinin altını çizen Şahin; hayvancılıkta Isparta’nın altyapısının kuvvetli olduğunu belirterek, daha kat edilecek çok yollarının olduğunu belirtti.
            2015 verilerine göre Isparta’da 11.500 işletmede kayıtlı 47 bin büyükbaş hayvanın olduğunu, buna mukabil günlük 350 ton süt üretiminin gerçekleştirildiğini belirterek sözlerine devam eden Şahin; süt veriminin yeterli düzeyde olmadığını, tarım il-ilçe teşkilatları, sektörel birlikler ve üreticilerin uyumlu bir şekilde çalışmasıyla verim artışı sağlanabileceğini kaydetti.
            Süt ve yavru veriminde ırk ıslahının doğru şekilde yapılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Şahin; hayvancılıkta Türkiye’nin ana sorununun çiftlik yönetimi olduğunu, bu konuda işletme olarak bugüne kadar elde ettikleri bilgi birikim yöntemlerini herkesle paylaştıklarını belirterek, topyekun kalkınmayı amaçladıklarını söyledi.   

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °