Bugün, 15 Mayıs 2024 Çarşamba

Gülistan'da 12 kat mağduriyeti

Belediye Meclisi'nde 2014'de muhaliflerin (AK Parti, DP ve bazı MHP'liler) baskısı ile yapılan imar tadilatından sonra Gülistan, Isparta'nın ilk toplu yaşam kentsel dönüşüm projelerinin başladığı mahalle oldu. Ancak imar tadilatının büt

ISPARTA 26.12.2015 17:18:00 0
Gülistan
Belediye Meclisi 2014 yılında aldığı bir kararla Gülistan Mahallesi’nde 12 kata kadar imar izni vermişti. Ancak 12 kat izni ilk etapta Orman, Sağlık ve Bayındırlık Evleri’ni kapsadı. Bu karar mahalledeki diğer 5 katlı yapılara da emsal teşkil ettirilince o binalara da 12 kata kadar imar izni çıktı. Ancak 12 kat izni 5 kat altındaki yapılara verilmiyor. Bu durumda mahallenin yarısından fazlası mağduriyet yaşıyor. Gülistan’da şu anda kentsel dönüşüm kapsamında 12 kat olarak inşaatı devam eden yapıların hemen dibindeki tek katlı evlere en fazla 2 kat izin veriliyor. Bu da her görüntü kirliliği oluşturuyor hem de hak sahiplerinin tepkisine neden oluyor.
KARAYOLLARI EVLERİ VE SÜMERBANK
EVLERİ SAKİNLERİ MAĞDUR
Gülistan’ın en eski yapılarından olan 3 katlı karayolları evleri de kentsel dönüşüm yasasından yararlanmak istiyor. Ancak kat maliklerinin imkanı olmadığından müteahhit aracılığıyla evlerini yeniletme çabasındalar. Fakat 3 katlı yapılarına belediye en fazla 6 kata kadar izin veriyor. Müteahhitte bu durumda Karayolları evlerine pek yanaşmıyor. Aynı durum 4 katlı 48 daireli Sümerbank evlerinde de yaşanıyor. Sümerbank evlerine de en fazla 8 kat yapı izni veriliyor.
DİLEKÇE VERDİM SONUÇ ÇIKMADI
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Gülistan Mahallesi Muhtarı Zafer Uzun, mahalle sakinlerinden 12 kat ayrımcılığıyla ilgili kendilerine çok şikayet geldiğini belirterek, 2014 yerel seçimlerinden hemen sonra muhtar seçilmesiyle birlikte Belediye İmar Komisyonu’na bu durumun düzeltilmesi için bir dilekçe sunduğunu belirtti. Komisyon toplantısına da katıldığını dile getiren Uzun, “2 katlı evler 2 katlı, 3-4 katlı yapılar 8-9 katlı, 5 katlı yerler de 12 katlı olacak dediler ve dilekçemi kapattılar” dedi.
MAHALLENİN YARISINDAN FAZLASI MAĞDUR
Mahalle içerisinde bu konunun büyük sorun olduğunu anlatan Muhtar Uzun, şunları söyledi: “Mahallede bu konuda mağduriyet oluştu. Bize de aşırı talep geliyor. Bizim evlerimize de çare bulun diye geliyorlar. İnsanlar evlerini depreme dayanıklı hale getirmek istiyor. Ama encümen kararı sadece 12 kat olarak 5 katlı yerlere uygulandığı için mağduriyet oluşuyor ve bununla ilgili bir şey yapamıyoruz. Mahallemizde tek ve 2 katlı binaları 3 adada toplayabiliriz. Bu da mahallenin hemen hemen yarısı demektir. Mağduriyeti bu şekilde ölçebiliriz.
İNSANLAR EVLERİNİN DEPREME
DAYANIKLI OLMASINI İSTİYORLAR
Mahallelinin talebi herkes evinin değerlenmesini istiyor. Önceden mahallemizde 50-60 bin lira olan daireler kentsel dönüşümden dolayı evine göre 300 bin liraya kadar çıkıyor. İnsanlar evlerini bir yandan yenilemek bir yandan da depreme dayanıklı olmasını istiyorlar. Sonuçta kentsel dönüşümde Isparta’ya örneğiz.”
CUMHURBAŞKANINA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN GETİRECEĞİ SIKINTILARI İLETTİM
Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarlarla buluşmasına katıldığını ifade eden Zafer Uzun, burada mahallesinin sorunlarını dile getirdiğini söyledi. Uzun, “Cumhurbaşkanımızın muhtarlarla buluşmasında bizden mahallemizin sorunlarını istediler. Gülistan’ın kentsel dönüşüme ilk uğrayan bir mahalle olduğunu belirttim. Mahallemdeki şu an için yeterli ama kentsel dönüşüm tamamlandığında okulların yetersiz kalacağını belirttim. Kentsel Dönüşüm endeksli okulların yenilenmesini ve yenilerinin yapılanmasını talep ettim. Şuan nüfusumuz 3700 kişi. Bunların çoğu yaşlı. Öyle iken şuan okullarımız yetersiz geliyor. kentsel Dönüşümde şuan başlayan projeler bittiğinde nüfusumuz 7 bin civarı olacak o zaman okullarımız yetersiz kalacak. En kısa sürede bize döneceklerini söylediler” şeklinde konuştu.
O İNSANLARIN GÜNAHI NE?
Gülistan Mahallesi Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Altın da 12 kat imar izninin mahallede büyük sorunlara yol açtığını ileri sürdü. Bir tarada 12 kat diğer yerlere en fazla 9 kat vermenin hakka tecavüz olduğunu belirten Altın, sözlerini şöyle sürdürdü:  “12 kat vereceğine 10 kat ver herkese var. Karayolları Evleri var, 3 katlı. Dilekçe verseler alacakları kat sayısı 6. O insanların günahı ne? Bu sistemi buraya kuruyorsan ortalama bir oranda yaparsın. Burada mahalle sakinlerinin bu tabanda hakkı var. Bir adım da olsa hisseleri var. Bunu veriyorsan herkese 9 kat ver neden 12 kat veriyorsun. Zaten herkese 12 kat verse mahallenin tabanı kurtarmaz. Onun için 9 kat verilebilirdi. Bu şekilde herkesin gönlü alınırdı. Ama şimdi bir tarafa 12 bir tarafa 9 kat vermek hakka tecavüz olacaktır.
5 KATLI YAPILARA NEDEN 10 KAT VERİLMEDİ
Tek katlı evlere 2 kat veriliyor. Peki bunların suçu ne? Yolun karşısına 12 kat veriyorsun yolun diğer tarafına 2 kat veriyorsun. Sümerbank Evleri 4 katlı. Başvursalar 8 kat veriliyormuş. Müteahhitte oraya girmek istemiyor. 3 kata 6, 4 kata 8 kat veriliyordu şuan 12 kat yapılan yerler 5 katlıydı neden buralara 10 kat verilmedi?
12 KATLI BİNALARI GÖRÜP GELİYORLAR
Mahalleye gelen birisi ön kısma bir de arka tarafa baksın. Yolun önü metropol gibi arkası taşra gibi. Orantısız bir görüntü var. Bu yüzden mahalle sakinlerinin çoğu bize geliyor. bizim buralar nasıl olacak diye soruyorlar. Biz belediyeye dilekçe vermeleri konusunda yol gösteriyoruz. Ama adamlar 12 katlı binaları görüp neden bize bu kadar verilmiyor diye bize geliyorlar.”
 
 

Anahtar Kelimeler:
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °
Cuma 26.6 ° / 13.2 °