Bugün, 15 Mayıs 2024 Çarşamba

Gökyüzü gözlemcileri Melikler’e geliyor

Gökyüzü gözlemcileri Melikler’e geliyor

ISPARTA 1.05.2018 05:35:00 0
Gökyüzü gözlemcileri Melikler’e geliyor
Geçen yıl Yenişarbademli’de başarılı bir şekilde gerçekleştirilen Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin bu sene ikincisi 9-12 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek. Astronom Prof. Dr. Ethem Derman’ın organizasyonuyla gerçekleştirilecek şenliğe Yenişarbademli Belediyesi de destek verecek.
Yenişarbademli Belediyesi’nin organizasyonuyla geçen yıl düzenlenen Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin ikincisi bu yıl Astronom Prof. Dr. Ethem Derman’ın koordinasyonunda gerçekleştirilecek. Etkinliğe Yenişarbademli Belediyesi de destek verecek. Melikler Yaylası’nda gerçekleştirilecek olan etkinlik 9-12 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek. Bu tarihler arasında gerçekleşecek olan yıldız yağmuru, etkinlik kapsamında teleskopa ihtiyaç duyulmadan izlenebilecek.
YENİŞARBADEMLİ BELEDİYESİ DESTEK VERECEK
Gökyüzü Gözlem Şenliği ile ilgili bilgi veren Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem, etkinliğin ilkini belediye olarak geçen yıl yaptıklarını ifade ederek,Prof. Dr. Ethem Derman öncülüğünde yaylamızda yine bir etkinlik gerçekleştirilecek. Belediye olarak destek sağlayacağız. Ancak koordinasyon tarafında biz olmayacağız. Geçen yıl katılımcıları da biz organize etmiştik. Bu yıl Prof. Dr. Ethem Derman’ın organizasyonuyla bu etkinlik gerçekleştirilecek” dedi.
AKAN YILDIZ YAĞMURU İZLENEBİLECEK
Gülses Muhabirine açıklama yapan Astronom Prof. Dr. Ethem Derman, gökbilimci, gökyüzü fotoğraf çekenlerin hep karanlık noktalar aradıklarını belirterek, “Karanlıkta çok daha iyi gökyüzü fotoğrafı çekilir. Türkiye’de birçok yerde karanlığı ölçüm yaptık şimdiye kadar ölçtüğümüz yerlerde en karanlık yer Dedegöl Dağının eteklerindeki Melikler Yaylası. O yüzden etkinliği orada yapıyoruz. Arabasını olan çadırını alsın gelsin. 9-12 Ağustos’ta akan yıldız yağmuru var. Akan yıldız yağmurunu seyretmek için teleskopa ihtiyaç yok. Yere bir şezlong seriyorsun sırt üstü yatıyorsun sabaha kadar büyük bir zevkle akan yıldızları seyrediyorsunuz. O nedenle tüm gökyüzü sevenleri Yenişarbademli’de buluşturmak istiyoruz. Geçen yıl 150 kişi katılmıştı ama bu yıl 500’ü geçer diye tahmin ediyorum. Kimseden ücret talep etmiyoruz, herkes gelsin, gökyüzünü seyretsin istiyoruz. Teleskop firmaları da gelecek ve orada ürünlerini tanıtacaklar. Ayrıca gökbilim sohbetlerimiz olacak” dedi.
MELİKLER’DE IŞIK KİRLİLİĞİ YOK
Isparta genelinde gökyüzünde sadece 15-20 yıldız sayılabileceğini dile getiren Prof. Dr. Derman, “Çünkü ışık kirliliği var. Melikler Yaylası’nda ışık kirliliği hiç yok. Isparta ve Antalya’ya uzak. Tek Beyşehir’e biraz yakın ama o da çok fazla etkili olmuyor. Karanlık yer olarak en güzel yerin Melikler Yaylası olduğunu gördük” şeklinde konuştu.GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °
Cuma 26.6 ° / 13.2 °