Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Görme engellileri için Navibaston’lu akıllı telefon

Görme engellileri için Navibaston’lu akıllı telefon

ISPARTA 26.05.2018 05:47:00 0
Görme engellileri için Navibaston’lu akıllı telefon
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı işbirliğinde görme engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için geliştirilen ve tamamen yerli yazılım 'Navibaston ' yüklü 85 akıllı telefon Isparta’da dağıtıldı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Lütfü Büyükses, İlimizden 135 talep geldiğini ifade ederek, bakanlığın tüm talepleri karşılayacağını söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı işbirliğinde görme engellilerin hayatlarını kolaylaştırmayı amaçlayan çok güzel bir projeye imza atıldı. Tamamen yerli yazılım olarak geliştirilen Navibaston sayesinde görme engelliler yollarda rahat bir ulaşım sağlayabilecekler. Bu kapsamda Navibaston yüklü akıllı telefonların dağıtımı Isparta’da gerçekleştirildi. Ayrıca cihazın kullanımı konusunda da görme engellilere eğitim verildi.
ISPARTA’DA 135 TALEP VAR
Projenin üçüncü etabının gerçekleştirildiğini ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Lütfü Büyükses, “Daha önce 28 ile dağıtıldı, şimdi 41 ile dağıtılıyor. İlimize Navibaston yüklü 85 tane akıllı telefon geldi. Bu cihazların dağıtımı yapıldı. Ayrıca cihazların kullanımı için eğitimler verildi. Isparta’da 135 tane talep var. Bakanlığımızla yapılan görüşmelerde bu taleplere de cihaz verileceği söylendi” diye konuştu.
ISPARTA’DAKİ OTOBÜS HATLARIYLA İLGİLİ DE BİLGİ VERİYOR
Türkiye Görme Engelliler Derneği Isparta Şube Başkanı Mehmet Ali Özbey de uygulama hakkında bilgi verdi.Navibaston uygulamasına gidilecek adres girildiğinde yönlendirme uyarıları verildiğini kaydeden Özbey, “Uygulama sesli olarak şu kadar mesafen kaldı, sağda, solda şu var diye uyarı veriyor. Hatta Isparta’da otobüs hatlarının ismini bile okuyor. Örneğin 004 nolu hat SDÜ Batı Kampüsü, 16 Emre-Gülcü otobüsü diye sesli uyarı veriyor. Baston kullanmayan, hiçbir eğitim almamış bir görme engelli bundan istifade edemez. Uygulamanın faydalı olacaktır diye umut ediyorum. Diğer arkadaşlar da aldığında Isparta’da herhangi bir problemin olmadığını göreceğiz. Uygulama internet olmadan çalışıyor” şeklinde konuştu.
TÜM GÖRME ENGELLİLER AKILLI TELEFONLARINA UYGULAMAYI İNDİREBİLİR
Öte yandan bakanlığın dağıttığı akıllı telefonun dışında akıllı telefon kullanan görme engellilerin de Navibaston uygulamasından yararlanabileceğini ifade eden Özbey, “Başka akıllı telefon kullanan görme engelliler de bakanlığımızın sistemine kendilerini kaydettirebilirlerse onlar da Android ve İphone uygulamasını indirebiliyorlar. Onlar da bu uygulamayı kullanabilir. Şuana kadar yapılan en güzel uygulama budur. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum” dedi. GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Cuma 26.6 ° / 13.2 °
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °