Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

Hadım edilme korkusu dahi suçları azaltacaktır

Isparta Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ayfer Eseryel, “Bu kanunun uygulanması topluma huzur getirecek cinsel suçların azalmasına ve mağdurların korunmasını sağlayacaktır” dedi.

ISPARTA 30.07.2016 06:01:00 0
Hadım edilme korkusu dahi suçları azaltacaktır
Milyonlarca vatandaşın talebi olan hadım cezası Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, cinsel suçlardan hüküm alanlar hakkında cezanın infazı sırasında ya da koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içerisinde cinsel isteği azaltıcı tıbbı tedavi de dahil ciddi yaptırımlar getirilecek. Yargı kararıyla getirilecek yükümlülükler arasında, “Tedavi amaçlı programlara katılmak, suçun mağdurunun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesinde ikamet etmekten yasaklanmak, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmaktan yasaklanmak, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmaktan yasaklanmak” da yer alıyor. Isparta Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ayfer Eseryel, kimyasal hadım cezasının cinsel suçlarda azalmaya neden olacağını savundu. Eseryel, “Bu kanunun uygulanması topluma huzur getirecek cinsel suçların azalmasına ve mağdurların korunmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
CİNSEL DÜRTÜLERİNİN ZAYIFLATILMASI VEYA
TAMAMEN ORTADAN KALDIRILMASI ŞEKLİNDE UYGULANACAKTIR
Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda hükümlü olanlara uygulanacak tedavi ve diğer yükümlülükler hakkındaki yönetmeliğin yürürlüğe girdiğini hatırlatan Isparta Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ayfer Eseryel, şunları söyledi: “Yönetmelik  Hakim  kararı ile   TCK 102 madde halk arasında tecavüz olarak adlandırılan suç 103.madde yani küçüklere karşı cinsel saldırı suçundan ve 104.maddede sayılan reşit olmayanla cinsel ilişki suçlarından ceza almış ve hükümlü olan kişiler hakkında cezasın infazı içinde veya koşullu salıverilme halinde bu süre içinde  kimyasal hadım denilen yöntemle  cinsel dürtülerinin zayıflatılması veya tamamen ortadan kaldırılması şeklinde uygulanacaktır. Bu durumda hükümlünün kişinin rızası aranmayacaktır.
KİMYASAL HADIM ÇEŞİTLİ İLAÇLAR KULLANILARAK YAPILIYOR
Yine bu tedbirin yanında  Yargı kararları  ile Tedavi amaçlı programlara katılmak suçun mağdurunun çalıştığı ve oturduğu yerleşim bölgesinde ikamet etmeyi yasaklamak ,mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmaktan yasaklamak ,çocuklarla bir arada olmayı gerektiren ortamda çalışmaktan ve bulunmaktan yasaklamak gibi ek tedbirlere de karar verilebilecektir.
Hükümlü olduğu süre içinde yalnızca tedavi amaçlı programlara katılmaya karar verilmesi halinde hükümlünün buna uymaması halinde ise infaz hakimi tarafından da yine ilaçlı veya ilaçsız yatarak veya ayakta tedavi  edilmesine karar verilebilecektir. Tecavüzcüyü idam etmek ya da hapiste ıslah olmasını sağlamaktan çok daha faydalı ve sonuç odaklı bir yöntem olan kimyasal hadım çeşitli ilaçlar kullanılarak yapılıyor.
RUHSAL YÖNDEN ETKİLERİ BİR ÖMÜR SÜRMEKTEDİR
Kişiye ve çocuklara karşı işlenen cinsel saldırı tecavüz suçları kişilik haklarına ve cinsel dokunulmazlığı ihlal eden en büyük saldırıdır. Bu suça maruz kalanlar (kadın –erkek-çocuk )hayatı boyunca bu izi silememekte hatta ruhsal yönden etkileri bir ömür sürmektedir.
SUÇLARA DUR DEMEK İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR ATILMASI GEREKİYOR İDİ
Hadım edilme korkusu dahi suç oranını düşürecektir.    Özellikle ülkemizde çocuklara karşı işlenen cinsel saldırı suçları bu kadar yoğun işlenir iken ayrıca tüm cinsel dokunulmazlığa karşı suçlara dur demek için önemli adımlar atılması gerekiyor idi. Bu yönetmelik Ceza İnfaz  kanununda 2014 yılında yapılan bir değişiklikle kanunlaştırılan  ancak yönetmeliği olmadığı için bir türlü uygulanmayan hükümlerin  uygulanmasını sağlayacaktır.
BU KANUNUN UYGULANMASI TOPLUMA HUZUR GETİRECEK
Bu suçlar genellikle Cinsel dürtülerini çok önemseyen ve anormal cinsel istekleri olan kişiler tarafından daha sıklıkla işlenmektedir. Bu nedenle bundan önceki beyanlarımızda da sürekli olarak bu kişilerin  halk arasında hadım tabir edilen tedavi yönteminin uygulanmasını, cezasını çektikten sonra yine aramıza katılan bu kişilerin tekrar suç işledikleri bir çok kişinin yine tehdit altında olduğunu defalarca belirtmiş idik. Bu yönetmeliğin iyi bir şekilde uygulanması halinde bu kişiler  hiç olmazsa tedavi olup cezaevinde çıkacak yeni mağdurların olması engellenecek  diğer tedbirler ile de suçun mağduru kişiler korunmuş olacaktır. Bu kanunun uygulanması topluma huzur getirecek  cinsel suçların azalmasına ve mağdurların korunmasını sağlayacaktır.”

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °