Bugün, 15 Mayıs 2024 Çarşamba

Göller Yöresi Kuruyor!

Eğirdir Gölü Havzası, Avrupa Birliği’nin (AB) «Kuş ve HABİTAT Direktifleri» kapsamına alınması gerekiyor. Eğirdir Gölü, UNESCO- RAMSAR Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınmalı.

ISPARTA 6.05.2016 06:37:00 0
Göller Yöresi Kuruyor!
Isparta, Burdur, Denizli, Afyonkarahisar ve Konya’yı kapsayan Göller Yöresi’nde sulak alanlar ''S.O.S. '' veriyor. Doğa Ana Kâşifi Sophie Hunter ve Hakan Öge, gökyüzünden Eğirdir, Kovada Kanalı, Hoyran, Gölcük, Beyşehir Gölü’nü fotoğrafladı; çarpıcı analizlerde bulundu.
 
YOK OLMADAN…:  » Eğirdir: Kirlilik ve aşırı sulama baskısı altında » Acıgöl: Tuz ve soda fabrikaları Acıgöl’ü yok ediyor. » Akşehir Gölü: Yok olmanın eşiğine geldi » Beyşehir: Adalar Gölü Beyşehir, hızla kuruyor. » Kovada Kanalı: Kirlilik baskısı altında; ''DURGUN SU'' problemi var.
 
KURUMA TEHLİKESİ
Isparta, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli ve Konya’yı kapsayan Göller Yöresi’nde sulak alanlar ve yaşam kaynakları yok olma ve kirlilik tehlikesi altında. Zirai ilaç, evsel ve endüstriyel kirleticiler, yapılaşma gibi riskler altında olan kaynaklar ''S.O.S. '' veriyor.
AB KANUNU
«25 Ekim 2010 tarihinde (‘- Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu –‘) çıkarıldı. Ancak bu Avrupa Birliği (AB) Kuş ve HABİTAT Direktifleri’ni kapsamıyor. İvedilikle düzenleme yapılması gerekiyor.
EĞİRDİR GÖLÜ:
» Tarımsal kaynaklı kirleticiler nedeniyle yoğun baskı altında.
» Aşırı su kullanımı var.
» Kirlilik sorunu var.
» UNESCO - RAMSAR Sözleşmesi kapsamında korunmalı.
» AB’nin (‘- Kuş ve HABİTAT Direktifleri’ni –‘) kapsayıcı Kanun gücünde düzenleme yapılmalı.»
BEYŞEHİR GÖLÜ:
«- Şarkîkaraağaç’a kıyı kenar çizgisi olan Beyşehir Gölü, yüzde 75 oranında küçüldü: 50 Bin Hektar (Ha.) kaldı. » Kuruma ve kirlenme tehdidi altında.»
BURDUR GÖLÜ:
«- Keçiborlu’ya kıyı kenar çizgisi olan Burdur Gölü’nün su seviyesi son 10 yıl içerisinde 10 M düştü. » Su hacmi yüzde 27 oranında azaldı. »
GÖKYÜZÜ ÇEKİMİ
Doğa Ana Kâşifi Sophie Hunter ve Hakan Öge, gökyüzünden Eğirdir, Kovada Kanalı, Hoyran, Gölcük, Beyşehir Gölü’nü fotoğrafladı
Coğrafya ve Keşif Dergisi ATLAS, çekimleri ''GEÖLLER YÖRESİ: Anadolu’nun Gözleri'' başlığı altında belgesel halinde yayımladı.
İçerik ve bilgiler çarpıcı gerçekleri gün yüzüne çıkarıyor.
1.3 MİLYON HEKTAR
SULAK ALAN YOK OLDU
Son 40 yıl içerisinde Türkiye’de 1 Milyon 300 Bin Hektar (Ha.) Sulak Alan yok oldu.
Türkiye’de şu an total 2 Milyon 500 Bin Ha. Sulak Alan bulunuyor.

Anahtar Kelimeler:
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °
Cuma 26.6 ° / 13.2 °