Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Haydi Sandık Başına ISPARTA Seçimini Yapıyor

Haydi Sandık Başına ISPARTA Seçimini Yapıyor

ISPARTA 14.05.2023 12:13:00 0
Haydi Sandık Başına   ISPARTA Seçimini Yapıyor

Türkiye açısından dönüm noktası olarak değerlendirilen seçim günü geldi çattı. Bugün Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel seçimlerinde il genelinde 1083 sandıkta 327 bin 440 seçmen oy kullanacak. Seçimlerde 11 siyasi partiden 44 ve bir de Bağımsız aday olmak üzere toplam 45 aday Milletvekili olabilmek için yarışacak. 

14 Mayıs 2023 Pazar günü yani bugün yapılacak genel seçimlerinde yurtiçinde 60 milyon 697 bin 845, yurtdışında ise 9 Mayıs’ta biten oy kullanmaya haiz 3 milyon 416 bin 098 olmak üzere toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmen oy kullanacak. Türkiye genelinde seçimlere; Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Saadet Partisi (SP) Saadet Partisi (SP), Vatan Partisi (VP):  Hür Dava Partisi (HÜDA – PAR):  Halkların Demokratik Partisi (HDP) katılırken, Isparta’da da aynı partiler seçime katılacak.

MİLLETVEKİLLİ OY PUSULASINDA 2.SIRADA CUMHUR 

İTTİFAKI, SONUNCU SIRDA ATA İTTİFAKI VAR

Bu doğrultuda bugün yapılacak seçimde seçmenler iki ayrı seçim tercihi yapacaklar. Bunlardan birisi Cumhurbaşkanlığı, ikincisi ise Milletvekilliği seçim tercihleri olacak. Buna göre; Milletvekilliği oy pusulasında 1. Sırada: Sosyalist Güç Birliği İttifakı var. 2. Sırada ise Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi ve Hüda- Par’dan oluşan dörtlü ‘Cumhur İttifakı’ yer alıyor. Pusulanın üçüncü sırasında Yeşil – Sol ve İşçi Partisi’nin oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı var. Pusulanın 4. Sırasında ise CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Deva Partisinin oluşturduğu Millet İttifakı yer alırken, oy pusulasının beşinci ve son bölümünde ise Adalet Partisi ve Zafer Partisinin oluşturduğu Ata İttifakı bulunuyor. Seçmenler oy kullanırken parti logolarının altındaki yuvarlak boş alana ‘Evet’ mührünü basarak tercihlerini yapabilecekler. 

CUMHURBAŞKANLIĞINDA 3 ADAY VAR 

Cumhurbaşkanlığında ise seçmenler ellerine verilecek oy pusulasında yer alan 4 Cumhurbaşkanı adayının birinin altına evet mührünü vurarak tercihlerini yapabilecekler. Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanı adaylarından birisi olan Muharrem İnce seçimlere üç gün kala istifa ettiği için Cumhurbaşkanı aday sayısı 4’ten 3’e düşmüş ancak İnce yine de oy pusulalarındaki yerinde bulunacak ve ona kullanılan oylar ise geçerli sayılacak. Cumhurbaşkanlığı oy pusulasının birinci sırasında Cumhur İttifakının adayı Recep Tayyip Erdoğan yer alırken, ikinci sırasında Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilen Muharrem İnce, üçüncü sırada Millet İttifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve 4. Sırasında Ata İttifakının adayı Sinan Oğan bulunuyor.

PARTİLER YOĞUN BİR SEÇİM 

PROPAGANDASI YÜRÜTTÜ 

Bir süredir ülke gündemini meşgul eden Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel seçimleri bugün gerçekleştiriliyor. Yoğun ve yorucu geçen bir seçim propagandası çalışmalarının ardından seçmenler tercihlerini bugün sandık başına giderek kullanacakları oylarla yapacaklar. 

SEÇİM PROPAGANDASI

DÜN SAAT 18.00’DE SONA ERDİ

Bugün yapılan seçimler öncesi siyasi partiler ve adaylar seçim çalışmalarını dün saat 18.00’de noktaladılar ve bu saat itibariyle seçim yasakları da başlamış oldu. Bu nedenle dün öğleden sonra siyasi partiler son defa araç konvoylarıyla gövde gösterisi yaparak son propagandalarını yaptılar. Zira, dün saat 18.00’den itibaren ise, siyasi çalışma adına hiçbir söylem ve eylemde bulunulamayacağını içeren seçim yasakları başlamış oldu. 

ISPARTA GENELİNDE 327 BİN 

SEÇMEN SANDIK BAŞINA GİDECEK…

Bugünkü seçimlere Isparta’da 11 siyasi partiden 44 aday ve bir de Bağımsız aday olmak üzere toplam 45 Milletvekili adayı katılıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin ikinci seçimi olan bu seçimlerde Isparta’yı 5 yıl boyunca TBMM’de temsil edecek olan 4 Milletvekilinin seçileceği bugünkü seçimlerde Isparta genelinde 1083 sandıkta 327 bin 440 seçmen sandık başına giderek oy kullanacak. Buna göre; Isparta merkezde 540 sandıkta 189 bin 780 seçmen, Aksu'da 3 bin 471, Atabey'de 4 bin 651, Eğirdir'de 23 bin 605, Gelendost'ta 11 bin 820, Gönen'de 5 bin 620, Keçiborlu'da 11 bin 173, Senirkent'te 8 bin 538, Sütçüler'de 8 bin 205, Şarkikaraağaç'ta 19 bin 513, Uluborlu'da 4 bin 470, Yalvaç'ta 34 bin 651 ve Yenişarbademli'de 1943 seçmen sandık başına gidecek. Oy kullanma işlemi Isparta’da saat 08.00 de başlayıp, 17.00 de sona erecek. 

GÖREVLİ SAYISI 

Bugünkü seçimlerde her sandıkta bir Sandık Başkanı ve 6 resmi görevli olmak üzere toplam 7 kişi görev yapacak. Buna göre Merkezde 540 Sandıkta toplam 3 bin 826 kişi, ilçelerde ise 543 sandıkta toplam 4 bin 921 olmak üzere il genelinde toplam 8 bin 747 kişi görev yapacak. 

SONUÇLAR SAAT 20.00’DEN 

İTİBAREN ALINABİLECEK…

Isparta’da seçim sonuçlarının muhtemelen bugün akşam saat 20.00’den itibaren alınması ve genel sonuçların ise saat 22.00 dolaylarında belirlenmesi bekleniyor. Merkez ilçedeki oy tasnif ve sayım sonuçlarının saat 21.00 sıralarında sonuçlanıp daha sonra ilçelerden gelen sonuçların da toplanmasıyla il sonuçlarının gece yarısına doğru büyük ölçüde alınabileceği ifade ediliyor. Bugünkü seçimlerin hem Cumhurbaşkanlığı hem Milletvekili seçimi olması ve oy pusulasının iki tane olması nedeniyle oy sayım ve tasnif işleminin uzun süreceği belirtiliyor.

GENİŞ GÜVENLİK 

ÖNLEMLERİ ALINDI…

Bu arada bugünkü seçimler dolayısıyla il genelinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik güçleri özellikle son günlerde ortaya atılan ‘Sandık Güvenliği’ ve ‘Oy hırsızlığı’ konusunda adeta teyakkuza geçmiş durumda. Kırsal kesimlerde Jandarma,  diğer bölgelerde ise Polis tarafından olası olaylara karşı her türlü tedbirin alındığı ifade ediliyor. Bugün güvenlik görevlilerinin dışında kimsenin silah taşımasına izin verilmeyecek, ayrıca alkollü içki satışına izin verilmeyecek. 

İLİMİZE VE VATANIMIZA 

HAYIRLI UĞURLU OLSUN 

Medya32 olarak; bugünkü seçim sonuçlarının şimdiden ülkemize ve Isparta’ya hayırlı olmasını diliyoruz. 

İŞTE BUGÜNKÜ SEÇİMDE YARIŞACAK SİYASİ 

PARTİLER VE MİLLETVEKİLİ ADAYLARI 

AK PARTİ

1- Mehmet Uğur Gökgöz

2- Osman Zabun

3- Yakup Kütük

4- Nesrin Semiz

 

CHP 

1-Yalım Halıcı

2-Tamer Cantekin

3-Hüseyin Yıldızhan (Saadet Partisi)

4-Hatice Yıldız

 

İYİ PARTİ

1. Aylin Cesur

2. Timuçin Kodaman

3. İsmet Yılmaz

4. Faruk Torun

 

MHP

1-Hasan Basri Sönmez

2-Selim Öncel

3-Ahmet Kaya

4-Cennet Toker 

 

BBP

1-Kuddisi Karataş

2-Fatma Özlem Toptaş

3-Ferhat Pediz

4-Ferdi Aytekin

 

YENİDEN REFAH PARTİSİ

1-İsmail Kıvrak

2-Samet Tolunay

3-Ramazan Özdamar

4-Süleyman Aydoğdu

 

MEMLEKET PARTİSİ

1-Harun Hakeri

2-Mehmet Güngör

3-Sabri Kocabaş

4-Cihan Kadıkıran

 

ZAFER PARTİSİ 

1-Sıra: Orhan Erdal

2-Sıra: Faruk Baştan

3-Sıra: Hüseyin Yalçın

4-Sıra: Ömür Ezgi Taşkan

 

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ

1-Zübeyde Arsan

2-Cafer Yelsalı

3-Ali Nur Dönmez

4-Oylun Ercan

 

VATAN PARTİSİ

1. Melahat Köse

2. Necmi Alkan

3. Turan Canıtez

4. Musa Yeşiltaş

 

HKP

1-Özten Gülay Eğitimci

2-Hamza Pehlivan İşçi

3-Ali Dede İşçi

4-Kutay Gülay Ekonomist

 

 

 

 


Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °